Служебният кабинет отпусна още 6,7 млн. лева на хотелиерите за украинските бежанци

МС отпусна и средства на БДЖ за транспорт на бежанците
85
Служебният кабинет отпусна още 6,7 млн. лева на хотелиерите за украинските бежанци
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство одобри помощта за одобрените кандидати по "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

За да се финансират разходите по програмата, са отпуснати допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 6 729 939,80 лева.

С приемането на настоящия акт ще бъде дадена възможност да се изплати помощта по общо 300 подадени заявления от хотелиери, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 507 519 нощувки, включително в някои места на настаняване и предоставяне на храна на бежанци в периода, обхващащ времето от 1 до 30 септември 2022 г.

Изпълнението на програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции, както и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите.

Правителството одобри и промени в разходите по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. за „БДЖ-Пътнически превози“ в размер на 1 566 245 лв.

Средствата са предвидени за безплатен превоз на украински граждани под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване с железопътен и автобусен транспорт до определените населени места на отсядане. Финансовият ресурс ще бъде осигурен от неусвоени до 30 септември 2022 г. безвъзмездни средства по линия на помощта за въздушните превозвачи.

На днешното заседание Министерският съвет прие и решение за оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна, с което декларира готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EUМАМ).

Мисията се провежда в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС с първоначална продължителност две години, от момента на нейното започване. Тя е част от Интегрирания подход на ЕС за оказване на подкрепа на Украйна и ще допринесе за подобряване на военните способности на Въоръжените сили на Украйна, с цел тяхното възстановяване и ефективно провеждане на операции, което ще позволи на страната да защити своята териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, ефективно да упражнява своя суверенитет и да защити украинските граждани.

Участието на България в EUMAM ще бъде ясен знак за подкрепата на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и в частност, на мисията за военно подпомагане на Украйна.

Отчитайки предоставяната помощ от българска страна за Украйна от началото на агресията, досегашният устойчив ангажимент на Република България към Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, както и близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към новата мисия е в унисон с усилията на останалите държави членки.

С приемането на това решение България затвърждава своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност, отчитат от пресслужбата на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С близо 7 млн лева знаете ли на колко БЪЛГАРСКИ пенсионери може да се помогне? Защото те не искат луксозни хотели по морето, те просто искат да могат да изкарат зимата и да посрещнат Коледа с нещо повече от хляб и кисело мляко! Но не, пари за тях няма, защото управляващите ни не мислят за нашите сънародници в неравностойно положение, те мислят само как да угодят на украинците!!!
17
1
 
28
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Пак откраднаха от съдрания ни джоб да пълнят джобовете на х..милионерите!Браво!Ашколсун!Аферим..машаллах
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а българите от наводнените села на *** нали? Хора събудете се вече, заспали офце. Време е да направим нещо, Офце, ставайте!
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните национални предатели !
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очеизвадно е, че за парламента и правителството по-приоритетни са им украинците отколкото българския народ!!! Гнус ме е от такива продажници!!!
13
0
 
21
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Безсрамие и безхзберие!!!!Закривай държавата!!!
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама разбира се, нашите баби си броят стотинките в магазина и не могат да си заплащат елементарни условия за живот пари няма, но за украинците пари да се ширят в хотели има!!!
11
0
 
23
 
! Отговори
мак преди 1 година
Л..у..да работа, все едно живеем в Украйна и само нейни проблеми са важни. И украинците са по-специални, а хотелиерство- най-важен бизнес. Заради това не е изключена нова вълна укр. гости и похвала от ес. "Честито".
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавайте така. Ще идват още, и още, след като започне зимата и ще се чудите какво да ги правите после. А българите в нужда кучета ги яли, то ясно.
9
0
 
29
 
! Отговори
Гага преди 1 година
Нещо чухте ли за детска болница и нови линейки? Столица 3 млн. и 18 линейка. Срам.
8
0
 
23
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Тия пари ако са от нашите и няма европрограма, а болниците и децата ни тънят в мизерия са за бесилото. Разбирам, че украинците имат малки деца и стари хора, но нали казват че работят и децата вече са на училище. Значи могат да живеят под наем. Аз ако отида в чужбина в един момент ще трябва си плащам наема ако работя!!!
7
1
 
30
 
! Отговори
Безумни решения преди 1 година
240 Продажници съсипаха България!!!! Защо не дадете помощи на българите, които имат нужда, а давате на т.нар. бежанци дошли с джипове в нашата държава.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожелавам ви съдбата на хората в Каравелово,новите енниччари,слуги.
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля, проверете колко български граждани живеят в крайна бедност. При това са плащали данъци на държавата и са работили, а не са кръвосмучили.
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ги търпим, питам?!!!!!
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ да ви съди,нашите хора във фургони .Няма държава,няма политици,има слуги на Козяк и ЕС.
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A на пострадалите от наводнението в карловско колко отпусна?
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не ги е срам бе????