Работим въпреки атаките, гордее се Стойнев

ГЕРБ: В енергетиката се губят милиарди
Обновена: 28 май 2014 12:41 | 28 май 2014 12:41, Камелия Цветанова
71
Работим въпреки атаките, гордее се Стойнев
Драгомир Стойнев Снимка: архив, БТА

ГЕРБ и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев се обвиниха взаимно за лошото състояние на енергетиката по време на дебатите по вота на недоверие, внесен от опозицията.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че заради политиката на управление сега дружествата в сектора губят милиарди, а Стойнев пък обвини бившите управляващи, че са оставили енергетиката в колапс.

Още по темата
„Мотивите за вота са добра картина на енергетиката, но такава, каквато я заварих преди година“, отсече Стойнев.

От ГЕРБ обаче смятат, че има груба намеса на властта в работата на ДКЕВР, която е независим орган.
Арогантният модел на управление на правителството доведе до критики от страна на ЕК именно заради натиска върху ДКЕВР, заради ЕРП-тата и заради позицията за „Южен поток“,обвини Добрев.

Той добави, че тази сутрин е станало ясно, че ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради „Южен поток“.

Няма енергийна стратегия, което говори за липсата на визия и експертен дефицит, печалбите на дружествата изчезнаха, задълженията нараснаха със стотици милиарди само за година“, продължи с обвиненията депутатът от опозицията.

Според него намесата на държавата в сектора е довело до декапитализация, влошено финансово състояние, липса на инвестиции, а междуфирмената задлъжнялост вече надхвърля 1 милиард лева.

„Въпреки обещанието за строителство на АЕЦ “Белене“ една година по-късно то се оказва евтин предизборен пиар“, заяви Добрев.

Стойнев обаче изреди данни, с които да защити свършеното от него за подобряване на сектора през последната година.

„Темата за енергетиката се нуждае от максимален консенсус, политически и обществен“, настоя той. Той призна, че не си прави илюзии за политическата ситуация в момента и защо е внесен сега вотът на недоверие.

„Нека обаче анализите за резултатите от изборите да си ги правим в партийните централи, а тук да се съсредоточим върху енергетиката, защото това правителството работи въпреки атаките“, коментира той.

Министърът заяви, че енергийната стратегия е готова и в нея се залагат четири приоритета - либерализация на енергийния пазар, стабилизиране на ключовите дружества в енергетиката и връщане на баланса в системата, спиране на разпродажбата на българската енергетика и диверсификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Приватизацията в енергетиката у нас е едно огромно престъпление и от нейните идеолози трябва да бъде потърсена съдебна отговорност.Според нас цялата приватизация в енергетиката по същество е незаконна,защото в действащата енергийна стратегия,приета през 2002 г.,има изискване с оглед значението на електроенергетиката за националната икономика да бъде своевременно разработена отделна стратегия за приватизация на енергетиката,която да се предложи за одобряване от НС."2010г.Б.Митев-НСФЕ.
16
3
 
8
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Залудо работи,залудо не стой,само че от вашата работа пробихте бюджета и натрупахте безумни заеми на гърба народен.Това не е работа,а обиране г-н министър,пладнешки обир на народната пара.Направете услуга на хората и на себе си - дайте ОСТАВКА
15
7
 
5
 
! Отговори
Да на Южен поток преди 10 години
Европейският съюз играе за Украйна, а Украйна е рязко против Южен поток, защото ще им спре глезотиите. Защо Северен поток не влиза в забраните на Евросъюза, а само срещу Йжен поток. Ако трябва, вън от Евросъюза, но трябва да си защитим националните приоритети. И без туй даваме 860 милиона евро, а получаваме по-малко от половината, а и тях чрез нарочни глоби вземат. Анонимници, поне пишете аргументирано, а не плещене на обиди и псувни.
14
0
 
10
 
! Отговори
и аз като Дан преди 10 години
Предлагам варианти!1. Вместо помощи на ромите да им се дадат региони с добра паша и стада и да минат на самоиздръжка като бедните баби по селата2. Всеки заловен в криминално деяние от сорта кражба от глад - да отива да отработва трудова повинност в тези места,с изключение на УбийстватаПолзата : децата им ще растат на чист въздух и еко храна и селищата ще се освободят от набезите на наистина гладуващите роми
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам да съм новият финансов министър сле ремонта на кабинета. Имам 3 заема: "лесни пари" "еспрессо" "желание" и 2 ипотечни заема. Нито един от тян не обслужвам и не мога да плащам нито главници, нито даже лихви. Жилището вече ми е описано от съдия-изпълнител. Смятам ,че съм много по-голям експерт във финансовата област от Петър Чобанов !Аз има 5 заема ,той е загробил държавата само с 4 !
12
0
 
13
 
! Отговори
кк преди 10 години
Като чета т. нар. "коментари", ще кажа само едно: Приятели, не падайте на нивото на политиците!!!! Тяхната цел е ясна - кокала... А ние искаме България да отлепи от дъното и да тръгне в правилната посока, ако не за нас, поне за децата ни. Така че целите са ни различни, а изпадаме в тяхната риторика. Затова действаме по първа сигнална система и на изборите. Уж не искаме, а им вършим услуга. Народа е казал нещо за новия бардак и старите труженички. Идват извънредни избори. Да помислим!!!!
11
1
 
8
 
! Отговори
Чемадан вакзал Маскв преди 10 години
Консорциум между контролираната от Кремъл компания \"Стройтрансгаз\" и пет български фирми, гравитиращи около властта, ще получат поръчката за 3.5 млрд. евро за изграждането на \"Южен поток\" у нас. \"Новината\", която българското правителство старателно прикриваше два месеца и която Medipool съобщи през март, беше официално обявена от проектната компания \"Южен поток България\".Това стана на 27 май, два дни след евроизборите и предстоящата смяна на Европейската комисия, която в настоящия си състав отказа да даде на \"Южен поток\" приоритетен статут и замрази преговорите с Русия по про
10
1
 
9
 
! Отговори
boot преди 10 години
От "Южна рекичка" ще блажи лично Домус ага и компанията от ДАНС....не врякайте ,вече не е интересно.Домусчиев разтоварва този месец тръбите на частното си Бургаско пристанище,на кого какво не му е ясно още,а дръпнатите пари ще се перат през 'Crazy Forest' ?
9
1
 
6
 
! Отговори
Dan преди 10 години
Аз не съм бил никога министър на каквото и да е , но имам план за... изберете си произволно министерство и вижте какъв план имам ,... четири приоритета-либерализация на /сътветният сектор/пазар, стабилизиране на ключовите дружества в /съответният сектор/ и връщане на баланса в системата,спиране на разпродажбата на /сътветният сектор/ и диверсификация на /саответният сектор/. Как ще стане-е сега вие пък всичко искате да знаете нали ме питахте ето ви отговора!А междувременно продавам златни акции!
8
2
 
8
 
! Отговори
777 преди 10 години
*** на логопед
7
14
 
5
 
! Отговори
121 преди 10 години
Браво на Стойнев!!! Такива министри са ни нужни, а не като боковите калинки и мижитурки!!!!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работете си , но НИЕ няма да ви платим !
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето това е велик политик и патриот. Стойнев когато ти дойде времето ще те посочим и ти ще получиш невиждана по размери награда.Скоро,скоро... колелото се завърта.Нека Бог да те благослови,защото макар и са заекваш ти си смел мъж.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да вземем пример от трезвите западни европейци и да сложим край на този ЕС!Европа няма бъдеще в тази масонска пирамида на общ монатерен контрол и кредитен деспотизъм!България трябва завинаги да приключи с комунистите от ГЕРБ и БСП, защото иначе турците и ромите ще ни залеят като Фидосова седалка в Народното Събрание!!!Не ми се мисли Буда като се е засилил да вкарва Турция в ЕС, какво ще бъде, пък ревете от турците...
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
прибират комисионните и уреждат формалностите да се изнесат в най-скоро време при братя галеви
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя го слушах - по зле е и от сидера - пълен профан.
1
2
 
20
 
! Отговори
Винету преди 10 години
Работете, работете, ще ви трябва тренинг като влезете зад решетките.