Стъпи ли "Фолксваген" в Турция, сезираме ЕС заради общия пазар!

Ако Анкара наруши правилата, това трябвало да доведе до санкции
126
Стъпи ли "Фолксваген" в Турция, сезираме ЕС заради общия пазар!
Снимка: Reuters, архив

Ако германският концерн "Фолксваген" в крайна сметка избере Турция, ще сезираме Европейската комисия за неспазването на правилата на общия пазар от Турция, закани се президентът в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев, който е член на борда "Аутомотив Клъстър България".

Още по темата

"Сезираме Европейската комисия в интерес на всички от ЕС. Турция не е член на ЕС, но като член на общия пазар трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави", каза той на откриването на инициатива "Тийноватор", която се провежда за втора поредна година, цитиран от БНР.

"Очевидното неспазване на правата на общия пазар трябва да доведе до санкции. От една страна концернът "Фолксваген" съзнателно се облагодетелства от щедрата оферта на президента Ердоган, но тази щедра оферта не съответства на правилата на пазара и концернът "Фолксваген" знае, че това е така. Въпреки това се обогатява", каза експрезидентът.

"Дори последно разбирам, че цифрата, която Ердоган е обещал на концерна "Фолксваген" да закупи директно автомобили от бъдещата фабрика, не е 40 хиляди, ами са поръчали 100 хил. автомобила. При една минимална цена от 25 хил. евро за този вид автомобил "Фолксваген". Това означава индиректна, но субсидия от турската държава от 2,5 млрд. евро. Би следвало да е проблем, защото Турция не е член на ЕС, но е член на Митническия съюз, Турция е член на общия пазар. Като член на общия пазар Турция трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави. И обещава щедри субсидии както намери за добре. Това трябва да се прекрати", каза Росен Плевнелиев.

Според него България ще направи всичко възможно и прави всичко възможно.

"Ще продължим за следим внимателно казуса, който за нас още не е приключил", зарече се той.

Според него е възможно, "ако "Фолксваген" избере Турция, което с голяма степен на вероятност може да се каже, ние да продължим да преговаряме с тях и за други възможни проекти, които да направим".
"Фолксваген" видяха една България, която не са очаквали, България която е доста напреднала в автомобилния си сектор", каза Плевнелиев.

Той разкритикува действията на френския президент Еманюел Макрон, който се опитва да блокира започването на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония и Албания. Позициите трябва да бъдат изчистени преди обсъждането на старта на преговорите в Брюксел в четвъртък.

Тъжно е "когато държави членки на ЕС, в този случай Франция, но преди това в случая с нас бе една Холандия, поради вътрешнополитически причини блокират разширението на съюза и проекти от общ интерес", коментира той.

"Всички ние знаем колко е важно Македония и Албания точно сега да получат покана. В момент, когато имаме много силен геополитически сблъсък на Балканите ЕС трябва да покаже своята сила и интеграционна мощ".
"Президентът Макрон… се опитва да отиграе една ситуация в ЕС по изгоден нему начин. Това е едно неправилно решение. Искрено ще съжалявам, ако президентът на Франция затръшне вратата в този исторически момент за стартиране на преговори с Македония и Албания", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тоя завод на ФВ се излагаме повече и от националите срещу Англия. Ка щяло па да не е излагация, все едно един завод ще изтрие цялата корупция и другите ни проблеми,
45
3
 
7
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Да сезират католикос Карекин II Нерсисян, върховен арменски патриарх - вероятно ще подкрепи България, тъй като арменците имат конфликт с Турция от времето на малкото освобождение 1894-1896г.
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роско остана на сухо и джафка като пинчер срещу доберман. Колко ли пари губи?
43
0
 
20
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Не ми трябва завода им. Ще го тупнат в софия и провинцията ще обеднее още.... Така не се прави! Хърватската Римак има фабрикчки в 15 града! Тук всичко е в софия, останалите просто емигрираме завинаги! Най добрите фирми в швейцария не са в берн както и в германия не са в берлин. Държавата не трябва да позволява концентрация в софия като сега. Искаме финансова децентрализация от софия
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България пак падна на футбол , Световно през крив макарон , никога няма да е , май последното беше през 1994 г иначе VW само бош лаф в тоа сайт и българските вестници
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и да е отменена, може би ще идат в Сърбия, по простата причина, че хора няма, кой да им работи.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да изправиш тази величествена осанка срещу Турция и Германия едновременно, си е направо диагноза! Един бивш президент знае, че това е кауза пердута, а и може да донесе повече вреда, отколкото полза. "Евроценностите" са различни за "големите" - Северен поток, избор на терен за Фолксваген, мигранти ....
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каъв е тоа сгловен и копиран Текст заглавия за Фолксваген и долу Франция , Северна Македония и Албания , много зле тоа сайт
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям смях....Франция, Белгия, Холандия не мрънкат, наш *** решил, че е барабар Мара с мъжете.Ама за вътрешна употреба номерът минава. Лошото, че президентът с най-нисък рейтинг така и нищо не е успял да научи и след провала си....
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората ще си решат къде да инвстират. Инврстицията сибе тяхна, какво като не са в ЕС Турция, може и в Сърбия да отидат, може и в Китай, те си решават.
36
3
 
5
 
! Отговори
aa преди 4 години
опаа тоя пак го пуснаха, *** моля ви се има достатъчно специалисти по ментално състояние, преглеждайте се овреме и си пиите хапчетата
35
4
 
4
 
! Отговори
Морски преди 4 години
И нито дума за Радев, това е чудо. Остана обаче и за Siemens да каже, къде им е грешката. :-)
34
2
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
в икономиката приятелства няма а фолсваген щее в турция отлагане нее отказвне а е нещо техническо
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да сезираш, Плевльо! Фолксваген е международен конгломерат, действащ в средата на пазарна икономика, демек те си решават къде и колко да инвестират.
32
4
 
8
 
! Отговори
Бранник преди 4 години
Е те такива като Плевнелиев взеха инженерски дипломи с взети три изпита във ВМЕИ и членство в БКП. Изпитите са История на БКП, История на КПСС и Диамат. За това му е простено да говори глупости и показва некомпетентност.
31
3
 
4
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
По твоя промит мозък ли съдиш от сородките антибългарски НПОта ?
30
3
 
4
 
! Отговори
До 31 зозо преди 4 години
Хората не плюят българия а скапана софия и такива като тебе сороскигендари
29
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Росен Плевнелиев направи много за това VW да бъде тук, но това няма как да го разберете с промитите си руски мозъци
28
3
 
6
 
! Отговори
До 28 зозо преди 4 години
Спрели са временно а не са се отказали . Има разлика така, чене се надрусвай от рано и драска тука лъжи. Ок. Гендар Сороски
27
1
 
3
 
! Отговори
Ник преди 4 години
Е за кво му е фолксваген завод като са пред фалит.Обявиха че продават Ламборгини оня ден нямат пари вече.