Борисов, бежанци и още нещо

В Истанбул премиерът ни благодари, че не пуснали мигрантите към нас
Обновена: 14 окт 2015 15:16 | 14 окт 2015 14:56, Веселина Йорданова
58
Борисов, бежанци и още нещо
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов оцени високо усилията на Турция да задържи бежанците на своя територия.

Борисов се срещна с турския си колега Ахмет Давутоглу в Истанбул и го увери, че на Европейския съвет ще защитава позицията на страната ни за изграждане на зона за сигурност в Сирия и включване на Турция в третия пакет на сигурните държави.

Още по темата

Той изрази и съболезнования за жертвите на атаката в Анкара, която отне живота на 97 души. "След атентата в Сарафово знам колко е тежко за един народ да понесе толкова жертви", посочи Борисов.

Турският премиер Ахмет Давутоглу каза, че Турция в момента е държавата, приела най-много бежанци в света, като на територията й има 2 млн. сирийци. Само в последните месеци са се родили 66 хил. бебета на бежанци.

"Ако не бяхме приели тези бежанци, нямаше да изпълним човешкия си дълг и целият свят щеше да ни критикува. Но сред тези бежанци е възможно да влязат хора с други цели и намерения", коментира той. Според него единственото, което може да се противопостави на подобна възможност, е сериозна работа от страна на разузнаването, затова сътрудничеството със съседните държави е много важно.

Той бе категоричен, че виновните за терористичния акт в Турция ще бъдат намерени и предадени на правосъдието. "Както ИДИЛ, така и ПКК имат дълбока роля в провеждането му", смята Давутоглу.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че на ниво разузнавателни и контраразузнавателни служби може да се обменя непрекъснато информация между България и Турция и благодари за партньорството в борбата срещу контрабандата през границата.

На брифинга след разговора българският премиер се обяви за либерализиране на визите между двете страни за бизнеса и туризма.

"Само след няколко дни ще открием последния участък от АМ "Марица" и до Истанбул ще се стига по-бързо с кола, отколкото със самолет. Благодарих на премиера и на неговия здравен министър за добрата работа по бартера на ваксини. Така страната ни получи необходимите 5-валентни ваксини, а в замяна предоставихме на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза, които се произвеждат у нас", изтъкна Борисов.

Той допълни, че посещението му в Истанбул е кратко, но е израз на приятелство, благодарност и съпричастност.

Според Давутоглу, Турция и България са най-високоинтегрираните две съседни държави в социален и икономически аспект. На срещата двамата премиери са обсъдили и общите инвестиционни проекти, и по конкретно проекта за бърз влак от Истанбул до София.

По думите на турския премиер търговският стокообмен между двете страни се оценява на 5 млрд. долара в момента. Давутоглу изрази надежда скоро той да е двойно повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не осъдите Бойко, нали си призна за кого работи, не за България ! И още нещо , кое ?Предател и още нещо ..
18
5
 
27
 
! Отговори
123 преди 8 години
Ало бе,пожарникаря?!Тая псевдо държава граници нема ли?Преди години как пазехте и стреляхте ако некой се опита да избега от СОЦ-КОНСЛАГЕРА?!Турците ли ще ти пазят границите бе ***?Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.
17
9
 
19
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 8 години
Поводите да се рсмуваме от Боко тиквата са толкова много, че свикваме с тях и вече не ни правят впечатление. Лошото е, че този също като Тошо тиквата ще ни управлява много дълго... Прав е бил Поетът - не сме народ, а ***...
16
4
 
22
 
! Отговори
До Странджата преди 8 години
Колко взимаш за да пишеш тези дитирамби за "Великата победа" на изборите? Рапона и Цецко Честния са купили всичко които са се продали, държавни служители, лакеи, синеоките от катуните, ЦИК, комисиите, тези които ще броят и тези които ще пишат протоколите. Ето защо е толкова сигурен в "победата" и се прави на ущипан. Толкова ненавист е събрал този *** и колкото по-рано ни отърват от него толкова по-добре за хората.
15
7
 
24
 
! Отговори
тъжно 25 г пайнера преди 8 години
Вече само кръстоносен поход може да ни спаси от турско иго ..
14
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквата козирува на Давутоглу, че българските власти вече не могат да охраняват българско-турската граница и оставя на Турция да я охранява както и през 1396 г.
13
6
 
27
 
! Отговори
Желю и Доган преди 8 години
Бойко и Радан турски ятаган.
12
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган пуска бежанци в България по малко , но всеки ден. А Бойко му благодари , за изборите !
11
4
 
2
 
! Отговори
БАЙ ПЕШО ОТ ВОЛУЯК преди 8 години
БРАВО НА ТУРЦИЯ..ЩЕ СТАНА ТУРЧИН. НЯМА ДА СЕ КЛАНЯМ НА ПЯСЪЧНИЯ СЕМИТСКИ БОГ АЛЛАХ..МРАЗЯ ПУСТИННИ ПРОСТОТИИИ....ЩЕ ПИЯ ВИНО И ЩЕ ЯМ СВИНСКИ КОТЛЕТИ.НО ЩЕ СБЪДА ТУРКА.
10
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Спрели сме руски самолети над морето. Спрели сме три големи руски проекта в полза на американския бизнес, Толерираме го, дори и когато не е за толериране. Приемаме договори, които дори не ми се четат. Правим всичко, за да толерираме американския бизнес тук."
9
6
 
30
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 8 години
Бесилка за Бойко, Ердоган и Меркел!
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ВИ ТАКОВАМ И ИНВЕСТИЦИИТЕ "БЪРЗИЯТ ВЛАК ОТ ИСТАНБУЛ..." ТОВА Е ПЪРВАТА НЕОБХОДИМОСТ НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ А ЗА ТУРЦИЯ -БЪРЗО ДА ПРИСТИГАТ ЗА ИЗБОРИТЕ...ДПС НАСТОЯ- 100%. А НАШИЯ НАЛИ ВЕЧЕ СЕ Е ПРОДАЛ НА ЩАТИТЕ ТА И НА НАТОВСКИ ПРИЯТЕЛ СЪЩО НЕ МОЖЕ ДА ОТКАЖЕ... КАКЪВ ЛИ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯ ПОКЛОН"?
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе,човече ,чуваш ли се какво говориш?*** само до центъра на Белград и ще видиш!Ей колко сме прости ей!После за всичко тези отгоре са виновни!
6
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз като странджата ще гласувам за ислямистите от герб!
5
25
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Убедителна победа на ГЕРБ на местните избори... - хората с висше образование, хората от големите градове, младите хора... - са преобладаващият електорат... - а тези от язовир "Копринка" ще имат кметове в няколко селца - не повече...
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
процесите, които текат между ушите Му, май са от такова естество, че би трябвало да Го прегледа доктор
3
5
 
9
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Ех тези турци, приемат 2 млн бежанци, а им се раждат 66 000 деца на имигранти ;).
2
5
 
33
 
! Отговори
SS преди 8 години
НАЛИ НАЙ ДОБРЕ СМЕ ПАЗИЛИ ГРАНИЦИТЕ НА ЕС????? А КВО СЕ ОКАЗА ПАЗИМ НАЙ ДОБРЕ ЩОТО ТУРЦИТЕ НЕ ГИ ПУСКАТ, ПУСКАЙТЕ ГИ БЕ ДА ВИДИМ БОКО КАК ПАЗИ ГРАНИЦАТА
1
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМО ГЕРБ!!!