Що е то национален курорт? Бой на негри в тъмна нощ или боричкане на булдози

Новите текстове от Закона за туризма водели до войни между хотелиери
36
Що е то национален курорт? Бой на негри в тъмна нощ или боричкане на булдози
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бой на негри в тъмна нощ и боричкане на булдози под килима. Така видя философията на поправките в Закона за туризма лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него текстовете създават възможност за корупция и война на хотелиери.

Така че депутатите от Обединени патриоти гласуваха против поправките, внесени от Министерския съвет. От БСП също имаха доста забележки, но се въздържаха при гласуването.
 
Мотивите на кабинета да внесе изменения в закона са продиктувани от необходимостта от регламентиране на статута на националните курорти.

Още по темата
С промените се разширява и детайлизира правната уредба по отношение на критериите и изискванията към дейността на територията на националните курорти.

Предвижда се възможност за обособяване на функционални зони в националните курорти, т. нар. продуктово зониране, съгласно наредба, приета от общинския съвет на чиято територия е националният курорт.

Според Валери Симеонов обаче целият закон е сгрешен.

"Има капсулиране на националните курорти, което е една от основните промени, капсулиране само в рамките на Министерството на туризма, а досега се взимаше решението за обявяване на национален курорт от МС. Това е диктатура, а в Министерството на туризма няма такива специалисти, с новия текст министерства и държавни органи са изключени“, каза той.

Освен това той възрази остро срещу новата разпоредба в закона, според която Министерството на туризма обявява списък на категориите информация, подлежаща на класификация като служебна тайна за сферата на дейност на Министерството на туризма и структурите на пряко подчинение на министъра на туризма.

"Това е пълно информационно затъмнение, а липсата на информация е най-добрата среда за възникване на корупцията, това означава“, скочи Симеонов.

Димитър Бойчев от ГЕРБ коментира, че националните курорти носят значителни приходи на общини, в чиито територии попадат, но има нужда от регулация, защото се оказва, че кметовете отпускат средства за инфраструктурата в курорти само ако са добронамерени.

30% от бюджета на община Несебър се формира от Слънчев бряг, посочи като пример той.

Ресорният министър Николина Ангелкова обясни, че промени в закона са обсъждани повече от три години.

"Националните курорти са лицето на туризма. Стигна се до тези предложения, защото е важно да има ясен правен статут що е то национален курорт и какви са правата и задълженията с инфраструктурата, рекламата, предлагания продукт", обясни тя.

Според нея всички искат България да е целогодишна дестинация с качествен туристически продукт.

"Не приемам тезите, че няма как Министерство на туризма да отговаря за националните курорти, то е основен двигател в сектора“, отсече още тя.

С приетите на първо четене промени се уреждат правила за регистрация на ски училищата в Националния туристически регистър (НТР).  Ски училищата ще упражняват дейността си чрез лица, притежаващи професионална правоспособност и квалификация за обучение по снежни спортове.

Отпада досегашното изискване ски учителите да придобиват правоспособност след изпит в Министерството на туризма.

Въвежда се уникален идентификационен код (УИК) на категоризираните места за настаняване, който ще се генерира от НТР. Чрез УИК ще се постигне индивидуализация на категоризираните туристически обекти и оптимизация на вписванията в НТР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сигнал за расизъм вече е подаден срещу този аматьорски псевдо-сайт заради заглавието им, ех редакторче, ех простоватий..
27
1
 
0
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Омразата шества... Тя е заразна! Да я спрем!
26
1
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 4 години
Този като го видя, се сещам за Караянчева. Тя носи отговорност за лица като този!
25
1
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Маалоуммните военни имат някаква технология за регенерация, ултразвук ли е?
24
2
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Но дали ще ви продадат истински антибиотици на вас диабетиците и спинозните? Раково болните да пробват с тубоцин , нищо не губят!
23
7
 
3
 
! Отговори
пешо преди 4 години
Да натиснат рентиерите, работещи през airBNB. Не плащат данъци, мързелуват и вдигат цените на имотите. Сега като ги ударят доста апартаменти ще се раздават от банките.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се наплюскаха, не се накрадоха!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки хотел - национален курорт! А някои и 2
20
3
 
13
 
! Отговори
интернет преди 4 години
Журналистите не показвайте тези от ОП,Сидеров,Каракачанов,Симеонов,Това е скалапено правителството.Само и само да сме на власта да се натискаме да строим метрото в София,ГЕРБ-Банкя строи и се хвали.
19
4
 
4
 
! Отговори
F5 преди 4 години
И диабетът е вирус , и той лечим с антибиоттици!
18
2
 
4
 
! Отговори
F5 преди 4 години
А спинът не е ли лечим с антибиотици, антибиотиците имат малко ефект и срещу вирусите, тествайте лабораторно!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМоят кон беше по-хубав
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хибрид между кон и човек. Тези експерименти трябва да са забранени.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анггелкова има конска физиономия
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бях за Валери Симеонов,когато спря шума в курортите и бях против против Валери за кратко,но вече съм за него,защото не се знае кой друг ще ни сервират.
13
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крратуна с очни торбички "алкохолик"
12
3
 
7
 
! Отговори
ЕЛАТЕ В БГ преди 4 години
ТУК може да ритате на воля главите на камериерките. И който най-силно ритне и спечели приза на БИСТРИШКИТЕ ТИГРИ с ПАТРОН лично др. БОРИСОВ ще бъде настанен за 2 седмици пансион в 5-звезден хотел на Слънчев бряг и изпратен с ВИП самолет
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Anonimen"***" не е обидна дума в България,тя е обидна в други държави,но при нас не е и ние нямаме друга дума за *** освен "***"
10
3
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
А-а-а-а, Валири!Що прайш расизан?
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е страна изключително подходяща за туризъм и с добър климат,кеф ти море,кеф ти планина,кеф ти минерални извори,кеф ти ски,сега убийте и туризма с тъ пите си закони,и-ди,оти!