Руски газ през Южен поток до България през 2015

България обеща, че ще ускори строителството на участъка
Обновена: 8 юли 2013 16:50 | 8 юли 2013 16:13, Веселина Йорданова
126
Руски газ през Южен поток до България през 2015
Снимка: архив, Булфото

България ще ускори строителството на участъка от газопровода „Южен поток”, който ще минава през наша територия, стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.
 
Въпреки че отчетоха „известно закъснение” на дейностите по проекта, и Милер, и енергийният министър Драгомир Стойнев увериха, че руски газ ще стигне директно до България, без да минава през трети страни, през декември 2015 година.
 
Шефът на руската газова компания каза, че проектът се намира на етапа на подготовка за началото на строителство. Необходимата инвестиция от 3.1 млрд. евро ще бъде изцяло от руска страна, а България ще връща своя дял от 50% в проектната компания чрез транзитните такси при експлоатацията на тръбата.
 
Българската страна не поема никакви рискове, свързани с финансирането на „Южен поток” на територията на страната, подчерта шефът на газовия гигант.
 
Той беше категоричен, че набелязаните срокове за началото на строителството ще бъдат спазени.
 
Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че управляващите са уверили представителите на „Газпром”, че проектът остава стратегически за България в икономически и в социален план. Министърът подчерта, че кабинетът ще продължи да отстоява националния интерес и „Южен поток” в българския участък ще се финансира на проектен принцип, без държавни гаранции.
 
В строителството на наша територия ще бъдат привличани основно български компании, а управляващите виждат в „Южен поток” и възможност за намаляване на безработицата и придобиване на опит от наши специалисти. 
 
По план изграждането на газопровода у нас трябваше да започне в средата на лятото. Проектът обаче все още няма одобрена Оценка за въздействие върху околната среда. Тази година трябва да има и окончателен подробен устройствен план и окончателен технически проект, с които да се кандидатства за разрешение за строеж.
 
България няма да финансира строителството, но за сметка на това ще се лиши от транзитни такси от експлоатацията на тръбата за 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спомняте ли си когато за седмица руснаците спряха газта заради Украйна?Точно една седмица и икономиката ни беше на ръба на колапса.Когато свършиха мазута започнаха да горят *** в топлоцентралите които не бяха на въглища.А великия ЕС иска да закрива въглищните централи.С две думи "Недей да ставаш ****ас,защото няма да има руска газ"и ще се топлиш на братската любов на ЕС а ще ти свети снимката на Б.Б върху празната маса.
47
2
 
3
 
! Отговори
Тръбата преди 10 години
Само да не подпишем и за "Заден поток", че тогава хептен ще я оцапаме...
46
3
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
А относно транзита който днес със Южен поток е актуален :Костов 1998 :Но в същото време България транспортира по 17 милиарда куб. м газ през своята територия за Турция, Гърция, Македония и Сърбия! И затова би трябвало да получава по 1.5 милиарда куб. м газ по цена 83 долара за 1000 куб.м. А това е половината от потребявания в момента газ и то на обща цена 117 милиона долара.
45
3
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Казано на кратко за да е по ясно Костов договори 1998 : Базова стойност от 82,5 дол.винаги се умножава по 2 и по 3 !РОвч/к фоговори 2005 :Базова стойност от 91,0 дол.винаги се умножава по 4 и по 5 !за директните доставки за България
44
1
 
0
 
! Отговори
до 52 преди 10 години
ти пъ, и кво. даром ли ше е. хм. ако ше е даром, да ръкоплескам. конгретулейшън товарищ.
43
2
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Руснаците винаги са ни изнудвали с "клаузата" take or pay - вземи или плащай! Чл.10 от Договора за доставка!А защо в договорите липсва tranzit or pay - транзитирай или плащай? Време е вече "Булгаргаз" да се превърне" в доставчик на газ от цял свят, а не само от Русия.Но с това "ръководство" и с тези "специалисти", които цял живот не са виждали друг доставчик, освен "Овергѝз" - не вярвам, че е възможно.
42
3
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Ако попиташ който и да е *** може ли България да противостои на алчността на мужиците - те винаги ще ти отговорят, че сме братя, че сме славяни, че сме освобождавани и т.н. Но никога няма да отговорят на въпроса!А всъщност нещата са много лесни!Румъния започва да строи терминал за втечнен природен газ от Грузия, до където стига азърбайджанския газ днес! Какво пречи България да участва в изграждането на този терминал и получаването на съответните количества в бъдеще?!
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За ужас на седесарите и гербаджиите Южен поток ще има, а Набуко фалира.
40
1
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
46 прочети хубаво какво съм ти копирал докато не са го изтрили после говори какво искаш
39
3
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
а мизерните 350 милиона куб. метра годишно!Всичко това тогавашният министър Р.Овч подписва с нескрито задоволство от участието в поредното изнасилване!А агентът на КДС Гоце го калкулира като голям ЧЛЕН ШЛЕМ и небивал успех за всички българи.А ако добавим, че на българска територия няма нито една измерителна или приемателно-предавателна станция - то веднага се разбира, че всички количества и всяко качество на доставения и транзитиран газ са "изсмукани от пръстите"
38
2
 
2
 
! Отговори
Pich преди 10 години
До Одисей 1Nyama logika da ne dadesh lev investicia v postroyavaneto i da iskash h da subirash taksa ot den 1!
37
2
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Но и това е малко за еничарите. Ето защо те променят и договора за транзит на газ. В него вече вместо да получаваме по 83 куб. метра газ за транзитирането на 1000 куб. м газ - България започва да "получава" мизерните 1.61 долара за транзита на 1000 куб. метра на разстояние 100 километра. И тъй като основният транзит е за Турция - 400 км (14 милиарда куб. м) то България получава по 109 милиона долара годишно с които може да си закупи не 1.5 милиарад куб. м газ годишно.
36
2
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Съгласно тези "отлични за България" договори формулата за цената на доставения в България газ се променя като Базовата сума се увеличава от 82.5 долара на 91 долара за 1000 куб. м, а в същото време произведението се дели вече не на цените от 1998 г., а на цените от 1996 г., които цени са още по-ниски поради две причини:а) по-ниската цена на петролаб) по-ниския акциз за петролните продукти,ако въобще е имало акцизТака, вече повишената базова цена 91 долара се умножава по 4 и дори 5 !
35
2
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Руснаците още през 2003 г. започват да натискат българското правителство, че "губят". Но чест прави на правителството на Симеон Сакскобургготски, че не се поддава.И ето - през 2005 г. идва часът на еничарите.Същите тези, които преди това са работили във фирмата на Газпром "Топенерджи", а след това във фирмата на Газпром "Овергаз" веднага се отправят в Москва и подписват "Меморандум" и "Допълнително споразумение No 11".
34
1
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Още през 1999 г. е подписано първото "допълнително споразумение" към договорите, съгласно което фирмата "Топенерджи" като единствен доставчик е заменена с три нови доставчици - "Овергаз", "Винтерсхал" и "WIEE". Като "Овергаз" става продължител на договора за доставка от 1988 г. Забележете, че всички "наследници" на "Топенерджи" са 50%собственост на "Газпром"!В същото време към договора за транзит е добавено допълнително споразумение за доставка на газ директно до потребителите в ЮГозападна Бъл
33
3
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Приблизителната формула за доставката на газ е една базова стойност от 82.50 долара да се умножава по новите цени на нефтопродуктите и да се дели на цените на нефтопродуктите от 1998 г. По този начин тази базова стойност винаги се умножава по 2 и по 3 !Но в същото време България транспортира по 17 милиарда куб. м газ през своята територия за Турция, Гърция, Македония и Сърбия! И затова би трябвало да получава по 1.5 милиарда куб. м газ по цена 83 долара за 1000 куб.м. А това е половината от п
32
5
 
4
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Само на 30 км от България ще мине газопровода през Гърция за Южна Италия и с тия 3 милиарда ще си купуваме газ 5-10 години и то съвсем диверсифицирана доставка. Междусистемния конектор сигурно струва по-малко от 20 милиона. Веднага да късат договора, да се позоват на ОВОС и точка.
31
2
 
5
 
! Отговори
Виирджиния преди 10 години
Да, бе и руснаци ли наследиха 7.5 милиарда фискален резерв и го изпапкаха да го направиха едва 3, не това бяха "българите" от ГРОБ!
30
3
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Договор за доставка на газ 1998г. и Договор за транзит на газ през България за Турция, Гърция, Македония и Сърбия.И двата договора са склчюени между Булгаргаз и Топенерджи.Определена е формулата за цената на доставката, която оскъпява газа тройно. Но в същото време транзитът през България ще се заплаща чрез натуралната доставка на 83 куб.м газ за всеки 1000 куб.м газ през България. И тези 83 куб. м газ ще се заплащат по цена 83 долара за 1000 куб.м
29
4
 
6
 
! Отговори
Виирджиния преди 10 години
Не, не разбрах, че руснаците "клатят целия български народ".Вероятно и фотоволтаиците те ни натресоха като концепция, а и златото ни взеха на концесия, електоразпределителните дружества и т.н. А и може би руснаци искат екстрадацията на една по всичко видно невинна българка, за да и ъде унищожен живота по най-долния начин...