Техническа поправка: Курсът на лева към еврото няма да е фиксиран

И все пак влизаме в еврозоната само при настоящия обмен
97
Техническа поправка: Курсът на лева към еврото няма да е фиксиран
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Парламентът одобри окончателно промените във валутния закон, с които се изменя и Закона за Българската народна банка.

Още по темата

По предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ депутатите решиха, че считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

Управляващите увериха, че това е чисто техническа процедура.

Според управителя на БНБ Димитър Радев поправката е нужна, защото в противен случай процесът към присъединяване на България към еврозоната ще спре поради чисто процедурни причини.

За да се тушира създалото се напрежение, в края на миналата седмица, парламентът прие и решение, с което дават мандат на преговарящите да приемем еврото само и единствено, ако това стане при сега фиксирания валутен курс- 1.95583 лева за 1 евро.

Ако някоя страна от еврозоната иска нещо друго, то тогава преговорите ще спрат.

Приетите поправки предвиждат още митническите служители да имат права и на данъчни инспектори. Те, от своя страна, няма да могат да напускат страната с повече от 30 хиляди лева в себе си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
87
 
! Отговори
Буров преди 4 години
Леле, всякаква принципност не важи вече!Вчера застанаха пред камерите твърдейки, че влизаме с твърд курс лев- евро, днес решиха обратното!
51
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давайте 1? да е 5лв да се изнесат всички за месец назапад
50
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупавите гробари пак подплашиха народа. Кой вярва на твърдения на политици,след 80 години лъжи...
49
2
 
31
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 14Какво като теглиш в леваБанката нали ще ти набие 200%лихва.Форсмажорни обстоятелства
48
7
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нито един европейски народ забогатял от приемането на еврото. Всички казват, че е инфлационен скок в цените, не в приходите. Заюо ни е в момента това? Защо се юрнахме към еврозоната? Какво стана с Шенген?
47
3
 
42
 
! Отговори
В Бг да внимават преди 4 години
Аз бях в Германия когато приеха еврото.Немците не задължиха търговците да сложат два етикета на цените в марки и в евро.За да може хората да правят сравнение дали търговеца коректно е калкулирал цената по фиксирания курс Марка/евро.И се получи следното.Ако един хляб примерно струваше 4 марки на другия ден цената му не беше както коректно би трябвало да бъде 2 ? а 2.10с .Тъй като имаше само един етикет в евро. Купувача не можеше да сравни дали търговеца правилно е калкулира цената .
46
3
 
49
 
! Отговори
ИТАЛИАНЕЦ преди 4 години
ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО КУРСА СТАНА 1000 ЛИРИ ЗА 1 ЕВРО ТУК ЩЕ БЪДЕ 10 ЛВ --1 ВАЛУТНИЯ БОРД Е ОБЕЗПЕЧЕН С ЗАЕМ ОТ МВФ ---17 МИЛЯРДА И ТОЙ ЩЕ СИ ГИ ПРИБЕРЕ ПРИ ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО И СЛЕДВА ----ИНФЛАЦИЯ
45
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти изтърви питумното, да гониш дивото. Веднъж отвързан курса, за 1.95 много ви здраве.
44
0
 
28
 
! Отговори
сс преди 4 години
до 14 мислиш да надхитриш банките ама това не са 90 години, теглиш в лева и ти пиши колко дължиш в равностойност в евро, така че и 100 лв да стане едно евро ще ти ги искат в равностойноста в лева, че и лихви ще платиш...
43
2
 
44
 
! Отговори
аз преди 4 години
Да ни е честита новата придобивка
42
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито управляващите дават ясна картина за механизмите и процеса, нито опозицията. Хората се паникьосват, защото не разбират какво става, а на устните обещание на български политик, няма кой да повярва. Разбирате ли какво се случи, овластените хич не ги е грижа, какво мисли народа. Народът е да мълчи и плаща данъци. НА никой не му се мръзне за ползу родину на площада, и така 30 години.
41
3
 
62
 
! Отговори
СС преди 4 години
яко ни прецакаха и си вързаха гащите, влизаме в чакалнята с промените на нефиксиран курс но ще приемем еврото само по настоящия тоест никога, обаче курса вече е освободен и ще барат резерва то и това им е била целта, ба аа си държавата....
40
47
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Влизането на България в чакалнята на Евро зоната и последващото приемане на еврото е втората голяма крачка на българското общество на отдалечаване от Русия и руските зависимости. Затова българофобската пета колата е побесняла и сипе жлъч наляво и надясно.
39
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черна гора не са в еврозоната, те даже не са и в европейския съюз, ама валутата им е евро. Може и ние така, всички в банките да си обърнем парите и всичко в евро. И без това заеми , наеми, жилища са в евро
38
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софиянци, събудете се, изритайте крадливата хунта от парламента
37
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв ход с Горанов начело на финасовото министерство е като да се затреляш с топ между очите.... то и разликата между 1.955 и 19.55, технически е една точка...
36
0
 
69
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ШЕФА НА БНБ ДИМИТЪР РАДЕВ ДО ВЧЕРА ЛЪЖА , ЧЕ КУРСА ЩЕ Е ФИКСИРАН!!! ЧЕ ВАЛУТНИЯ БОРД ОСТАВАЛ!!АКО ГЕРБ И МАРИОНЕТКИТЕ МУ НЕ ВИ ИЗМАМЯТ И ИЗЛЪЖАТ НЯМА ДА СА ГЕРБ!!!
35
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото разбирам механизма за приемането на еврото, първо трябва да махнем фиксираният курс, за да започне един период за наблюдение, през който курсът може да мърда с 15%. Значи примерни един ден, седмица или месец преди този период, курсът се отвързва и еврото скача примерно за 5, 10 или 20 лева за едно евро. След което до 15% изменение от този курс, а курсът 1,95583 лева за едно евро е извън тези граници.
34
1
 
82
 
! Отговори
ХоХО преди 4 години
То бива, бива да сме търпелив народ .... ама чак пък толкова не бива....Малко са ни били 500 години робство, това робския манталитет ни е направо вроден....При такава новина всяка УВАЖАВАЩА себе си нация, щеше да е на площада до победа ! А ние броим снежинки....
33
2
 
67
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАЛИ ПЪРВО ЩЕШЕ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ ДАЛИ ИСКАМЕ ЕВРОТО!!!КАКВО Е ТОВА БЪРЗАНЕ :DПРЕСТЪПНИЦИТЕ СИ ЛИЧАТ ОТ ДАЛЕЧЕ!!!