Уж всички искат референдум, ама май не съвсем!

Местан заподозря искащите референдум в неискреност
Обновена: 12 юни 2014 14:09 | 12 юни 2014 13:00, Веселина Йорданова
93
Уж всички искат референдум, ама май не съвсем!
Снимка: архив, БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан заподозря искащите референдум за изборните правила партии „във висока доза неискреност“.

Уж всички искат референдум, ама май не съвсем, коментира той.

Ако са искрени в тезата си парламентът да приеме решение за референдум и той да се проведе в законоустановените срокове, то би трябвало да бъдат така добри да направят елементарното, а именно да се осигури кворумът в пленарна зала, за да е възможно въобще разискването и вземането на това решение, обясни председателят на ДПС.

Най-вероятно референдум ще има, защото пред очите ми се разгръща едно много мило съгласие, каза още Местан.

Още по темата
Той съобщи, че за днес е подготвил много дълго изказване по въпроса, защото е важно да се чуе въобще принципната позиция за това, че при провеждането на допитване има акт на известно прехвърляне на отговорност от партиите върху суверена.

Ако взетото решение има задължителен характер, въпросът е чия е отговорността за последствията на взетото решение. Аз не искам референдумът да бъде заместител на политическата отговорност, а да бъде тържество на демокрацията, посочи той.

Местан изрази съжаление за проваленото днес заседание и уточни, че от ДПС са се регистрирали 31 от 36 депутати. Закъснях буквално със секунди за заседанието, за което се извинявам, подчерта той.

По думите му, имайки предвид въпросите за референдум, има необходимост от много сериозна разяснителна кампания.

По темата за задължителното гласуване той каза, че ако има проблем с представителността на партиите и на институциите, то вината за това е преди всичко на партиите и на институциите, че не са достатъчно адекватни, атрактивни, модерни.

Местан уточни, че не е цинична самата идея за задължителен вот, а прехвърлянето на вина от партиите за ниската представителност върху гражданите.

Според него това би била „фалшива представителност“, продукт на принудата върху свободната воля на българите.

Местан каза още, че през последните повече от 15 години българското общество е в постоянен режим на търсене на спасителни идеи, на месии.

Умората от месиите персони сега сякаш се трансформира в търсенето отново на месии, но вече под формата на спасителни идеи, коментира той и допълни, че в това била тежката заблуда.

Местан посочи, че пороците на политическата избирателна система са продукт на не дотам качествените партии, а не на избирателната система. Според него разочарованието щяло да бъде толкова по-силно, колкото по-високо били предварително нагнетените високи очаквания.

По думите му самата идея, че чрез реформа на избирателната система можем да реформираме политическата система като пряко, абсолютно неизбежно следствие, е доста проблематична.

Ако моделът на избирателната система бе панацея и мажоритарната система е панацеята, с която ще се излекува политическата система, би трябвало да са качествени само политическите системи, които стъпват на мажоритарната избирателна система, посочи Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
8
 
! Отговори
JustTom преди 10 години
Троловете се активизират... Ей сега ще почнат глупости от сорта на:"Те ще ми кажат на мен, дали да гласувам или не""Как така ще ме задължават, нали сме демократична държава?""Комунизма се връща"и още съмнителни "доводи" за да прокарат идеите на партийните си лидери, че види те ли, никой никого не може да накара да направи нещо за СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА!
19
9
 
2
 
! Отговори
патриот преди 10 години
До optimistДПС+ББЦ може и да успят да съставят кабинет след изборите и това ще е добре за страната ни. ДПС ако наистина си постави за цел може да привлече до 20-25%, отделно ББЦ може да стигне 15%, т.е. общо около 35-40% Ако много от гласовете се разсеят , може и да имат мнозинство и това е спасението ни от ГЕРБ и БСП.
18
4
 
5
 
! Отговори
ДО ОПТИМИСТ преди 10 години
А за ГЕРБ НИЩО НЕ КАЗВАШ??? Това ли е партията, която ти плаща надника? и ще ни изведе от кризата, както вече веднъж го "направи"?
17
4
 
4
 
! Отговори
optimist преди 10 години
до 13 - Всъщност ДПС се отървава от камъка около врата си - БСП, и се готви да управлява с или по-скоро чрез ББЦ. Това е, което Доган иска - цялата власт без негативите, които носи БСП.
16
2
 
8
 
! Отговори
будала/наивник/ преди 10 години
Много искате да няма референдум защото сте загинали предварително нали?Обаче ще има защото ни омръзна от търговията ви и панаирите които правите със субсидиите които така и не само че не намалихте ами и прекалихте да търгувате с тях.Просто не искам да ви виждам ,с участието ви във власта България не е мръднала и милиметър,само си разпределяте постови и големи заплати .Храним едни некадърници.*** храним,пенсионери храним,на които така не им стана ясно че с увеличение 4.50лв няма да се нахран
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КИМ СИКИМЕ!
14
7
 
3
 
! Отговори
demokrat от кариерат преди 10 години
Задължителното гласуване е глупост. Важно е да гласуват само тези, които искат и знаят кой представлява интересите им в кръговете на управлението на държавата. Гласуването на неориентирани и слепи хора е тъпо и безрезултатно.В момента ние искаме веднага едно слижебно правителство, което да се оглави от Марин Райков, човек доказал се като номенклатурчик от класа и агент от кариерата. Той ще направи избори след няколко месеца и до тогава хората ще бъдат правилно ориентирани накъде да поемат.
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм за референдум, задължително гласуване и незабавни избори.Това е интересът на БЪЛГАРИЯ - останалото е бля-бля.
12
2
 
4
 
! Отговори
избирател преди 10 години
Избори може и да се направят, но правителство пак няма да има стабилно. Просто в момента никой няма мнозинство. ГЕРБ играят срещу всички, както обикновено, но са далеко от мнозинство. БСП и ДПС не могат да се разберат, засега. Други няма никакви. С едни избори най-много и ББЦ да вземе 10%, но и те вървят по пътя на ГЕРБ, т.е. срещу всички.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дъра, бъра, дъра бъра.....Демек и задължително да е гласуването пак ще ви купим сред вас има хиляди кат Данчо ментата и Бисеров ***, пък и в БСП то има около 10% огъзени избиратели ха, ха, ха . Добре е обаче, че има мюсюлмани кат мен дето никога няма да ти гласуват и такива като Боко дето не можете де хързулнете по бобслея както го правите със Серльо!!! Някой слънчев ден Всевишния ще ти потърси сметка и за агентурното ти минало и за настоящите ти действия, Алахуекбер!!!
10
3
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Доносник да ти разтегля локуми за морал.
9
5
 
8
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Запомнете едно, партиите на статуквото на всяка цена ще избягват референдуми, ВНС, промени в конституцията и т.н. защото ако нещата се променят тези партии изчезват завинаги от властта и политиката. ДПС например е етническа партия с контролиран електорат, каквато партия няма никъде по света. БСП няма нищо общо със социализма, АТАКА е ксенофобска, неофашистка партия, каквато не би трябвало да съществува в 21 век. Примери има много...
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
както винаги българите единни в различията
7
6
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 10 години
Местан не е на себе си .....задължителният вот е палача на фесовете ........
6
2
 
17
 
! Отговори
Божо преди 10 години
Комунистите цакат ориента с референдум, ориенталците цакат комунистите с избори, сидеров сменя цвета на пръста от златен в кафяв и обратно - пълна гнус !!!
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 1И какво безродника СерГей и доносникът Павел държат на българите??? БЕЗУМИЕ! Сега остава да напишеш, че Хитлер е обичал евреите! ПЪЛНО БЕЗУМИЕ!
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
г-н Местан по стъпките на Настрадин Ходжа. С много приказки се надява да се забрави за какво стана въпрос..
3
10
 
11
 
! Отговори
? преди 10 години
А ти българино, кажи от кои си от БйеСйеПйе-то, което е в коалиция към момента със ДПС, или от червените фесове от АТАКА? Кажи бе шиле да те видим колко си БУГАРИН?
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Павка, ти за пореден път се гавриш с българският език и словоблудстваш! Много си противен!
1
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ отново се показаха анти-българи, избягаха от искането си за задължително гласуване и така на практика подкрепиха ДПС