Боевете наближават Киев, градът се готви за партизанска война

Всички знаем, че това може да е последният ни ден
Обновена: 7 мар 2022 13:15 | 7 мар 2022 13:15, Елка Василева
211
Боевете наближават Киев, градът се готви за партизанска война
Снимка: архив, БГНЕС

Каспер е "партизанското име" на сержант от украинските доброволчески части, който със свито сърце се готви да взриви последния останал и изцяло миниран мост, съединяващ Киев с териториите, където напредват руските сили.

Другарите му са вдигнали във въздуха всички други мостове по западния фланг на украинската столица в отчаян опит да спрат руските танкове.

Още по темата
Единственият все още невредим мост над река в град Билогородка на 25 км западно от столицата води към тънещи в зеленина села с много летни вили, превърнали се днес във военна зона.

Получи ли Каспер заповед да взриви моста, град Киев ще бъде отрязан от запад от тила.

"Ще опитаме всичко възможно, за да го запазим", заявява пред АФП бившият парашутист.

Но приближаващите боеве удрят по бойния дух на украинците, застанали на барикадите. Руските бойни самолети, присъединили се към сухопътните сили, бомбардират околните села и градове.

Вълната от хора, бягащи от все по-близките сражения, изглежда няма край. А редките часове на затишие между ударите карат украинските войници да се страхуват, че руските сили всъщност подготвят още по-яростни атаки.

Каспер наблюдава украинския разузнавателен дрон, летящ над фронтовата линия, и признава, че скоро ще се наложи да разруши последния мост, водещ към районите, западно от столицата.

"Ако ни заповядат отгоре или ако видим, че руснаците напредват, ще го взривим . . . заедно с колкото може повече вражески танкове", уверява той.

Подготовка за партизанска война

Откакто в предградията се водят битки, денем улиците на Киев стават все по-опасни и опустяват.

С поредното напредване на руските сили по източния бряг на Днепър - реката, течаща през Киев, бойни части са се приближили на около 50 км.

Западният сектор обаче би осигурил на руските войски по-пряк достъп до центъра на столицата и правителствения комплекс.

Местни жители се готвят за партизанска война - сред тях е Олександър Федченко, 38-годишен шлосер.

В свободното си време Федченко е водел телевизионно предаване за най-популярните марки коли в Украйна.

Превърнал е обаче просторния си гараж в нелегална работилница за оръжия, с които да въоръжи украинските доброволци.

"Щом започна войната, всичко се промени", подчертава той.

"Разбрахме, че наши техници знаят да правят оръжия. А други - коктейли "Молотов". Вършим абсолютно всичко, което можем", разказва автомонтьорът.

"Това може да е последният ни ден"

Всички служители от автосервиза на Федченко са сменили работните гащеризони, изпоцапани с масло, с маслиненозелените униформи на доброволческите части.

Двайсет и осем годишен нов боец, избрал си псевдонима Крос, заварява нещо по едрокалибрена картечница - трофей на украински войници, пленили руски танк.

Мъчи се да превърне картечницата в леко оръжие, което нетрениран доброволец би могъл да използва в улични боеве.

"Това нещо може и да не стреля много точно, но е по-добро от нищо", коментира той.

"Толкова народ е наясно, че вършим тези неща и че те може да не са съвсем законни - продължава той. - На война обаче законът не е важен, важна е само отбраната на страната."

Гласът на Федченко прекъсва, когато започва да говори за началото на руското нападение на 24 февруари.

"Чувствах се безсилен. И да ми бяха сложили в ръцете "Калашников" - нямаше да издържа и 10 минути. Но имах нужда да направя нещо", казва той.

Импровизираната му оръжейна работилница е в опасност от евентуален руски удар.

Наистина, огромният му гараж се намира на едно от шосетата в западния край Киев. Много промишлени сгради, разположени на същия път, вече са в развалини.

"Всички тук знаем, че може да ни атакуват всеки момент - изтъква монтьорът. - Всеки знае, че това може да е последният ни ден. Но продължаваме да идваме тук."

Ганна Галниченко, 64-годишна пенсионерка, също говори през сълзи. Дошла е пеш от нивите в "ничията земя" между моста, наблюдаван от Каспер, и селата, превзети от руските сили.

"Не зная къде са децата ми. Не мога да се свържа с тях по телефона", казва тя с треперещ глас.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
9
 
5
 
! Отговори
Баче Кико преди 2 години
Наближават те, дръжки - аз глемам само Рассийско Телевидение и там казват, че руски войски има само в Донбас на специална операция - какъв Киев, какви 5 лева. Не вервам другаря Володимир Путин да лъже себствения си народ и да е тръгнал да бомби Киев.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския *** само пропагандни статийки вижда...
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕ какво като цената е станала от 700 на 3960. Нали газопровода му трябва точно една ракета , за да е чао. Медведев осигурил ли е самодостатъчността на могучая савецкая страна. Да могат да си живеят самостоятелно , без да им трябват другите? И да ходят на екскурзии единствено с танковете си?
42
6
 
8
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 години
Боевете наближават Киев, градът се готви за партизанска война...масово се запасяват с памперси...!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-рано днес цената на газа на фондовата борса в Европа за четвърти пореден търговски ден актуализира исторически рекорд и по време на днешната търговия достигна до 3900 долара за хиляда кубични метра от 500-600 преди
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда Русия дори да влиза в Киев, точно за 2 седмици тия жuвотни ще се самоизтрепят. Гледах тъман един документален филм за "липсващите нацисти" - ония си влизат в парламента и почват да налагат докато закона който искат не бъде приет... Диващина.. Никой не ги закача, обикалят като бандити, даже и на полицията казват какво да прави... и тва в "мирни времена". Праве е Путин, тия са за изтребление.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дмитрий Медведев заяви, че "поздравява" Европейския съюз за това, че докара природния газ до рекордно високи цени, налагайки санкции на страната му от 700$ do 3960$ за 10 дни
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към края сме!!!
37
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че колкото повече забавят украинците Русия, толкова по-малко ще е желанието да се продължи със следващите страни. Ако украинците в този момент сложат оръжие, след една-две години Москва ще е готова за следващ поход към следващата страна. Апетитът им върви по следния път - Чечня, Сев. Осетия, Абхазия, Грузия, Крим, Донецк, сега Киев. Ако не вземат Киев - може да се поспрат и да има време санкциите да ги омаломощят. Иначе - продължават с плана и след 5-6 години са в Страсбург.
36
3
 
8
 
! Отговори
Готвят преди 2 години
Се да избягат в ес на държавни издръжки, да се оженят за европейци и да си щракат с пръсти по цял ден като ,,домакини,, щото за истинската укра с надутите джуки е важно само някой да плаща
35
6
 
20
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 години
Планът е еойната да трае 15 дена. И горе долу са в график май. Руската армия не я спират някви си Джавелинки. И изобшо няма такива загуби за каквито говорят украинците. То ако беше така да са се отказали. Белорус даже няма да се наложи да се включи. Запада да гледа и се учи, защото е много назад с матряла
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** си ве кой е луд с танкове да води градка война. Требе да си толкоз болен мозък че да го направиш. Обсада до дупка и ракетни удари сот 40-50 км тогава пак се радвай н джавилините. *** геймърчета туй да не ви е кънтър страйк, танк или емпаиър.
33
18
 
4
 
! Отговори
Графът преди 2 години
Свободният свят няма избор, освен да нанесе изпреварващ тотален ядрен удар срещу изперкалото Жуже и неговите ***!Nuke ***, Save the World!Това е начинът!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука е срамно .Над възрастни се извършва насилия ,терор .Пак казвам на 72 г съм никой не хваща насилници и ало апаши които се гаврят със възрастни.На мен също звънят аз съм готов и чакам да се подлъжат или да дойдат или да кажат да ида .Ще се направи нещо нечувано за ало апашите .На служби и институции няма вяра вече 10мг тормоз ай стига .
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕСЕТА,ЕСЕТА,ЕСЕТА...А КЪДЕ Е НЕБЕСНИЯТ ПРИЗРАК,ЧЕ ДА ОДИМ ДА СБИРАМЕ ЛАМАРИНИ ОТ ПАДАЩИТЕ РУСКИ САМОЛЕТИ?!!!
30
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еха колко сърцераздирателна пропагандна статийка как да не се умили човек.
29
15
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
НИКАКВА ПАРТИЗАНСКА ВОЙНА ---ВЕЧЕ ПРОТИВОТАКОВИТЕ РАКЕТИ СА НА МЯСТО!..ЗАПОЧВА И ПРИДВИЖВАНЕТО НА ДОБРОВОЛЦИ В ГРЪБ НА РУСКИТЕ ГАДОВЕ...!СЛАВА НА УКРАЙНА !...ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ!!!!
28
10
 
28
 
! Отговори
Най добре за всички преди 2 години
Най добре за всички е бяло знаме, Хляб и сол, капитулация и МИР... БАНДЕРА и подобни на трибунал ...НАТО да си бега далече... и така да си се заживее в мир и любов многая лета!!!
27
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски, така става като се доверяваш на западняци,
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спокойно Германи ще изпрати още 2000 каски