Уж всички искат референдум, ама май не съвсем!

Местан заподозря искащите референдум в неискреност
Обновена: 12 юни 2014 14:09 | 12 юни 2014 13:00, Веселина Йорданова
93
Уж всички искат референдум, ама май не съвсем!
Снимка: архив, БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан заподозря искащите референдум за изборните правила партии „във висока доза неискреност“.

Уж всички искат референдум, ама май не съвсем, коментира той.

Ако са искрени в тезата си парламентът да приеме решение за референдум и той да се проведе в законоустановените срокове, то би трябвало да бъдат така добри да направят елементарното, а именно да се осигури кворумът в пленарна зала, за да е възможно въобще разискването и вземането на това решение, обясни председателят на ДПС.

Най-вероятно референдум ще има, защото пред очите ми се разгръща едно много мило съгласие, каза още Местан.

Още по темата
Той съобщи, че за днес е подготвил много дълго изказване по въпроса, защото е важно да се чуе въобще принципната позиция за това, че при провеждането на допитване има акт на известно прехвърляне на отговорност от партиите върху суверена.

Ако взетото решение има задължителен характер, въпросът е чия е отговорността за последствията на взетото решение. Аз не искам референдумът да бъде заместител на политическата отговорност, а да бъде тържество на демокрацията, посочи той.

Местан изрази съжаление за проваленото днес заседание и уточни, че от ДПС са се регистрирали 31 от 36 депутати. Закъснях буквално със секунди за заседанието, за което се извинявам, подчерта той.

По думите му, имайки предвид въпросите за референдум, има необходимост от много сериозна разяснителна кампания.

По темата за задължителното гласуване той каза, че ако има проблем с представителността на партиите и на институциите, то вината за това е преди всичко на партиите и на институциите, че не са достатъчно адекватни, атрактивни, модерни.

Местан уточни, че не е цинична самата идея за задължителен вот, а прехвърлянето на вина от партиите за ниската представителност върху гражданите.

Според него това би била „фалшива представителност“, продукт на принудата върху свободната воля на българите.

Местан каза още, че през последните повече от 15 години българското общество е в постоянен режим на търсене на спасителни идеи, на месии.

Умората от месиите персони сега сякаш се трансформира в търсенето отново на месии, но вече под формата на спасителни идеи, коментира той и допълни, че в това била тежката заблуда.

Местан посочи, че пороците на политическата избирателна система са продукт на не дотам качествените партии, а не на избирателната система. Според него разочарованието щяло да бъде толкова по-силно, колкото по-високо били предварително нагнетените високи очаквания.

По думите му самата идея, че чрез реформа на избирателната система можем да реформираме политическата система като пряко, абсолютно неизбежно следствие, е доста проблематична.

Ако моделът на избирателната система бе панацея и мажоритарната система е панацеята, с която ще се излекува политическата система, би трябвало да са качествени само политическите системи, които стъпват на мажоритарната избирателна система, посочи Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
6
 
! Отговори
shady преди 10 години
Айде стига сте ни казвали по няколко пъти на ден к'во казал тоя *** ***. К'во ни интересува к'во мисли някакъв главатар на опасна за националната сигурност шайка от ислямисти, изпечени мафиоти, крадци и продажници.
59
4
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
И ТОЗИ НЕ ЗНАЕ КОГА КАКВО ИСКА. СЪРБИ ЛИ ГО . БОЛИ ЛИ ГО.ГАДИ ЛИ МУ СЕ . САМО НЕ МУ СЕ РАБОТИ. ВЕЧНО С ПРЕТЕНЦИЙ, ДОКОПА КОКАЛА И СЕГА ОТ НЕГО ПО- ГОЛЯМ НЯМА. ИДЕ ВРЕМЕ. СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ И ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре да се проведе Референдум дали искаме да станем 52-рия щат на САЩ.Мисля, че всички ще гласуват ЗА.Така ще спестим пари от нашите управници да ходят на Инструктаж чак във Вашингтон,пък и за обикновените хора ще е добре - хич друго да не е, ще получаваме заплатите си в долари, което ще рече около 50% над сегашните. Предполагам няма да има недоволни.
57
1
 
2
 
! Отговори
проста леля преди 10 години
Поне трябва 8 клас ,защото и тогава започва да се разсъждава по-правилно от колкото един завършил 4 клас и си останал на ниво дете.Пък и всеки мислещ човек изпитва на гърба си това което са ни сътворили като правила и закони в Парламента.Може и да не съм права ,но не е казано че трябва да си с 2,3 висши за да гласуваш правилно.То с многото висши само си правят сметки за далавери и печалби и за др.в държавата нищо не остава.Ама като от куцо и сакато искат данъци трябва грижа за тези хора.
56
3
 
4
 
! Отговори
FAKT преди 10 години
MNOGO GLUPAV MAZEN TSIGANIN!
55
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 10 години
Извинявай но тук някой напомня зя Гърция че била и тя някога комунистическа но не уточнява за какъв период.Не е като при нас близо половин век нали?Позволихме тази система да ни изкриви съзнанието и да се вгради в няколко поколения от което сега страдаме.Така че хайде стига с поправките.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Задължителното гласуване ще е добре, който не е съгласен със системата, нека пусне празна бюлетина. Тя също ще се отчете.Така процентите за ГЕРБ и БСП вече няма да са 30% и 18% примерно - а истинските 9% и 5%, колкото всъщност са и чиновниците и семействата им вързани на хранилката.
53
2
 
7
 
! Отговори
optimist преди 10 години
до 46 - И още нещо да не би след като премиери са били бакалаври, магистри, доктори и т.н. да сме прокопсали?! Костов е д-р по икономика, Станишев е д-р по история, Доган е д-р по философия и т.н.
52
1
 
8
 
! Отговори
до 51 преди 10 години
Точно за това говорех. Българинът си обича такива хора да го управляват, да не казвам какви за да не ги обиждам.После се чуди защо е на опашката на всички статистики.
51
1
 
12
 
! Отговори
Памела преди 10 години
Продажници и изменници имаме бол.ДПС вали гърми се крепят ,а ние под влияние на емоциии слухове се нападаме и самооунищожаваме защото толкова ние сивото вещество.
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой изобщо обръща ли ванимание на съдържанието на казаното. Добре Местан може да е грешен, но задължителното гласуване няма ли наистина да прикрие процента на хората, които са тотално отвратени от политиката и не виждат и един свестен на сцената.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо задължително гласуване, да се приеме идеята за образователен ценз, както иска ВМРО. Според Конституцията основното образование е задължително. Така че, който го няма се явява нарушител на Конституцията и не би трябвало да му се дава думата по какъвто и да е било въпрос! Според ЦИК профилът на гласувалите за ДПС е "мъж с основно или по-ниско образование". Сещайте се... Проблемът е, че те пък ще извадят менте дипломи за основно образование, с каквито си купуват шофьорските книжки и пак нищо
48
1
 
8
 
! Отговори
optimist преди 10 години
до 46 - Той и Тато е от село Правец, със средно образование, но това не му попречи да управлява държавата 35 години.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Атака иска предсрочни избори, но когато Орешарски си подаде оставката доброволно, до тогава ще го държат на власт смотаните атакисти.
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОК да предположим, че ДПС вече не съществува. Голяма радост нали? Но тогава питам аз с кого ще се оправдават за грешките? Май ще трябва да си търсят нов килим за бърсане на калта. Как само всички в един глас не без помощта на медиите ви манипулират, че в ДПС е лицето на врага. Не забравяйте, че омразата е силата на слабия. И точно на това залагат всички които искат властта. Гледайте реално на нещата от 25 години преход участието на ДПС е 5 години, а се внушава за грешките едва ли не във всичко.
45
3
 
7
 
! Отговори
до 45 преди 10 години
Гърция е била комунистечска, прочети малко повече история. Ама явно не си чувал за Режима на Черните полковници.
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи, стига сте се карали. Замислете се, щом един човек без образование, без нито един чужд език, завършен селянин и *** ви беше Премиер, за какво въобще говорим.Значи в България абсолютно всичко е възможно.
43
4
 
8
 
! Отговори
Не боли преди 10 години
Споко!Белгия,Гърция,Кипър не са били комунистически държави и си имат задължително гласуване .Нищо страшно няма.За добро е .Важното е да сме отговорни и сериозни.
42
5
 
7
 
! Отговори
никсан преди 10 години
Какво е това мотане,това шикалкавене,захващайте се най после за сериозна работа!Какво пак се бута Бойко,та нали го видяхме колко пари струва,да не се сърди,ама не го бива за тази работа,управлението на една държава не е шменте калели,а ум трябва и то в повечко!И се засилвайте най-после за работа,че пак ще хукнете по плажовете,то време ви е толкова се преуморихте,че трябва заслужена почивка,а народецът..ряпа да яде,като няма пасти!Ей,и по умната.....
41
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези дето живеят вън да ги глобяваме защото не гласуват , толкова просто.