Радев: Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие

НС да постъпи отговорно и да се заеме с актуализация на бюджета, зове президентът
13 авг 2021 17:35, Красимир Ангелов
150
Радев: Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие на политици от различни политически хоризонти и партиите могат да следват този модел, заяви държавният глава Румен Радев в Елхово.

"Има важни и тревожни въпроси, които изискват актуализация на бюджета и очаквам парламентарно представените партии да постъпят отговорно. Искам да видя ясен ангажимент на българския парламент. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата", подчерта президентът, цитиран от пресслужбата на държавния глава.

По думите му актуализацията на бюджета е необходима, защото хората не бива да бъдат оставени в наближаваща пандемична криза без подкрепа, от каквато ще имат нужда. Същото се касае и за бизнеса, както и в здравеопазването, спешната помощ и медиците на първа линия.

Още по темата
Попитан кога и на кого ще връчи евентуалния трети проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът отговори, че ще прецени това, когато се запознае с идеите и готовността на парламентарно представените партии за съставяне на правителство. Румен Радев добави, че ще проведе консултации с парламентарните групи преди да връчи нов проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие на политици от различни политически хоризонти. За съжаление не виждам готовност от партиите да следват този успешен модел, отбеляза президентът.

Според него е крайно време партиите да осъзнаят своята отговорност, да оставят настрана своите идеологически предубеждения и да намерят верния и цивилизован тон един към друг, за да постигнат съгласие и единодействие.

"Когато политиците изричат такива остри декларации, нека не забравят, че зад тях стоят стотици хиляди избиратели, които всички накрая искат едно и също – свобода, законност, справедливост, сигурност и доходи. Искат спокойствие в потенциални кризи", подчерта държавният глава.

Той припомни призива си към партиите да мислят и внимават какво ще изговорят един срещу друг, защото накрая неизбежно ще трябва да седнат на една маса и да работят за съгласие и за създаването на коалиция.

На въпрос за периодично споменаваната възможност служебното правителство да продължи да работи и като редовно, държавният глава посочи, че всяка партия е длъжна да защити претенциите си да упражнява властта със свои собствени управленски и кадрови решения.

"Служебното правителство не е излъчено от партия, а с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите“", каза още президентът и отново призова парламентарно представените партии към диалог.
Помолен за коментар по отношение на възможността предстоящите президентски изброи да бъдат проведени заедно с евентуални предсрочни парламентарни, президентът посочи, че това би било срещу философията на българския конституционен модел.

Според държавния глава преди да се говори за нови парламентарни избори, следва да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
25
 
! Отговори
Бездомник преди 2 години
А ти, Фигуранте , с кого беше в единомислие като си купуваше къща във Виена ? Или мислиш, че няма да проверим откъде са парите ,а ? Или това са комисионните за 'Грипен-ите" , а ? Гешев , защо си треш ? Кажи колко е взел за 'Грипен" фигуранта ? Ако не знаеш, провери !
63
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ли ще ми кипне и тоя ще изхарчи като коркова тапа Народа го мрази и плюе тоя си мисли че дъжд вали отврат
62
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано издържи Радев докато унищожи банкянската ламя,да и разпука канчето.
61
1
 
22
 
! Отговори
Очевидно! преди 2 години
И ти, мазна фуражко, и мини-стърчетата ти имате единомислие как да разрушите една добре функционираща държава !!! Скоро ще искаме сметка за това ! Много скоро !!! Готви се , фуражко !
60
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От нагъл още по нагъл става тоя ушатия лъжец Оставка бе болен мозък. НАРОДА НЕ ТЕ ИСКА ОСТАВКА НЕЗАБАВНА!!!
59
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво президент Румен Радев! Ти унищожи България!!!
58
2
 
17
 
! Отговори
Янко преди 2 години
Когато пикае срещу вятъра и си мисли, че дъжд вали...
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 67Това беше добро....хахахаха :)) Иначе много му знаеше балалайката на Дългия, видехме го когато Боко му гостува по негова покана, само дето не се нас ра :))) Кри се като мишле с месеци, остави Тошко Африкански да се разправя с медии и политически опоненти, сега си е пуснал корени на диванчето и остроумничи по Фейса....хахахаха :))
56
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко казано от този човек е равно на фалшиви новини! Фалшив герой! Нищо не правиш, само съсипваш държавата и гражданите й!
55
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Румене, твоите лъжи нямат край! Ти и изкуственото ти правителство сте пълен провал! Вредни сте за България! Оставка!!!
54
16
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 67: Избирателите трябва да си научат урока и да не гласуват за т.н. "лидерски партии". Не може държавата да се управлява от джип. сарай или Фейсбук
53
1
 
28
 
! Отговори
Суверенчо преди 2 години
Суверенът иска Фигуранта да не получава заплата докато всички работници не си получат техните заплати !!!! Има ли случай някой министър или Фигуранта да не си е получил заплатата ? А Фигурантът получава и подаръчни торбички ,и то много !
52
20
 
1
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
До Спомени от 1996 г: Сега, ако не си разбрал, сме 2021 година. Времето на Виденов е отдавна в историята. И времето на Бойко и ГЕРБ отминава. Три мандата ни държаха на дъното на ЕС - на-бедната и корумпирана държава с най-бързо намаляващо население. Стига му на Бойко толкова. Ако му е останал малко а'къл да си изпразва чекмеджето и да се изнася докато още може.
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим кой ще е следващия месия, или мейби вече нема желаещи, освен Малкия Мук и ония от Барбадос.....хахахаха :)) Май свършиха триковете в ръкавите г-н Радев, пак ще се джафкате с Бокича, поне така изглежда отстрани :)
50
4
 
25
 
! Отговори
Политолог преди 2 години
Суверенът вече има единомислие как наесен ще изгони ( изчегърта) Фигуранта от Президентството - с тояги и камъни, товарищ Предател !
49
1
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Единомислие за съсипване на държавата
48
0
 
22
 
! Отговори
Г-жа 5% преди 2 години
Когато няма мисъл, винаги е възможно единомислие
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави знае, че когото и да предложи за президент, ще срещне неодобрение, затова ще подкрепи Радев.
46
4
 
20
 
! Отговори
Спомени от 1996 г преди 2 години
Единомислие имаше само в краденето. Кога е било да няма пари за фирми и то от различни браншове? Бяхме забравили времената, когато се бавеха заплати и се вдигаха шоково цените.Искам да питам тези, които бяха срещу Борисов доволни ли са от това което става в момента от страната или ще продължават да подкрепят военната хунта на Румен Радев, както комунистите на Жан Виденов неистово го подкрепяха докато доларът не стана 3 000 лв.И сега ли ще наблюдаваме гърчове на диктатурата в стил Лукашенко?
45
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Дпс и Герб а както се видя и чалгара вият против служебното правителство значи тия хора са на прав път!