Управленски мъки за кабинет. ГЕРБ първи, но без жадуваните 121

Шарен парламент - 6-8 партии вкарват депутати в НС
Обновена: 6 окт 2014 01:32 | 5 окт 2014 19:00, Екип на Dnes.bg
664
Управленски мъки за кабинет. ГЕРБ първи, но без жадуваните 121
На Бойко Борисов ще му е трудно да сформира кабинет Снимка: Reuters

Партията на Бойко Борисов очаквано е първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори, но няма никакъв шанс да състави самостоятелно правителство.

Новият парламент се очертава изключително шарен – според прогнозите между 6 и 8 партии прекрачват 4-процентовата бариера, сочат данните от екзит пол.

Още по темата
ГЕРБ са получили подкрепата на най-много български граждани, но са далеч от желаните от Борисов 121 депутати. По данни на "Алфа рисърч" ГЕРБ печели 33.2%. Според екзит пол на„Галъп“ към 18 часа ГЕРБ са получили 33,9% от гласовете.

По брой на гласовете следват БСП и ДПС, като социалистите са с малка преднина пред партията на Лютви Местан. БСП печели 16.5%, а ДПС 14.1% по данни на "Алфа рисърч".

Според "Галъп" БСП имат 16,1% подкрепа, а ДПС - 14%.

След тях се нареждат Реформаторите с 8.7% , „България без цензура“ на Николай Бареков - 6.3% и Патриотичният фронт - 6%, сочат данните на "Алфа рисърч". По данни на "Галъп" Реформаторите взимат 8,6%, Патриотичният фронт – 6,3%, „България без цензура“ - 5,6%.

"Атака" и АБВ на Георги Първанов са близо до границата от 4 на сто и не е сигурно дали ще успеят да вкарат депутати в новото Народно събрание. Според данните на "Алфа рисърч" АБВ и Атака печелят съответно около 4.1%. 

Според "Галъп" обаче „Атака“ и АБВ намират място в новия парламент съответно с 4,9% и 4,4%.

Данните на "Екзакта" от екзит пол също потвърждават лидерстовото на ГЕРБ, но с 35% от гласовете. За БСП са гласували 15,5% от избирателите, а за ДПС - 14 на сто. Реформаторският блок е бил подкрепен от 9,5 на сто от избирателите, а Патриотичният фронт - от 6,5%. Около "чертата" са ББЦ, Атака и АБВ с резултати между 4 и 5 на сто от пуснатите бюлетини. 

ГЕРБ печели 32 на сто от гласовете на изборите, сочат данни на Института за социални изследвания и маркетинг.  БСП печели 15,8 на сто, ДПС - 15 на сто,  Реформаторският блок – 8,2 на сто, "Атака" – 5,8 на сто. За Патриотичния фронт са гласували 8,1 на сто от избирателите, за "България без цензура" – 5,4 на сто, за АБВ – 3,6 на сто. 

Според предварителните данни на "Сова Харис" 3 партии и 5 коалиции влизат в новото 43-ото Народно събрание. ГЕРБ – 33,6%, БСП – 15,7%, ДПС – 13%, РБ - 9%, ПФ – 6,7%, ББЦ - 6%, Атака - 5,3%, АБВ – 4,7%.

Кой колко депутати ще има в новия парламент - вижте прогнозите

Според „Алфа рисърч“ при седемпартиен парламент ГЕРБ ще има 90 народни представители, БСП – 45, ДПС – 38, Реформаторите - 23, ББЦ – 17, Патриотичния фронт - 16,  и АБВ – 11.

Според Галъп ГЕРБ ще вкарат между 83-91 депутати, БСП - 38-44, ДПС - 34-38, Реформаторите - 22, ПФ - 16, ББЦ - 14, Атака - 13, АБВ – 11. 

Според Института за социални изследвания и маркетинг се очаква ГЕРБ да получи 87 депутатски места в бъдещия парламент, БСП - 43, ДПС - 41, Реформаторският блок - 22, Атака и Патриотичен фронт - по 16, "България без цензура" - 15.

При очертаващата се конфигурация в НС ГЕРБ може да състави кабинет с най-малко още две партии, ако БСП и ДПС се изключат.

Ако Бойко Борисов иска да състави правителство, няма да му стигне подкрепата на Реформаторския блок, а ще трябва да търси трети или дори четвърти коалиционен партньор, в зависимост от броя на партиите, коментира Димитър Ганев от "Галъп".

Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг пък отбеляза много сериозния отлив от класическите големи партии, включитено и от ГЕРБ. В най-смелите си прогнози предвиждахме около 94 места за тях, но под 90 места никой не си представяше, че може да се случи, коментира тя пред TV7.

Радева обърна внимание и "на изключително свитата разлика между БСП и ДПС". В прогнозата на института са включени и очакваните гласове, "които евентуално ще дойдат от Турция", уточни Радева. Като "драматична промяна в българския политически живот" тя определи факта, че три т.нар. патриотични формации събират повече мандати отколкото БСП. Това е провалът на левицата, смята Радева.

Избирателната активност е по-ниска от последните парламентарни избори. По данни на "Алфа рисърч" и "Галъп" към 18 часа избирателната активност е 43%.

Със свое решение отпреди минути ЦИК обяви края на изборния ден към 20.00 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
0
 
12
 
! Отговори
rustam преди 9 години
много скоро нови избори а до тогава ЦИРК
336
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Балъците ходят да мръзнат и гласуват.Тарикатите управляват.Балъците си лягат гладни и се стрижат първи номер поради липса на пари за фризьор...Тарикатите пак ще се возят в служебни беемвета.Балъците пак ще ги обдухва вятъра докато карат колело. Лол
335
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ataka pobeda!Bravo na Ataka! Pak schte lapat bahura na mestan! Blagodarenie na tiq 6% balamurnici!!!
334
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко да внимава че дпс му идва отзад.
333
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
докато в България има партии,а не работещи личности,нищо добро не чакайте.партията е разделение на народа.
332
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стадото на Боко намалява прогресивно!2009 г. - 117 овци, 2013 г. - 97 овци, 2014 г. - 85 овци!Нека да предизвика нови избори. Ще има между 65 - 70 овци, умни като Лъчо Мозъка!
331
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пирова победа за ГЕРБ. не ги виждам,уж победители, пък ще се окажат накрая пораженци...
330
0
 
2
 
! Отговори
до к.423 преди 9 години
Съвсем точно казано .
329
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГолЕма работа.Нали ние па нема се доредиме до баницата.....
328
0
 
10
 
! Отговори
ronstoff01 преди 9 години
"Аз съм *** и вие сте прости..." - първи в класацията. Какво следва от това, освен простотии.
327
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ако трябва всеки три месеца ще има избори, но ГЕРБ няма да управляват, айде пък да видим. Народа мрази ГЕРБ, народа не иска ГЕРБ да управлява. Народа иска една широка демокрагична колалиция от 10-15 партии да ни съставят едно мгопартийно демократично правителство да ни дигат заплатите, да ни осигурява работа и да живеем добре.
326
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При факта че осем поартии влезат в парламента , положението е като "пате в калчища" никой партия не прави компромис с друга
325
0
 
8
 
! Отговори
Време за реформи преди 9 години
5. Всичко по-горе не означава, че ГЕРБ не е създаден от архитектите на нашата перестройка с цел да събере протестния вот, насочен срещу тяхното отроче БСП, т.е.: *** си - гласуваш за БСП/ДС; протестираш срещу БСП/ДС - гласуваш за СДС/ГЕРБ, което пак си е ДС; турчин си и те плашат, че ще ти забранят да говориш на турски и ще ти сменят името - гласуваш за ДПС/ДС; националист си и гласуваш за Атака/ДС. Общо взето за когото и да гласуваш, все гласуваш за ДС. Те не могат да си позволят да рискуват.
324
2
 
7
 
! Отговори
wli преди 9 години
Ало българите. Нали умирате за Германия ще видите там кой е пръв.ДПС.
323
0
 
8
 
! Отговори
Маркс® преди 9 години
Нумер уно е народът на България! Долу фракцийте на БКП(Герб, бсп и дпс), долу и ЕС, а Нато да върви в Пъкъла за военопрестъпленията си, пфу!
322
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един от коментиращите тук е написал, че за първи път в историята на България една политическа партия е спечелила три пъти поред парламентарните избори. И при това с голяма гордост. Искам само да уточня, че ГЕРБ нито веднъж не са печелили избори, а са имали най-добър резултат. Да спечелиш избори значи да имаш 50,3% от валидните пуснати гласове в избирателните секции в страната и чужбина. А ГЕРБ не са постигали такива резултати никога. Може би за съжаление, може би за наш късмет. Това е математика
321
2
 
16
 
! Отговори
ххй преди 9 години
Сега чакаме турското и американското посолство да решат какъв ще бъде кабинета.КЪДЕ СИ ДЯКОНЕ!!!
320
1
 
11
 
! Отговори
Резил преди 9 години
Колко трагично изглежда България от страни погледнато. Напускайте тази пародия на държава, то вече си е прекалено късно. Годинките ви вървят и се погубват в тази държава.
319
1
 
11
 
! Отговори
Време за реформи преди 9 години
4. БСП/ДС създаде мафията и мутрите в България през 90-те с цел "прияватизация и разграбване на печливши държавни предприятия и активи за жълти стотинки. Бяха запазени контрабандните канали на ДС от времето на комунизма, които от държавни станаха частни и борбата за разпределението им взе много жертви сред новия бизнес елит, известен с предпочитанията си към елементарните музика и жени.
318
3
 
8
 
! Отговори
Време за реформи преди 9 години
Тежката загуба на БСП си има доста дълга предистория и причинно-следствени връзки:1. Във всички страни от бившия соцблок, които влязоха в ЕС, само БСП и България останаха с нереформирана левица2. България остана троянския кон на Русия в ЕС, придвижвайки енергийните и проекти в ЕС. Също така парите на КГБ към ЕС минават през България3. В името на властта (парите) БСП сключи неведнъж съюз с дявола (ДПС), които съюзи бяха остойностени от ДПС чрез заменки, кадруване в съдебната система, назначението на Пеевски и куп други непростими грехове4. БСП/ДС създаде мафията и мутрите в България пре