Гешев: Прокуратурата е единствената преграда между гражданите и беззаконието

Рашков ще го коментирам тогава, когато каже нещо вярно, заяви той
24 мар 2022 09:54, Нели Христова
145
Гешев: Прокуратурата е единствената преграда между гражданите и беззаконието
Снимка: БГНЕС

Отдавна българската прокуратура заявява, че има доста притеснителни тенденции. Доста притеснителни тенденции за влошаване на върховенството на правото и правата на човека. И тук не става дума за случая, който е частен, от миналата седмица. Става дума за много случаи, които притесняват българската прокуратура.

Това заяви главния прокурор Иван Гешев преди заседанието на висшия съдебен съвет.

Още по темата
"Ясно сме ги заявили и посочили, включително и в ЕП и европейските институции", допълва още той.

"За съжаление прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконието, което е тъжно, но в крайна сметка това е работата на прокуратурата - да защитава, освен всичко друго, правата на българските граждани, освен да поддържа обвинения в съда", каза още Гешев.

"Съдът е единственият страж на законноста и ние ще си свършим работата, която сме длъжни да свършим по конституция. Но въпросите, които трябва да си зададем, са, в каква ситуация се намираме и дали следващите няма да сте вие, защото сте задали някакви неправилни въпроси", допълни той.

"Понеже явно не бях разбран от депутата Христо Иванов и от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, че искам разговор за специализираната прокуратура - нямах това предвид. Господин Христо Иванов е народен представител, госпожа Надежда Иванова е министър на правосъдието на първо място, чак след това са политици. Така че аз предложих разговор по всички теми, касаещи върховенството на закона и правата на човека. Предложих разговор за теми, за които те постоянно излагат в медиите, всичко, което интересува българските граждани. Не се притеснявам към тях да се присъединят и други народни представители, които обикалят медиите и изразяват твърдения, които, според мен са дълбоко манипулативни и фалшиви", обясни главният прокурор.

"В интерес на българските граждани е да има диалог между институциите", заяви още Гешев."Не виждам причина този публичен разговор да не се случи"

Главният прокурор Иван Гешев отговори на вътрешния министър Бойко Рашков, който в телевизионен ефир тази сутрин показа документи относно образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Час по-рано пък ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отрече да знае за производство и припомни, че производства срещу конкретни лица не се образуват от години, а срещу конкретни престъпления.

"Г-н Рашков ще го коментирам тогава, когато каже нещо вярно. Ако листовете на г-н Рашков са истински, те са придобити по някакъв незаконен начин, но не мога да повярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши незаконни действия", каза Иван Гешев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
26
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ГЕШЕФТУРАТА Е ЕДИНСТВЕНАТА ПРЕГРАДА МЕЖДУ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ И ЗАТВОРА !!!
9
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията ще се бори със зъби и нокти за Гешев. Защото добре знаят, че падне ли той отиват всички в затвора. Начело с крадливия Банкянски дърт *** до фил.
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато главният прокурор нарича Борисов "шефе", човекът от Банкя ще има пълен имунитет.
7
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли учудени, че ГЕРБ, ДПС и Каскет Гешев са от едната страна на барикадата? Ето това са символите на ретроградното в съвременна България!
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали същия този миналата година се изцепи че бил против разделението а властите и ни цитираше дори Дзержински.
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като има съд и полиция какво точно работи прокуратурата и нее ли излишно това перо на данъкоплатеца
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато специализираната прокуратура престане да функционира, за хората във Висшия съдебен съвет, които в момента бранят главния прокурор, и за кукловодите отвън, които са монтирали част от хората със зависимости във ВСС, Гешев може да стане ненужен. След приемане на тези промени, Иван Гешев ще престане да бъде нужен на своите политически приятели - Бойко Борисов и Делян Пеевски. Това ще предопредели неговата професионална съдба
3
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои граждани - тези на крадливия ти шеф ли?
2
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазителя на мутрата бойко и опг гроб
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кокошка няма прошка, за милиони няма закони-ето това е истинската преграда в България.