Президентът работи срещу енергийната система!

Аз лично не го разбирам, чуди се Стойнев
94
Президентът работи срещу енергийната система!
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА

Президентът работи срещу балансиране на енергийната система. Така ресорният министър Драгомир Стойнев коментира пред журналисти искането на държавния глава Росен Плевнелиев таксата от 20% за производство на ток от ВЕИ да бъде обявена за противоконституционна от КС.

Както Dnes.bg писа, Плевнелиев обяви намерението си за това още в средата на декември, а преди дни сезира КС. Таксата от 20% беше въведена при гласуването на текстовете от бюджета за 2014 г. Управляващите очакват приходите от нея да бъдат 160 млн. лева и обявиха намерение с парите да бъдат подпомагани енергийно бедни домакинства.

Президентът обаче счита, че въвеждането на такса само за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране.

"Стабилните инвестиции и икономическият растеж, а не популисткото и административно-командно намаление на цените на електроенергията, създават заетост и повишават доходите на гражданите", аргументира се Плевнелиев.

„Сега, когато това правителство прави всичко възможно да балансира системата, той за пореден път пречи“, каза пък министърът по повод действията на държавния глава. Аз лично не го разбирам, коментира още Стойнев.

Той даде като пример желанието на управляващите да се разплатят с бизнеса, което се е случило въпреки наложеното от президента вето на актуализацията на Бюджет 2013 г. Според министъра ветото е било наложено „само и само правителството да не бъде коректно с бизнеса“.

„Къде беше Плевнелиев през 2012 г., когато приблизително 1000 мегавата бяха присъединени към нашата енергийна система от възобновяеми енергийни източници, защо той не каза нещо“, попита Стойнев.

Министърът постави и въпроса защо президентът не е казал нищо, когато е бил блокиран износът на ток и миньорите не работеха.

„Надявам се този път питането му да бъде допустимо, оттук нататък въпросът е какво ще реши КС“, посочи той.

Министърът заяви, че подобни мерки има в цяла Европа и не вижда нищо страшно в тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
2
 
! Отговори
Васил Левски преди 10 години
Господин Стойнев защо прехвърляте топката на президента като и учениците от четвърто отделение знаят че като намалите Приходите в този случай БСП намали цената на ТОКА,без да намалите разходите.Те РАЗХОДИТЕ следва да се увеличат пропорционално на намалението на цената на тока.Вие сте една продажна нагла ком-ческа *** която работи в ущърб на народа и извършвате геноцид. Работейки съвместно с опорочена турска партия която буквално целта й е унищожаване и дискредитиране на Българските инстиции.
68
1
 
2
 
! Отговори
САМО ЗЛОБА преди 10 години
Тук под мен виждам само злоба с малки изключения. Нека всеки един от вас да заложи земя къща или апартамент и щом е толко печелившо нека ,да направи една централка 100кв , да купи земя да я протреди след това да направи проектиране ,после да намери читави доставчици и инженери да се направи съоръжението и да работи без аварии ,но по долу виждам един *** "Тошко-африкански от блога в Днес" продължаващ да пише ,че панелите са с КПД 2% и са слагани Дизел генератори за да произвеждат - СМЯХ смятай цената към разхода за нафта ти си вътре отвсякъде ............ но повечето от вас сте като ва
67
1
 
2
 
! Отговори
2 преди 10 години
да ви пикая на енергийната система ..това е енергиина мафия която е седнала на гърдите на българина и не му дава да въхне...ще има скоро революция май,май
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе и ние не те разбираме,ама те траеме още !!!
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама разбира се, другари,като обложим енергиен сектор с 20% данък няма как да му навредимдори трябваше с 40% да се обложи и щеше пак да си е добредокато лошия президент каквото и да каже все е лошо щото не следва най-правата линия на най-демократичната партия на най-верния път
64
3
 
4
 
! Отговори
стига преди 10 години
Имам усещането,че една група от БСП и министрите се надпреварват кой да лъже повече. Този е един от тях,от всичките му изяви до тук, 99% са лъжи.Никой не ви вярва другари! Оставка!
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ти,работиш за енергийната мафия,изглежда ,когато са ти лекували заекването са ти овредили мозъка,случва се,не се притеснявай,смени си професията.
62
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние пък се чудим на теб. Наивен ли си или нас смяташ за такива.
61
3
 
8
 
! Отговори
До 67 преди 10 години
Ххахаха синко, май ти трябва да прочетеш Конституцията. Ако има нещо, което не го разбираш ме попитай. При добра воля ще ти обясня как стоят нещата. Аре синко.
60
3
 
10
 
! Отговори
ГАЦО преди 10 години
До ФактиМОНИКА е виновна ,тя спуска опорните точки, тя коли ,тя беси и ВОЖДА го е страх от нея.
59
5
 
11
 
! Отговори
Факти преди 10 години
"Ръководството на БСП изпълнява решения, които се вземат другаде, то е в тежка зависимост". Решенията се вземат от един много тесен кръг посветени, даже ако щете и не от ръководството на БСП. Ръководството на БСП е в тежка зависимост - казвам думата съвсем ясно и убедено. Кой е този, който разпъва медиен чадър над председателя на БСП? Отговорът на този въпрос ще даде отговор на въпроса - кой направи злополучната номинация за шеф на ДАНС през лятото на миналата година"
58
6
 
7
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Не разбирам какво лошо има, че са въведени в експлоатация нови 1000 ГВт ВЕИ. Така или иначе имаме нужда от тези мощности, иначе се налага да строим руска АЕЦ за милиарди евро.
57
5
 
9
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Смелата ирландка изчака да променят закона и иска проверка за 2 години. Като се прави на мъж, да поиска от 84-а година насам, да му видим първото милионче.
56
7
 
7
 
! Отговори
до 39 Валентин преди 10 години
И защо на тоя *** не мога да му отговоря? Роско от кога е президент мамин, златен манипулатор? И как един президент би могъл да спре такива неща? Седни и прочети някои неща от Конституцията. Не е голяма книжка,но ако те затрудни попитай в детската градина. И децата там знаят!
55
2
 
12
 
! Отговори
млад играч преди 10 години
До ВалентинПореден мега силен Ваш коментар. Наистина и на мен ми е дошло до гуша от вечно търсене на призраци от миналото. Писна ми от разни вече застаряващи чичковци да ми плямпат като пренавит грамофон едни и същи неща вече над 20 години. И разбира се те не са виновни. Те никога не са виновни. Вечно някой друг им е виновен.
54
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Офшорко си мисли, че ще заблуди някого, бягайки пред вятъра.
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха, пастриката ще ни убеждава като Апартаментчика, че е чист и после ще награди проверяващия с депутатско място.
52
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев винаги е бил част от Олигархията и защитник на същата. Жалко, че бокомедиите упорито му изграждаха образ на някакъв честен рабтохолик. Той си е обикновен мошеник, като всички перачи на червени куфарчета през 90-те.
51
7
 
8
 
! Отговори
DAA преди 10 години
Драго я кажи сега как се финансира Берое от ТЕЦ МИ-2 ,я кажи колко от това ни го ВКАРВАТЕ в цената та до онзи ден ми говореше за стачки на миньорите заедно с червения ти другар Пламен Димитров. А ми разправяш че НЕК фалира няма по големи демагози от вас. Най-добре ,че сте мандатоносители а управлява ДПС и повече май няма да ви видим вече. Боев и Хризтозов ще закопаят всичко в енергетиката ,ако се поразровите между тези двамата доста ще замирише на п......но....
50
4
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До "*** народ, богат поп": Този, който използва епитети като "***" в някой пост, е от *** по-***. Извинявам се на разумните хора, които ще прочетат това, но наистина подобни елементарни похвати да се търси някаква конфронтация не звучат убедително на никого.