Техническа поправка: Курсът на лева към еврото няма да е фиксиран

И все пак влизаме в еврозоната само при настоящия обмен
97
Техническа поправка: Курсът на лева към еврото няма да е фиксиран
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Парламентът одобри окончателно промените във валутния закон, с които се изменя и Закона за Българската народна банка.

Още по темата

По предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ депутатите решиха, че считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

Управляващите увериха, че това е чисто техническа процедура.

Според управителя на БНБ Димитър Радев поправката е нужна, защото в противен случай процесът към присъединяване на България към еврозоната ще спре поради чисто процедурни причини.

За да се тушира създалото се напрежение, в края на миналата седмица, парламентът прие и решение, с което дават мандат на преговарящите да приемем еврото само и единствено, ако това стане при сега фиксирания валутен курс- 1.95583 лева за 1 евро.

Ако някоя страна от еврозоната иска нещо друго, то тогава преговорите ще спрат.

Приетите поправки предвиждат още митническите служители да имат права и на данъчни инспектори. Те, от своя страна, няма да могат да напускат страната с повече от 30 хиляди лева в себе си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
57
 
! Отговори
Георгиев преди 4 години
Момчета и момичета, тръгвайте веднага към банките да обърнете левовете в евро, че до месец спестяванията ви изчезват и левовете стават на проста хартия. Аз отивам в банка Уникредит сега.
31
3
 
58
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БОРИСОВ ГО Е СТРАХ , ЧЕ НЯМА ДА Е ПОВЕЧЕ НА ВЛАСТ И ЩЕ ИЗТОЧИ ДЪРЖАВАТА КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!!!С МАХАНЕТО НА ВАЛУТНИЯ БОРД МУ СЕ РАЗВЪРЗВАТ РЪЦЕТЕ ДА ИЗТОЧИ ВСИЧКИ БЛОКИРАНИ РЕЗЕРВИ НА ДЪРЖАВАТА ОТ ВАЛУТНИЯ БОРД !!ДОКАТО ИЗТОЧВАТ РЕЗЕРВИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ДЪРЖАТ КУРСА ПОСЛЕ СТАВА СТРАШНО!!!!!!!!!
30
4
 
58
 
! Отговори
шматка преди 4 години
С прости думиВалутния борд паднаСменяйтеКойто е с кредити-д.упе да му е яко
29
5
 
47
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Эврапэйскый Союз,при виденов беше 3000лева,но при герб-комунисти,ще стане 10000лева за едно евро,честито на банкя,влади финансиста ,на менда и накрая на нещастния български народ.
28
3
 
48
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДА БЪЛГАРИЯ ЩЕ МИНЕ ПРИ КУРС 1.96ЛВ ЗА ЕДНО ЕВРО НО ПРЕДИ ТОВА ЩЕ НАПРАВИМЕ ЕДНА ДЕНОМИНАЦИЯ ОТ ПОНЕ 10 ЛЕВА ЗА 1 ЛЕВ!САМО ВАЛУТНИЯ БОРД БЕШЕ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БОРИСОВОТО И ВИДЕНОВОТО УПРАВЛЕНИЕ И ТОВА МАХВА ЗА ДА ОКРАДЕ БЛОКИРАНИТЕ РЕЗЕРВИ НА ДЪРЖАВАТА В КОИТО СА СЕ ВТУРАЧИЛИ ВСИЧКИ! БЛОКИРАНИТЕ РЕЗЕРВИ ДАВАТ СТАБИЛНОСТ НА ДЪРЖАВАТА И ТЯХ ВАЛУТНИЯ БОРД ГИ ПАЗИ НО ЯВНЕ ВЕЧЕ НЕ!
27
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Техническа поправка - гарантирания със закон курс го заменят с устна гаранция. Борда е отменен в парламента, но за сметка на това ни дават обещание, че курса ще е същия.
26
1
 
43
 
! Отговори
1 преди 4 години
другари-гербери-комунисти,изплюхте камъчето,при видинов жан 1 долар беше равен на 3000лева,сега едно евро,ще стане 5000лева,честито на противниците на жан ,и късмет на подръжниците на банкянския .
25
2
 
67
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДО ВЧЕРА САМО ЛЪГАХА, ЧЕ КУРСА Е ФИКСИРАН!!ДНЕС СТАВА ЯСНО, ЧЕ ВСИЧКО КОЕТО ГЕРБ Е КАЗАЛ Е ЛЪЖА!!!-------ЦЕЛТА Е ДА СЕ МАХНЕ ВАЛУТНИЯ БОРД ЗА ДА СЕ ОКРАДЕ ДЪРЖАВАТА!!! КАКТО ВИНАГИ!
24
3
 
38
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Скоро Курса ще Стане Реален 10 000 лева за 1 евро, като при Виденов!!
23
2
 
64
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АКО ОТ ГЕРБ НЕ ТЕ ИЗЛЪЖАТ И ИЗМАМЯТ ЗНАЧИ ТОВА НЕ Е ГЕРБ!!!
22
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е техническа поправка, а не в преходните и заключителни разпоредби. Целите същите. В чакалнята можем да поседим много, а в това време плаващ курс. Едни 50 млрд за харчлък
21
1
 
46
 
! Отговори
!!! преди 4 години
По същата схема ЕС ни затвори блока на АЕЦа.Сега си представете,колко сте бедни и как обеднявате всяка секунда с вдигане на цени,плащане от джоба за здравеопазване и т.н.А сега,от раз,ще ви обезценят левчетата т.е. вашият труд.Тук в Германия темата на здравните каси,работодателите,правителството и хората е баланса между работа и живот.Защо един път не чух българи в Бг,медии,политици,лекари да говорят на тая тема.Ами нали някой в ЕС трябва да работи и да плаща!!!
20
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Будалкането продължава.Няма да е фиксиран и там техническа процедуравидиш ли. Е, как ще бъде фиксиран прислагането на Ярема ??? Като не е фиксиран ,какво ни чака.Защо да не е фиксиран.Това е бутане наБОРДА през задната врата. Преместете спестяванията във франкове или в долари,инак площадни-те протести няма да ви върнат парите.
19
2
 
28
 
! Отговори
Проф.Мишо разбирача преди 4 години
Коридорът за изменение на обменния курс,докато сме в чакалнята е +-15℅, т.р. може левът да нарасне с 15℅ , но може и да намалее с 15℅ .. и то забележете НЕЕДНОКРАТНО ДОКАТО СМЕ В ЧАКАЛНЯТА, т.е ако чакаме 5 години и есяка година се променв примерно по 3 пъти, стсва общо 15 промени- всяка до +-15 % ....ха сега сметнете кой ще загуби и кой ще спичели??? Тра ла ла Магура да живее!!
18
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още от Менда втора серия.
17
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Което показва, е Радев и затова беше прав. А не разни Менди да бълват плява и внасят на тъмно промени в закона.
16
1
 
74
 
! Отговори
РазединителНАнацията преди 4 години
Повторение на 97-***,в ББ вариант, надушвам..
15
3
 
27
 
! Отговори
Право на жените преди 4 години
Да участват в политиката беше крешка.
14
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Митко 11Това е целта. Да се прилапат едни пари. А иначе прокуратурата провежда масирани акции из цялата страна да лови крадци кокошкари. А подготовката към голямата кражба...
13
2
 
94
 
! Отговори
в резюме, преди 4 години
докато стои празен площада пред парламента, джобовете ни също ще стоят все по-празни.