Стаи, жилища в Airbnb, Booking... излизат на светло

Потребителите няма да бъдат засегнати, а домакините ще плащат данъци
160
Стаи, жилища в Airbnb, Booking... излизат на светло
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Онлайн платформите за временно отдаване под наем на стаи и жилища като Airbnb, Booking и др. няма да бъда закривани, нито собствениците на имоти, които работят с тях няма да бъдат натоварвани с допълнителна административна тежест. Това стана ясно от думите на шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ и лидера на НФСБ Валери Симеонов, които са внесли промени между първо и второ четете на бюджета за следващата година, с които се изменя Закона за туризма.

Още по темата

И двамата увериха, че целта е да изсветли дейността на собствениците на въпросните жилища. По думите им няма да се въвежда категоризация, а по-скоро регистрационен режим за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи.

„Това не е цензура, а обхващане на голяма категория туристически обекти, които са изцяло в сивия сектор и не плащат и 1 стотинка данъци, за разлика от останалите“, обясни Симеонов.

Идеята била да се ограничи незаконното извършване на търговска дейност. Симеонов припомни, че преди година е бил вносител на законопроект, който изисквал апартхотелите да плащат данък.

„Целта е всички тези хора да си плащат данъците, както всички останали, които са на светло. Нямаме за цел нито да се утежнява бизнесът с административна тежест, нито да се спират онлайн платформи да оперират на българския пазар, а само да са вписани в националния регистър на местата за настаняване и да си плащат данъците за този свой бизнес“, каза Менда Стоянова.

Според нея, след като това е един нов бизнес за България и над 90% се осъществява онлайн, няма как да не се работи за регулирането му. Менда Стоянова увери, че промените в закона няма да засегнат потребителите на онлайн платформите.

„Хората, които се занимават с този бизнес да знаят, че целта не е да се натоварват административно, още повече, че по настоящия Закон за туризма те са били длъжни преди да осъществяват тази дейност да се категоризират и да се впишат в националния регистър на местата за настаняване, сега ще направим промяна, в която ще ги освободим от задължението им да се категоризират“, обясни още тя.

А Валери Симеонов увери, че той не е в конфликт на интереси относно промените в закона, на които е съвносител, защото не е собственик на нито един хотел.

„Фирмата, която управлявах, е собственик на два хотела - в Златоград и в Малко Търново, но там няма наплив на туристи. Тази туристическа услуга се предлага в големите градове, главно в София и Пловдив“, обясни Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мента с глог и валериан.Време е за пенция-64 гадини е.
141
1
 
5
 
! Отговори
До 141 преди 4 години
Менда не е чудовище. Тя просто е нелицеприятен вампир с власт.
140
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Да, видяха че ще има голям отпор и обърнаха палачинката. Ама няма всъщност това и оноваааааа! ГЕРБ са страхливи, ако няколко хиляди излезнат на протест ще се посерат
139
1
 
6
 
! Отговори
Родолюбец преди 4 години
Защо не кажат,че трябва да се регистрират и по ЗДДС,защото ще получават услуги от компании регистрирани в Холандия и САЩ.Колко хора го знаят това или целта да излезеш на светло и да не знаеш,че трябва да се регистрираш,а после едни големи актове....майко мила!
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудовището как само се е озъбило. Май скоро не е ходило на зъболекар .
137
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До опетковСъгласен съм с теб, но това важи сам ако живеем в нормална държава, където приходите от данъци се разходват по предназначение. Та в отговор на твоите аргументи те питам:Мислиш ли, че сме нормална държава, че от тия данъци не се краде и че всичките пари, които ние данъкоплатците наливаме в бюджета, отиват за благоустройство на инфраструктурата, за здравеопазване, образование, охрана на границите, опазване на обществения ред и т.н.?Ако си говорим с истини, да си говорим с истини.
136
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5-10 апартамента... Егати хората, то даже Цецо има едва 6... Направо си го представям как снима апартамента с асансьора, да го пусне под наем. Бе я им дайте имената, да ги видим.
135
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"поредната простотия и удар по дребните"Точно тия дребните с по 5-10 апартамента които дават под наем направиха милионите и си щракат с пръсти, а вие богатите работете и плащайте данъци.
134
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Па само те да са. 90% от хазяите изобщо не декларират доходи от наем в данъчната си декларация. А 70% правят бизнес даже без договор за наем.
133
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
става въпрос за регистрация, поне засегаТова ти е ключовата дума, опетков - засега :) После всички си знаем - абе я дай още една такса, абе я и още една, абе я дай да направим един отдел "Онлайн търговия" към някоя клатикурска агенция, след няколко години данъкът ще се вдигне... И парите пак ще са ометени неясно от кой и пак ще ни обясняват, че то много разходи по администрирането и дайте да дадем :)
132
5
 
2
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Питам всички "възмутени" тук: Трябва ли да се плащат данъци в тази държава или не? По-голяма част от философстващите дори не са направили опит да разберат предложението: става въпрос за регистрация, поне засега. Всички искаме да получаваме някакви пари ако може без да работим, без да плащаме данъци, без да спазваме никакви закони и правила в обществото. Когато обаче опрем до "общото" започваме да ревем: "къде е държавата, защо не ни помага". Държавата, това сме ние и "помага" с това, което събер
131
2
 
2
 
! Отговори
турчин - гьотчия преди 4 години
ще ме направи щастлив с големия си ***!
130
1
 
16
 
! Отговори
преди 4 години
Утре ще решат и касови апарати, че трябват, договор за обслужване, онлайнподръжка с НАП за "приходите", счетоводно отеазяване, счетоводител... бюрокрация в действие, контрол на мишките, унищожаване на дребното предприемачество, отказване от креативност и вкарване в роболаделеските бизнеси на минимална заплата. Политиката ни е тотално сбъркана в отношение на бизнес и икономика.
129
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лошо гледа тва на снимката бе,ужас!Даже и не питам кво е,то страшнаработане го гледайте
128
1
 
22
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Сатаната, т.е. т.нар. "държава" се вихри, вихри...
127
4
 
30
 
! Отговори
бабъ Мента преди 4 години
А честито на всички гласували за герП!
126
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Менда е изпъстрила козина,но нямакак да ме фотографира,ако река да сидокарвам пари от залози на хора.Не еареБНБ виновно.Технологията се изменя и ще я направи сама да си говори.Симеоновата навигация дадефира и той с нея.Друго е интересно,чеменда изостави плашилото стари коли,но кака фани ги раздрънква отново.
125
4
 
22
 
! Отговори
Явно преди 4 години
САЩ са страшни *** - разрешават на uber да работи, на airbnb, на booking и т.н.А тука имало свобода и демокрация ... колкото и да не ми се иска ще хвана самолета и аз за държава на Гза на географията без регулацийки, разчистващи конкуренцията. И това било ми било свободен пазар - майко мила. Закрийте всичко да видим от къде ще лапате ддс после ***
124
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и следващото предложение да направите НАП частен.възнаграждението според % на актовете.
123
1
 
15
 
! Отговори
Баба Марта преди 4 години
Рекламата на Booking само в Google e 2,5 милиарда. Ясно е, че потребителите ще го отнесат.