Боевете наближават Киев, градът се готви за партизанска война

Всички знаем, че това може да е последният ни ден
Обновена: 7 мар 2022 13:15 | 7 мар 2022 13:15, Елка Василева
211
Боевете наближават Киев, градът се готви за партизанска война
Снимка: архив, БГНЕС

Каспер е "партизанското име" на сержант от украинските доброволчески части, който със свито сърце се готви да взриви последния останал и изцяло миниран мост, съединяващ Киев с териториите, където напредват руските сили.

Другарите му са вдигнали във въздуха всички други мостове по западния фланг на украинската столица в отчаян опит да спрат руските танкове.

Още по темата
Единственият все още невредим мост над река в град Билогородка на 25 км западно от столицата води към тънещи в зеленина села с много летни вили, превърнали се днес във военна зона.

Получи ли Каспер заповед да взриви моста, град Киев ще бъде отрязан от запад от тила.

"Ще опитаме всичко възможно, за да го запазим", заявява пред АФП бившият парашутист.

Но приближаващите боеве удрят по бойния дух на украинците, застанали на барикадите. Руските бойни самолети, присъединили се към сухопътните сили, бомбардират околните села и градове.

Вълната от хора, бягащи от все по-близките сражения, изглежда няма край. А редките часове на затишие между ударите карат украинските войници да се страхуват, че руските сили всъщност подготвят още по-яростни атаки.

Каспер наблюдава украинския разузнавателен дрон, летящ над фронтовата линия, и признава, че скоро ще се наложи да разруши последния мост, водещ към районите, западно от столицата.

"Ако ни заповядат отгоре или ако видим, че руснаците напредват, ще го взривим . . . заедно с колкото може повече вражески танкове", уверява той.

Подготовка за партизанска война

Откакто в предградията се водят битки, денем улиците на Киев стават все по-опасни и опустяват.

С поредното напредване на руските сили по източния бряг на Днепър - реката, течаща през Киев, бойни части са се приближили на около 50 км.

Западният сектор обаче би осигурил на руските войски по-пряк достъп до центъра на столицата и правителствения комплекс.

Местни жители се готвят за партизанска война - сред тях е Олександър Федченко, 38-годишен шлосер.

В свободното си време Федченко е водел телевизионно предаване за най-популярните марки коли в Украйна.

Превърнал е обаче просторния си гараж в нелегална работилница за оръжия, с които да въоръжи украинските доброволци.

"Щом започна войната, всичко се промени", подчертава той.

"Разбрахме, че наши техници знаят да правят оръжия. А други - коктейли "Молотов". Вършим абсолютно всичко, което можем", разказва автомонтьорът.

"Това може да е последният ни ден"

Всички служители от автосервиза на Федченко са сменили работните гащеризони, изпоцапани с масло, с маслиненозелените униформи на доброволческите части.

Двайсет и осем годишен нов боец, избрал си псевдонима Крос, заварява нещо по едрокалибрена картечница - трофей на украински войници, пленили руски танк.

Мъчи се да превърне картечницата в леко оръжие, което нетрениран доброволец би могъл да използва в улични боеве.

"Това нещо може и да не стреля много точно, но е по-добро от нищо", коментира той.

"Толкова народ е наясно, че вършим тези неща и че те може да не са съвсем законни - продължава той. - На война обаче законът не е важен, важна е само отбраната на страната."

Гласът на Федченко прекъсва, когато започва да говори за началото на руското нападение на 24 февруари.

"Чувствах се безсилен. И да ми бяха сложили в ръцете "Калашников" - нямаше да издържа и 10 минути. Но имах нужда да направя нещо", казва той.

Импровизираната му оръжейна работилница е в опасност от евентуален руски удар.

Наистина, огромният му гараж се намира на едно от шосетата в западния край Киев. Много промишлени сгради, разположени на същия път, вече са в развалини.

"Всички тук знаем, че може да ни атакуват всеки момент - изтъква монтьорът. - Всеки знае, че това може да е последният ни ден. Но продължаваме да идваме тук."

Ганна Галниченко, 64-годишна пенсионерка, също говори през сълзи. Дошла е пеш от нивите в "ничията земя" между моста, наблюдаван от Каспер, и селата, превзети от руските сили.

"Не зная къде са децата ми. Не мога да се свържа с тях по телефона", казва тя с треперещ глас.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
6
 
! Отговори
Друг анализатор преди 2 години
Ако мнозинството украинци не се предадат и не се подчинят на руския режим, дори и киев да бъде превзет физически, на практика нищо не означава. Партизанската война ще бъде трън в петата на дядя Путин и още хиляди ще умрат за родину, демек за тоз дето клaти дърветата в гората.
64
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Новия свят светът ще бъде разделен на валутни зони. Старият свят си отува. Путин живее в новия свят, където Украйна е във валутната зона на Русия. Тук не става дума кой е прав и кой е крив. Русия просто е длъжна да въведе ред в своята валутна зона.
63
14
 
12
 
! Отговори
Гответе се! преди 2 години
Предстои най-голямото военно поражение в историята на Русия, след Втората световна война! Киев, ще бъде техният Сталинград!
62
10
 
7
 
! Отговори
неутрален преди 2 години
Крайно време е рашките да сгазят сгазят това, и да се приключва щото на нас взе да ни писва!!
61
10
 
6
 
! Отговори
Афгански Талибан преди 2 години
Украинците да дойдат при нас на тренинг. Едно време бая рушначета пратихме в ковчези на майките им. Умряха за родину, ама без да им е ясно за какво, просто ей тъй за родину, както ние умираме просто ей тъй за аллаx.
60
3
 
3
 
! Отговори
Ахаха преди 2 години
До Анонимен Викаш те директно ги управляват вирусите от лабораторията с дистанционни и сега няма кой да ти ги вкара в носа. Къде ви намират такива слабоумни *** от посолството на Рашка.
59
6
 
9
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
В нета има много кадри на взривени танкове и камиони руски. Сега и с пристигане на американските наемници ще стане по трудно за Русия.... Си мисля...
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зайо Байо РЕПАРАЦИИТЕ, които ще бъдат взети от руснаците, ще платят за тези мостове. И за всичко останало. ВСИЧКО СЕ ПИШЕ.
57
3
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
До Анонимен 65Ти верно ли си толкова ***, че вярваш за тези биолаборатории или вземаш пари за коментарите си? Чисто любопитство, не се напъвай да ми отговаряш, и в двата случая не си много по-различен от обикновен екскремент...
56
8
 
16
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
И защо ги взривяват тези мостове, като руснаците си правят понтонни мостове за да минат с военна техника. Единствено затрудняват гражданите и снабдяването с храни и други стоки. Да не говорим че после някой ще трябва да ги строи тези мостове.
55
7
 
20
 
! Отговори
мдаааа.. преди 2 години
Откакто в предградията се водят битки, денем улиците на Киев стават все по-опасни и опустяват....в задачата се пита кой ЕВРЕИН-НАЦИСТ раздаде безконтролно автомати и пушки на мародерите/пардон/ на опълчението...?
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 63Никой не иска да взривява газопроводи. Всеки знае, че Европа е зависима от руската газ. Но това не значи, че няма и резервни варианти. Ако е Европа махне санкциите, което няма как да стане според мене, то - тя признава, че правото е на този , който е по-добре въоръжен и цялата и идеология за равноправие на полове молове и глупсоти е разбита. Няма как да го направи. То е същото като за Русия - не може да се изтегли, защото ще изглежда като поражение.
53
8
 
12
 
! Отговори
Смърт, на преди 2 години
Руските ***, фашисти и окупатори , конвой 200 за всеки нашественник
52
4
 
13
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
"глупакът дето иска да взриви газопроводът" - а бе то един глу пак разправя, че щял да мята атомни бомби ако някой му се намеси - това на какво е равно?
51
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците унищожиха десетки тайни биологични лаборатории на САЩ в Украйна. Оказа се, че в Украйна са създали Ковида и са го пуснали по целия свят. След като лабораториите бяха разрушени от руснаците, случаите на Ковид рязко спаднаха.
50
7
 
9
 
! Отговори
володоМОР Зеления преди 2 години
Честото на всички Киевчани...я зе ка съм си у букеру и ми дреме на тутурутката...ДА ЖИВЕЕ УРКИЯ...!
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
глупакът дето иска да взриви газопроводът знае ли 1че тва е = на самоубийство ... на дърва ли ще минат фабриките и отоплението в ЕУ
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
туй е началото на края. военните действия могат да приключат но възстановяването и съграждането на разрушението и жертвите ще тегне десетилетия. А дори и да капитулира украйна ще има десетилетия партизанско движение и подривни диверсии. дано русия се оттегли и остави украйна на мира да се оправят като независима невоенна държава. тогава ще има някакъв шанс за сппкойствие исвен отново вашингтонската алчна шайка не реши че има отново интереси.
47
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската рубла, отиде в канала :)
46
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските биологични лаборатории са били не само близо до Киев и Одеса. Те са създадени в цяла Украйна. И ето какво е интересното. Там, където действаха, изведнъж се появивят редки болести. Близо до Киев