Управленски мъки за кабинет. ГЕРБ първи, но без жадуваните 121

Шарен парламент - 6-8 партии вкарват депутати в НС
Обновена: 6 окт 2014 01:32 | 5 окт 2014 19:00, Екип на Dnes.bg
664
Управленски мъки за кабинет. ГЕРБ първи, но без жадуваните 121
На Бойко Борисов ще му е трудно да сформира кабинет Снимка: Reuters

Партията на Бойко Борисов очаквано е първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори, но няма никакъв шанс да състави самостоятелно правителство.

Новият парламент се очертава изключително шарен – според прогнозите между 6 и 8 партии прекрачват 4-процентовата бариера, сочат данните от екзит пол.

Още по темата
ГЕРБ са получили подкрепата на най-много български граждани, но са далеч от желаните от Борисов 121 депутати. По данни на "Алфа рисърч" ГЕРБ печели 33.2%. Според екзит пол на„Галъп“ към 18 часа ГЕРБ са получили 33,9% от гласовете.

По брой на гласовете следват БСП и ДПС, като социалистите са с малка преднина пред партията на Лютви Местан. БСП печели 16.5%, а ДПС 14.1% по данни на "Алфа рисърч".

Според "Галъп" БСП имат 16,1% подкрепа, а ДПС - 14%.

След тях се нареждат Реформаторите с 8.7% , „България без цензура“ на Николай Бареков - 6.3% и Патриотичният фронт - 6%, сочат данните на "Алфа рисърч". По данни на "Галъп" Реформаторите взимат 8,6%, Патриотичният фронт – 6,3%, „България без цензура“ - 5,6%.

"Атака" и АБВ на Георги Първанов са близо до границата от 4 на сто и не е сигурно дали ще успеят да вкарат депутати в новото Народно събрание. Според данните на "Алфа рисърч" АБВ и Атака печелят съответно около 4.1%. 

Според "Галъп" обаче „Атака“ и АБВ намират място в новия парламент съответно с 4,9% и 4,4%.

Данните на "Екзакта" от екзит пол също потвърждават лидерстовото на ГЕРБ, но с 35% от гласовете. За БСП са гласували 15,5% от избирателите, а за ДПС - 14 на сто. Реформаторският блок е бил подкрепен от 9,5 на сто от избирателите, а Патриотичният фронт - от 6,5%. Около "чертата" са ББЦ, Атака и АБВ с резултати между 4 и 5 на сто от пуснатите бюлетини. 

ГЕРБ печели 32 на сто от гласовете на изборите, сочат данни на Института за социални изследвания и маркетинг.  БСП печели 15,8 на сто, ДПС - 15 на сто,  Реформаторският блок – 8,2 на сто, "Атака" – 5,8 на сто. За Патриотичния фронт са гласували 8,1 на сто от избирателите, за "България без цензура" – 5,4 на сто, за АБВ – 3,6 на сто. 

Според предварителните данни на "Сова Харис" 3 партии и 5 коалиции влизат в новото 43-ото Народно събрание. ГЕРБ – 33,6%, БСП – 15,7%, ДПС – 13%, РБ - 9%, ПФ – 6,7%, ББЦ - 6%, Атака - 5,3%, АБВ – 4,7%.

Кой колко депутати ще има в новия парламент - вижте прогнозите

Според „Алфа рисърч“ при седемпартиен парламент ГЕРБ ще има 90 народни представители, БСП – 45, ДПС – 38, Реформаторите - 23, ББЦ – 17, Патриотичния фронт - 16,  и АБВ – 11.

Според Галъп ГЕРБ ще вкарат между 83-91 депутати, БСП - 38-44, ДПС - 34-38, Реформаторите - 22, ПФ - 16, ББЦ - 14, Атака - 13, АБВ – 11. 

Според Института за социални изследвания и маркетинг се очаква ГЕРБ да получи 87 депутатски места в бъдещия парламент, БСП - 43, ДПС - 41, Реформаторският блок - 22, Атака и Патриотичен фронт - по 16, "България без цензура" - 15.

При очертаващата се конфигурация в НС ГЕРБ може да състави кабинет с най-малко още две партии, ако БСП и ДПС се изключат.

Ако Бойко Борисов иска да състави правителство, няма да му стигне подкрепата на Реформаторския блок, а ще трябва да търси трети или дори четвърти коалиционен партньор, в зависимост от броя на партиите, коментира Димитър Ганев от "Галъп".

Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг пък отбеляза много сериозния отлив от класическите големи партии, включитено и от ГЕРБ. В най-смелите си прогнози предвиждахме около 94 места за тях, но под 90 места никой не си представяше, че може да се случи, коментира тя пред TV7.

Радева обърна внимание и "на изключително свитата разлика между БСП и ДПС". В прогнозата на института са включени и очакваните гласове, "които евентуално ще дойдат от Турция", уточни Радева. Като "драматична промяна в българския политически живот" тя определи факта, че три т.нар. патриотични формации събират повече мандати отколкото БСП. Това е провалът на левицата, смята Радева.

Избирателната активност е по-ниска от последните парламентарни избори. По данни на "Алфа рисърч" и "Галъп" към 18 часа избирателната активност е 43%.

Със свое решение отпреди минути ЦИК обяви края на изборния ден към 20.00 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
4
 
5
 
! Отговори
КК преди 9 години
Избирателната активност ( обърнете внимание колко е тя !!! ) в БГ удари шамар на ДС и ГРУ .Създадените от тях партий губят легитимност,вече никой не им вярва !
316
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народната любов изхвърли "социалната" БСП зад борда.
315
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н Борисов, бъдете отворен за широоооооооооока коалиция!
314
0
 
7
 
! Отговори
Маркс® преди 9 години
Ей човек, ние сме една шепа народ, отсреща е САЩ и гъзолизтците им от ЕС и наши ***. Как ти мислиш, че можем да победим и тях и вътрешните врагове олигарси от ДС? Аз знам как и дано Бог да позволи това да стане!
313
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ако утре Бойко Борисов се обади на Лютви Местан, той ще подкрепи правителство на ГЕРБ. При това без ангажименти", заяви по бТВ Мехмед Дикме.Според бившия земеделски министър ДПС печели второто място на изборите, и то с гласовете от Западна Европа, а не от Турция, както се очаква. "Ще видите, че ДПС е първа сила в Англия, Белгия, Германия", коментира Дикме. от standartnews
312
4
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Не се радвайте и не раздавайте картите без Местан.Още не са включени гласовете от чужбина(Турция)..ха..ха..ха Ако ДПС не е втора политическа сила може Иван да ме кръстите..ха..ха
311
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само, ще кажа че Българите са шматки!!! Сами се поробихте. Защото ви мързи да си вдигнете трътките и да отидете да гласувате. Плюете по турците, но те живеят по-добре от нас. И го заслужават ! Защото работят яко, единни са и се подкрепят. Заслужавате си мизерията в която живеете
310
7
 
7
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Червените *** съвсем са изпушили. Ало другари вие или сте пияни или сте се напушили. ДПС е втора политическа сила, а БСП отива в канала. Това не ви ли е достатъчно или не можете да го осъзнаете с вашите *** глави. Какъв Боко какви пет лева нещастници.
309
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До П.ПетровВ стремежа и лакомията си за власт Тиквун е готов да се наниже на всеки шпек!
308
8
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
В Турция минималната заплата е 950 лева, а у нас 340 лева. Гласувайте смело за ДПС, за да нараснат вашите доходи!!!
307
1
 
7
 
! Отговори
До Маркс® преди 9 години
"Разбира се, че го поздравявам, честито му пирова победа на Боко!ХАХАХАХАХА!"...........Май по-добре е да поздравиш Лютви Местан.............. Уф, имам позив за повръщане след тези резултати... Хак ни е на всички патриоти...
306
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарксТуй ще ти е радоста ми се чини)
305
1
 
13
 
! Отговори
Маркс® преди 9 години
Егото му няма да издържи на тази коалиция, Костов и Доган да го чешат яко, хахаха!
304
0
 
10
 
! Отговори
Чужденец преди 9 години
Основния проблем на България е, че има "много вожд, пък малко индианец", така казва един познат. И той е невероятно прав. Защото не може в една малка страна с 7000000 души население, да има регистрирани 25 партии за избори за парламент. Представете си, че всяка от 25 те партии спечели 4% на изборите и в парламента влезнат всичките. Проблем голям, няма да могат да поделят държавната баница, дори и да има коалиция от 20 партии. Трябва да се намали радикално броят на политиците, защото повечето не
303
0
 
6
 
! Отговори
тапа преди 9 години
Новия кабинет ,може да не си изкара целия мандат
302
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нито лявото е ляво,нито дясното е дясно, има едно голямо средно ,сещате се коe
301
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпроса сега е кой пръв ще обязди Тиквата.
300
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана бе другари? Нали протестите бяха платени, иначе вас хората ви обичаха?Къде е тая цяла България за която говорехте?
299
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма какво да се лъжем. Единствената коалиция която може да направи правителство за повече от 6 месеца е ГЕРБ+ДПС+РБ, всичко друго ще е еднодневка.
298
6
 
10
 
! Отговори
Маркс® преди 9 години
Разбира се, че го поздравявам, честито му пирова победа на Боко!ХАХАХАХАХА!