Костов: В политиката отиват хора като на пикник, за да се нахранят

Бившият премиер за недоверието на обществото в институциите
19 дек 2020 14:26, Елка Василева
193
Костов: В политиката отиват хора като на пикник, за да се нахранят
Снимка: архив, БГНЕС

Българската политика е "изгорена земя". В нея не влизат способни хора, защото знаят каква съдба ще ги сполети. В политиката отиват хора, като на пикник, да се нахранят. Не отива талантът на нацията.

Така бившият премиер Иван Костов определи пред БНТ състоянието на политическия живот у нас.

Той говори за недоверието на обществото в институциите, в което вижда основната причина и за обърнатата тенденция в справянето с кризата с коронавируса у нас.

"Няма ли доверие в институциите, няма доверие в мерките им, те не се следват, а бойкотират," каза Костов.

Според него институциите не се справят задоволително нито със здравната криза, нито с икономическата криза.

Още по темата

"Общественото недоверие в институциите се пренесе и върху здравната и образователната система. Данните сочат, че сме сред страните, които най-неуспешно управляват кризата. Оценката за това може да се прави само на основата на два фактора: коефициентът на общата смъртност - най-висока в Европа, и ръстът на БВП", каза Костов.

На базата на сегашните данни той прогнозира, че ще изпратим 2020 г. с "един коефициент на смъртност 1.74 - 1.78 % за страната", което е тежка атестация за управлението. А политическото доверие се възстановява само с демократични средства - с избори, категоричен беше бившият премиер.

Все пак Иван Костов вижда и нещо положително в настоящата криза. Без да прави каквито и да е прогнози за нейния изход, той смята, че кризата съдържа и възможности. Здравната криза е показала какво е необходимо на българската здравна система. Според него пандемията е показала, че в световен мащаб дигитализацията вече навлиза дълбоко в живота и обществото се развива в посока към изкуствен интелект.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HandelШавливото Наде още се подвизава като посланик в Турция!!! За такъв стратегически съсед ние нямаме подготвени дипломати - специалисти по Изтока, та пратихме Надето да си вее байряка в Анкара.
143
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
geshev vkarai toz bandit v zatvora!
142
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А имаше и една фондация "Бъдеще за България" дето мастити бизнесмени плащаха дан на другаря Костов.... Сега защо никой не дарява на тази фондация с идеална цел? А имаше и един банкер Славчо, дето се е карантинирал в Швейцария... Защо вече не е банкер, знае ли някой?
141
7
 
23
 
! Отговори
анонимус преди 3 години
Костов ****а ТКЗС-тата, то не бяха работещи кравеферми, земи, АПК-та, всичко. Всичко се разруши, за да се разграби! И този (вижте го хубаво на снимката) участва пряко в разграбването на държавата! И трябва да бъде съден.
140
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отхранихме си червена и синя аристокрация, на които не им пука за народа и го наричат 80 процента ***. В администрацията 80 процента от чиновниците не отговарят на служебния си пост и са некомпетентни. Изхвърляй всичко на бoклука
139
7
 
25
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 3 години
Тоя мавър защо не дава интервюта от затвора , ами има наглостта да се прави на умен ,когато от него зависеше дали България да тръгне по правилния път, а той заради личната си изгода върна властта на комунистите ,които ни управляват(гаврят) и до днес ?!
138
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костов, ти си виновен за сегашното състояние на политиките в България!!!Теб Господ ще те съди!
137
5
 
17
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
Вярно е човекът говори от собствен опит....и той беше на пикника...на софрата...типичен пример за бг политик_алчен,корумпиран,нагъл,ненаситен....
136
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократа за съсипана България,Иван Костов.Кой изгори България ,господине?Кой създаде олигарсите?Защо Черепа финансира твоите хора ,а олигархията дири последно упование в такива като тебе?
135
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво като сме в Нато и ЕС?Същите простаци като народ.Силна държава не може има с тоя *** народ.
134
2
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 137Шавливото Наде купи за жълти стотинки подземен гараж в самия център на София.
133
2
 
13
 
! Отговори
Handel преди 3 години
И това гио казва кой? Лично другаря Костов!
132
3
 
13
 
! Отговори
Ленин 3.0 преди 3 години
"Ами защо ти не купи Нефтохима, като беше за "жълти стотинки"?"Защото не съм от бившата номенклатура на БКП, затова. Костов, който не е нищо друго, а пребоядисано кoмунe раздаде предприятията на други пребоядисани кoмунетa от висшата номенклатура на БКП. Най-апетитната хапка от всички, Нефтохим - предприятие с национално значение, го подари на пребоядисаните руски кoмунeтa. Нормално, все пак другарят Костов е специализирал икономика в СССР, има приятели и връзки там.
131
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матреала, матреала не струва. Като се смени матреала, тогава всичко ще се оправи.
130
1
 
8
 
! Отговори
Ленин 2.0 преди 3 години
"Ами защо ти не купи Нефтохима, като беше за "жълти стотинки"?"Защото не съм от бившата номенклатура на БКП, затова. Костов, който не е нищо друго, а пребоядисано *** раздаде предприятията на други пребоядисани *** от висшата номенклатура на БКП. Най-апетитната хапка от всички, Нефтохим - предприятие с национално значение, го подари на пребоядисаните руски ***. Нормално, все пак другарят Костов е специализирал икономика в СССР, има приятели и връзки там.
129
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
друго си е да говориш от опит!
128
4
 
6
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Обвинявате политиците, но виновни сте вие. Вие ги избирате.
127
2
 
15
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Крадеца вика,дръжте крадеца. Едва ли има някой да е крал повече от Костов,а за пикник да не говорим.
126
2
 
7
 
! Отговори
Ваньо! преди 3 години
Кажи си!
125
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко мислите, че струват активите на фалирала държава, защото преди Костов, нямаше и какво да се яде. Даваха на човек по определено количество храна. Парадоксалното е, че тия които фалираха държавата и направиха големите далавери, още са в парламента, а Костов, който оправи каквото може, народа го мрази яко.