Красимир Дачев: Цените на тока клатят основите на икономиката ни

Държавата взима 40% от това, което сме произвели, заяви той
Обновена: 15 авг 2021 17:51 | 15 авг 2021 17:45, Петя Славова
70
Красимир Дачев: Цените на тока клатят основите на икономиката ни
Снимка: БГНЕС

Нещата се докарват до абсурд, защото се друсат основите на фундамента на българската икономика. Най-големите енергийни консуматори са енергоемките предприятия. Тази оперетно-телевизионна политическа криза ще ни се види като детска градина в сравнение с кризата с тока. Когато гигантски предприятия спрат, това е базата, която генерира приходи в държавата. Започва да се клати икономиката. Това заяви пред Нова тв председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев.

Още по темата

"Като освободим хората, държавата трябва да им плаща. Парите извират там,където ние вдигаме шум. В генезиса още са заложени проблемите. Трябваше да се свържем с другите държави да сме отделна икономика, но тъй като по трасето Словакия – Чехия не можем да се свържем през Румъния, но се свързахме с Гърция, където е най-скъпият ток в света – малшанс, отново ударихме греда", коментира Дачев.

"И министъра да се отстрани, и министър-председателя да се махне, енергетиката няма да се промени. Но трябва всички партии да се обединят, за да се направят големите промени", посочи той.

Според Дачев, Бойко Борисов 10 години не е могъл да се справи с този проблем. "Трябва по-голяма критична политическа маса. Тя не може да се събере, защото вътре има интереси, които са заключени", заяви председателят на БТПП.

"Всички търсим да се спасяваме единично. 160-170 гласа трябва мнозинство в Народното събрание, които да направят промяната. Ние сме в много деликатно положение поставени. Хората ще разберат – като варена жаба. Увеличи ли се токът – всичко се увеличава. Водата, брашното, всичко. Ще стане пълзящ ръст нагоре, пълзяща инфлация, която ще изяде всичко", прогнозира Дачев.

"Държавата взима около 40% от това, което сме произвели и се преразпределя. Често се разпределя неправилно. Фондовете се източват, стимулира се сивата икономика, която не вкарва пари в бюджета", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
10
 
! Отговори
Нане преди 2 години
гусина дачева къде беше 12 години при гробарското управление, та сега падна от Марс... герберастията такава каша забърка в енергетиката, че скоро и на свещи може да стоите... Още искайте зелените сделки...
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъп е тока защото се работи на ишлеме за Русия.
16
7
 
12
 
! Отговори
ОЧАКВА СЕ: преди 2 години
ТОТАЛНО ПОСКЪПВАНЕ НА ТОК , ВОДА , ПАРНО, ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ И МАТЕРИАЛИ !ДЪРВЕНИЯ МАТЕРИАЛ ---ВЕЧЕ ПОЧНА ДА ИЗЧЕЗВА ОТ ПАЗАРА , ЗАЩОТО СЕ ЧАКА ПОВИШЕНИЕ И НА ДЪРВАТА ЗА ГОРЕНЕ!...ВОЕННАТА ХУНТА---БАВНО , НО СИГУРНО СЪСИПВА ДЪРЖАВАТА И ТЕГЛИ ЗАЕМИ ....ЗА ДА ВЛАСТВА!..БЮДЖЕТА ---ЩЕ БЪДЕ ИЗТОЧЕН И СЛЕД 2-3-МЕСЕЦА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ПАК Т.Н. АКТУАЛИЗАЦИЯ" , ЗАЩОТО ТОВА Е НАЧИНА ЗА ФАЛИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ОТ ЧЕРВЕНИТЕ СВИ НЕ!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧебурашкаУшатия ,мърдаш ли още ,мърдаш ли?Нали знаеш който много мърда ................
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според Дачев, Бойко Борисов 10 години не е могъл да се справи с този проблем. "Трябва по-голяма критична политическа маса. Тя не може да се събере, защото вътре има интереси, които са заключени", заяви председателят на БТПП." С други думи, срещу Бойко Борисов стоят руските енергийни интереси. Сега разбрахте ли дали Борисов е про руски настроен, червените тролчета?
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега токът трябваше да се без пари. Стратегията на комунистите беше да имаме поне 3 АЕЦ. 2 на Дунав и 1 на Черно Море. Целта беше пълна електрификация включително и отопление на ток и пълен отказ от въглищата. Но после дойде демокрацията и ни върна в 18 век и сега горим въглища като за световно. Комунистите построиха ТЕЦ като временно решение докато построят АЕЦ. А демократите спряха АЕЦ и направиха ТЕЦ приоритет че даже го продадоха на да печелят.
12
1
 
11
 
! Отговори
НЯМА ПАЗАР НА ТОКА.. преди 2 години
...ЗАЩОТО Е СКЪП И ПЛАЩАМЕ ЛУДИ ПАРИ ЗА ВРЕДНИ ЕМИСИИ НА ЕС!БЪЛГАРИЯ ---ПРОИЗВЕЖДА СКЪПА И ЕКОЛОГИЧНО- НЕЧИСТА ЕНЕРГИЯ ОТ СТАРИТЕ И НЕОБЕЗОПАСЕНИ ТЕЦОВЕ -"МАРИЦА-1,2,3,..ЗА ДА ПОТДЪРЖА ИЗКУСТВЕНО АРМИЯ ОТ БЕЗРАБОТНИ -РАБОТЕЩИ!
11
1
 
19
 
! Отговори
Дачев,енергетиката преди 2 години
е в ръцете на червената мафия.Чии са ВЕИ-тата,кой прие законите тяхната енергия да се изкупува приоритетно?Защо евтината енергия от АЕЦ(около 30% от произвежданата у нас)не се потребява изцяло у нас?В енергийния микс от фактурата ми тя е доста под 20%.Отговор-тя е изкупена от горните спекуланти и се изнася,колкото по-евтина е,толкова по-голям е маржът на печалбата.А ниеползваме скъпата от въглищните тецове,обременена с цена за въглеродни емисии,които плащаме.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой пусна тока на свободния пазар, не бяха ли Теменужка и Борисов? Енергийна борса, дрън-дрън, ето ви сега резултатите.
9
1
 
16
 
! Отговори
izh преди 2 години
Ами на някого е изгодно. Централите с евтин ток са резервирани за износ/на зелено/ за доста време напред, а в момента през Турция внасяме ток от Азърбайджан . Ей , търговец на ток да си в тези времена. Нали така др. Кадиев?
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да ви клатят. БеляНЕ ще ви клати занапред като призрак. БеляНЕ ще ви преследва и ще сънувате енергийни кошмари, работонаематели. Искайте евтин ток от "Господарите на перките", които са във вашия картел на работонаемателите.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако така наречените предприятия станат по-енергийно ефективни, няма да имат проблем с цената на тока
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашата икономика отдавна няма основа. Всичко бошлаф работа. Да имаш основа значи да имаш всички основни производства и да си независим и примерно ако утре затворим границите и спрем целия внос живота да си продължи без големи сътресения и с минимални липси дефицити. Това го може само Китай.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В българския хенеф замириса на теменушки
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дачев лиза г..а на Борисов 12 г. Система се Мара да се побара
3
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за сравнение радев за 1 седмица увеличи тока повече от колкото Борисов от 2009 до 2021г
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай сега, новите политици са заети с клипчето дето бият протестиращ. Това с тока ще трябва да почака.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е нали уж го уволниха вчера или онзи ден, бяхте писали, че си е подал вече оставката, и да хванат да свалят цената, най високата цена на бедна бг, като че със злато ни осветяват