Опонентите ми спаха за "Белене", сега ще мълчат, нареди Борисов

Мъча се да намеря най-правилното решение за централата!
Обновена: 10 юли 2016 23:19 | 10 юли 2016 17:00, Анисия Иванова
141
Опонентите ми спаха за "Белене", сега ще мълчат, нареди Борисов
Снимка: БТА

Щом опонентите ми са спали до 2009 г. сега ще мълчат и ще гледат как се мъча да намеря най-правилното решение за Белене. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка със сумата, която страната ни трябва да плаща след решение на арбитражния съд за АЕЦ "Белене”.

Във връзка с това накъде върви планът на правителството – ще продава ли централата, или ще отиде в Иран да преговаря, премиерът заяви: „Ще преговарям и с едните, и с вторите, и с третите. Енергийният министър разговаря с руската страна, ние разговаряхме с тях. Сега в Иран ще видим имат ли интерес към подобно нещо да продаваме реактора там заедно с руската страна”.

Още по темата

"Трети вариант – да продадем проекта, да се намери инвеститор, който не иска държавна гаранция. И ако всички тези варианти не успеят, то тогава ще вляза в парламента и ще кажа – колеги, или трябва в новия бюджет да заложим толкова пари, с всички лихви, които вървят на ден, или трябва да слезе мораториумът и тогава да търсим пари да го построим.Това са трите варианта”, обясни министър-председателят.

На въпрос какво показва досега анализът и кой е най-вероятния вариант Борисов заяви, че няма добър и лош вариант, ако го изиграем добре.

Във връзка с това разговарял ли е с „Атомстройекспорт“, премиерът уточни, че българският енергиен министър Теменужка Петкова, руският й колега Александър Новак и хората от „Атомстройекспорт“ провеждат разговори и са в контакт.

„2006 г., когато са се пазарили и са подписвали договорите да са го направили така, че да са го построили. Това казвам на моите опоненти, щом са спали до 2009 г. и всичко дойде при мен, сега ще мълчат и ще ме гледат как се мъча да намеря най-правилното решение. Това е истината, друга няма”, коментира още министър-председателят.

На въпрос получило ли е Министерство на енергетиката съгласие от „Атомстройекспорт“ да се преговаря с Иран за продажба, премиерът заяви: "Бъдещето време е присъщо на комунистите. Те са само в ще, ще и ще. Видяхме тяхното ще какво е – имаме един гьол, милиарди да плащаме и нямаме нищо. Това е, което са постигнали през годините. Моля ви месец време търпеливо да намерим решение”.
 

Премиерът Бойко Борисов бе гост на откриването на нов изкуствен терен на Детско-юношеската школа на Локомотив (София), предаде "Фокус".

"Теренът е прекрасен. Направеното тук трябва да служи за пример на всички президенти на футболни клубове. Ако се работи по този начин, догодина мога да отделя и 100 млн. лева за футбол", обеща премиерът.

"При 3,7 млрд. лева спестени от секването на контрабандата може да се отделят 100 млн. за футбол. Нужно е само от БФС и клубовете да идват обосновани идеи. Трябва да ни убедят заедно с министрите на финансите и спорта да им дадем тези пари", каза още Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: Бойко БорисовБелене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
25
 
! Отговори
ex преди 7 години
Баце е ядрен експерт. Скрита лимонка е. Винаги съм се чудил по какво е специалист, а то какво било. Абе харен си ни е премиера. През повечето време е тиква, ама има и проблясъци от време на време. А сега сериозно. Борисов никога не е решил какъвто и да е въпрос, няма да реши и въпроса с централата. От доста години е в полезрението ни и всеки го знае колко може. Отгоре на всичко има слугинско поведение към американците. Не става за нищо - той лично и кръгът около него.
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последно Белене гьол ли е или вече не. Вече ние обикновените хора не разбираме мъдрите слова на великия ни водач. Време е за нови тезиси да се сведат до населението)
28
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам чувството, че ни подготвяш за нов заем.... уж за Белене.
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ти какъв беше боец?секретар и кмет във тая власт но както винаги си чист като момина сълза !!!лицемер и патологичен лъжец
26
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези обяснения за пред децата ли са? От 2006 до 2009 са три години, през които се пречеше всячески на този проект. Но от 2009 до днес са ДЕВЕТ години, през които този, на снимката си правеше дъвка с Белене. Сега да не се оплаква, още повече, че тези пари отдавна ги е откраднал от нашия джоб. И един съвет - премахваш субсидиите и строиш! Патриотично е, нали?
25
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
парите на българите бяха окрадени с белене цанков камък южен поток ктб и други афери.участваха политици и магистрати от всички партии
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де а виновни съд няма ли да има или да си харчат откраднатото и да си мълчат...
23
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези дупетати, за нищо ги нямат милиардите! Ама, така е, когато е народна парата! Ядеш, пиеш - друг плаща! Ееееех....
22
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие лично забъркахте кашата, сега си я сърбайте, но лично.С тия заеми, които взехте щяха да се построят ТРИ ЦЕНТРАЛИ КАТО БЕЛЕНЕ!
21
0
 
38
 
! Отговори
VP преди 7 години
До 21 "ако белене е печеливш проект..."Как да дойде частник в Белене, като българското правителство е против проекта? Кой луд ще тръгне да воюва с властта? Докато не изтече договора на американските централи нов реактор в България няма на има.
20
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затрихте 350+ мил.лева за стадиончета по селата, а сега пак ще давате пари за футбол?! Дедките се готвят усилено и скоро ще се появят новите надежди! Търпение! Смешна държава
19
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато спите, Бойко ще продаде и казаните ви за ракия, както сега продава ядрения реактор.
18
1
 
7
 
! Отговори
Sremsy bambi преди 7 години
Malchanieto e zlato...ama nasila hubost ne stava basbakam efendy:-):-):-)
17
22
 
7
 
! Отговори
добре де преди 7 години
ако белене е печеливш проект защо не се намери лесно инвеститор БЕЗ държавни гаранции ? уж проекта е супер ,необходим на България ааа никой не се натиска ?? що бе...не им се печели на хората ли ? частника добре си знае интереса и ако се печели от нещо той го реализира но явно с централата не е така
16
6
 
12
 
! Отговори
анон преди 7 години
въпроса по - скоро си остава кой разбогатя покрай цялата дандания. а, че белене е бил направен с цел крадене, е ясно като бял ден, особено след като и чужденците ни се представиха със своите достойнства. но и 2009 - а, смятам, е било ясно, било е уговорено
15
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А можеше просто да изградим Белене и да обезпечим за 50 години напред енергетиката на България, а вместо това поредният Батак...
14
2
 
21
 
! Отговори
пляскачът Дянков преди 7 години
Каква я мислехме, каква стана...
13
3
 
19
 
! Отговори
ха преди 7 години
"Трети вариант да продадем проекта, да се намери инвеститор, който не иска държавна ГАРНЦИЯ". При тези условията е само луд ще инвестира нещо ...
12
2
 
17
 
! Отговори
Вейдър,Дарт Вейдър преди 7 години
Най големия...и реактора ще продаде в Иран иток от там ще ви докара след 20 години да го помните с добро като ни го отнеме дядо Божу...а сега целуваите ръка и да ви е хаерлия.....
11
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боцко май осъзна грешката си, ама късно. Можеше просто да довърши централата и да й пререже лентата, обаче не! Закри я и се подлъга, че Уестингхаус ще е готова на всичко да изгради централата, само че Уестингхаус предложи неконкурентен договор и отпадна от конкурса. Вашингтон го изигра, прецака руснаците, само че прецака и България, защото нямаме нова АЕЦ, имаме глоби, които трябва да ги плащаме от собствения си джоб, имаме и няколко реактора в Козлодуй, за чието удължаване пак трябва да плащаме