Техническа поправка: Курсът на лева към еврото няма да е фиксиран

И все пак влизаме в еврозоната само при настоящия обмен
97
Техническа поправка: Курсът на лева към еврото няма да е фиксиран
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Парламентът одобри окончателно промените във валутния закон, с които се изменя и Закона за Българската народна банка.

Още по темата

По предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ депутатите решиха, че считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

Управляващите увериха, че това е чисто техническа процедура.

Според управителя на БНБ Димитър Радев поправката е нужна, защото в противен случай процесът към присъединяване на България към еврозоната ще спре поради чисто процедурни причини.

За да се тушира създалото се напрежение, в края на миналата седмица, парламентът прие и решение, с което дават мандат на преговарящите да приемем еврото само и единствено, ако това стане при сега фиксирания валутен курс- 1.95583 лева за 1 евро.

Ако някоя страна от еврозоната иска нещо друго, то тогава преговорите ще спрат.

Приетите поправки предвиждат още митническите служители да имат права и на данъчни инспектори. Те, от своя страна, няма да могат да напускат страната с повече от 30 хиляди лева в себе си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
1
 
! Отговори
Бонев преди 4 години
За какви левове говорите. Един път приеме ли се еврото вече няма левове. Влизаш с фиксиран курс и всичко става евро, левове няма. А с какъв фикс ще е еврото спрямо другите световни валути не се знае, има икономика, политика, управление на страната, .......
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С колкото и приятели от Германия, Испания и Италия да разговарям всички ми казват-Не приемайте еврото.Загубих парите си имах да си купя апартамент а сега и за гараж не стигат.Всички изяли дървото само ние видиш ли няма.На кой ли да вярвам. На опит или думи
70
7
 
6
 
! Отговори
tribun преди 4 години
Защо всички си мислят, че да има валутен борд е добре, имате ли представа за ограниченията които налагат борда и кой стои зад него.
69
3
 
7
 
! Отговори
Чича Ви преди 4 години
Цените на свободния пазар зависят от търсенето и предлагането. За да стане цената на нещо от 1 лв на 1 евро, значи има кой да ги иска, има и кой да ги дава. Спекуланти, които ще искат да печелят двойно ще се пръкнат, но те няма да са от ГЕРБ, Мерб, а ще са вашите съседи, приятели и сред тези във форума. Всеки, който извършва услуги и продава продукт, сам определя цената.
68
5
 
25
 
! Отговори
До 78 преди 4 години
Ще ти дам пример от Гърция. При приемането на Еврото заплатите им остават същите а цените им, особено на хранителните продукти се вдигат 3 пъти. Мислиш ли че ние сме с по силна икономика и валута от Гърция , които преди 12 години имаха 750 евро минимална заплата и 700 евро минимална пенсия?
67
2
 
13
 
! Отговори
RADO преди 4 години
и аз не знаех до днес, то толкова противоречиви изказвания от Гербавите, май нарочно се изказваха така.Гаранция, половината българи още не са го разбрали или чули.
66
3
 
14
 
! Отговори
Да ви е Сладко преди 4 години
От Гроб:)Спете си спокойно,щом народа си мълчи,може га онодваме още много:)
65
33
 
10
 
! Отговори
Сиромах Ивов преди 4 години
А защо никой не си помисли, че левът може да стане 1Евро? Всички реват, че цените щяли да са двойни... А кой ще купува на тези цени? А, помислете с тези празни български кратуни! Пазарът винаги е в равновесие, така че ако ще са двойни цените, заплатите щат не щат, също ще са двойни. А не както сега- 1/4 от европейските.
64
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Fff"Толкова за Спасителите, Нинова, Радев, Възраждане.Всички мълчат като тутки." Утре в 12 часа има протест пред парламента!Дигай си Д-то и идвай!
63
11
 
34
 
! Отговори
Болгъ преди 4 години
Е направо ни надупиха със свалени ***. егати и еничерите, лъжлива пасмина политичерска.едно говорят друго мислят , правят каквото им продиктуват ***.Явно ще требва, не да се стега колана, а да се точи сабията дамаскиня. Вятър ечи, Балкан стене ... чувате ли господа ... ще чуете...
62
10
 
28
 
! Отговори
Мендо преди 4 години
Сещаш ли какво ще се получи ако Дания например определи стойността на лева 0.3 Евра. Ами нали тогава ще има лавина подобни искания. Опичайте си акъла да не дойде Горският
61
29
 
11
 
! Отговори
Бай Ганю преди 4 години
Ееее най -сетне да дойде това евро. Сега пенсията ми от 600 лева ще стане 600 евро. То с тия левове срамота... само се излагаме пред хората. Сега ще имаме евро- за самочувствие.
60
9
 
30
 
! Отговори
NaskoD преди 4 години
Има една универсална българска истина - Данъкоплатеца може да поеме и още, така че нека духа супата. В което се уверяваме отново, хората биват потенциално подложени на ненормални условия и стагнация, която наближава. И вече се наблюдава и друга истина, която е напът да се превърне в тенденция - потокът за терминалите 1 и 2 на зона заминаващи ще се увеличи. Само с гол патриотизъм не става. А този път мотото и рефренът ще звучи така " За Бога, братя... продавайте лева"
59
7
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомням си щурма на Парламента през 1997 г., спомням си и локвите кръв по жълтите павета, които стояха няколко дни. Течове на лични данни, токсичен въздух, безводие, корупция, некадърност, ремонт на ремонта на ремонта - търпим. Но с падането на валутния борд искрено се надявам да почнат да падат и глави.
58
6
 
38
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
За ГЕРБ и най-вече за онази женица,визирам счетоводителката Мента Стоянова с почти нулеви когнитивни възможности ,може да се каже и след лъжата, пак лъжа,но по-голяма
57
11
 
22
 
! Отговори
УВЕРЕН преди 4 години
НИЩО ДРУГО НЕ ОЧАКВАЙ ОТ ПОЖАРНИКАР И ОТ ГЕНЕРАЛ.
56
6
 
69
 
! Отговори
Филми 7 преди 4 години
Бях точно една година в Тенерифе когато въвеждаха Евро. Почти всичко стана двоино. И не само там а навсякъде в Европа. Лъжат... И хората хем са богати на острова виеха от глад.лъжат политиците.... Ще стане така. Кафето ако е един лев става после едно Евро. Ако хляба е 2 лв. Става после 2 Евро. Но сега които взима 1000 лв заплата няма после да взима 1000 Евро а наи много 600.евро.ако можете да смятате си даите сметка какво ни очаква.
55
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи кеф му на някой и хоп-спестяванията на българите се смъкват с 20%
54
3
 
77
 
! Отговори
Славчо преди 4 години
Валутния борд падна и се гответе за ново ограбване ! И каквото ви кажат от правителството бъдете сигурни че точно обратното ще стане !
53
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До FffОт 1 април влизаме в преизподнята. Вече се оглеждам за работа в чужбина.