Падане на бордa и заем от МВФ е финансов Армагедон за България

Кузман Илиев: Въпросът не е за колана, а да не ни удари инсултът
16 мар 2023 14:55, Елка Василева
89
Падане на бордa и заем от МВФ е финансов Армагедон за България
Снимка: архив, БГНЕС

"В момента правим голяма грешка – да убием вестоносеца, като общество, като политически формации, всички. Никой не иска да му кажеш в очите истината. А истината тази дама я казваше още когато застана на позицията. Ние задлъжняваме с много бързи темпове и най-страшното и неприятното е, че са неустойчиви темповете за нашата малка и отворена икономика. По-малките имат много по-малко право на грешки от големите. И това е много важно да се каже сега, за да се събудим – грубо, рязко и да си дадем сметка, че така не може да се продължава". Това каза пред БНР икономистът Кузман Илиев.

Още по темата
Като "мини финансов Армагедон за България" той определи прогнозите, че има риск за валутния борд и може да се наложи вземането на заем от МВФ. По думите му "заем от МВФ е клеймо, което означава, че инвеститорите забравят за България и ще се финансираме много скъпо".

Добре е, че извеждаме валутния борд пред скоби, защото това е един от най-големите рискове за страната. Бордът ще е под въпрос, ако задлъжняваме с бурни темпове и няма да имаме средства, с които да поддържаме жизненоважните си системи и да си плащаме задълженията, отбеляза той и допълни, че когато се държиш финансово неблагоразумно в борд, бордът пада.

След случая КТБ БНБ би трябвало да са доста по-смирени, смята още Илиев.

Относно идеята за облагане с еднократен данък свръхпечалба за всички юридически лица, които реализират такава за второто полугодие на 2023 г., Кузман Илиев коментира: "Още не ми го побира главата. Това е най-страшното и неприятно нещо, което може на някой да му хрумне. Когато кажем – който има печалба, ние ще го накажем, това, което казваме, е ефикасните и ефективните – за вас ще има проблеми, а в криза именно те трябва да бъдат поощрявани."

"Ножът опря до кокала, да направим някакви реформи. Въпросът не е за стягане на колана. Въпросът е да не ни удари инсултът. (…) Много рязко трябва да се освестим, да си намокрим лицето със студена вода и да си кажем – честно  докъде можем и докъде не можем, а не постоянно да живеем назаем", изтъкна икономистът.

Нереалистично е дефицитът да стане 3% до края на годината, смята Илиев.

"Този дефицит от 7-8% за мен дори е леко консервативна прогноза."

"Ако не направим това, което казва министърката, пенсии няма да има, но не по линия на това, че сме ги замразили, а поради това, че държавата няма да има текущо пари, с които да ги изплаща. Пазарите ще гледат на нас като на много опасна инвестиционна дестинация и ще искат много големи лихви, за да ни кредитират. Няма да има средства и България може да се окаже в ситуация на ликвидна криза, което си е чист фалит", каза икономистът.

"Тези неща са реална снимка на финансовата ситуация в страната. Това не е крайният резултат. Не ни е ударил инсултът или инфарктът, но сме с много високо кръвно, склерозирали, подути и дишаме тежко. Можем ли да го променим? Можем. Франция може да има 130% дълг спрямо БВП, но ние с 40-50% можем да фалираме. Просто няма да имаме пари текущо, кеш. Тези неща са реалност", подчерта още Илиев.

Мерките на кабинета имат по-скоро политически оттенък, заяви икономистът.

"Няма как нищо да се направи в пазарна икономика. Когато цените на енергоресурсите са много високи, когато има трилиони налети долари и евро, няма как с някакви си мерчици в крайната цена да оправиш всичко по веригата. Ако таванът на надценките проработи, ще навреди, ще уплаши много играчи, много вериги, ще удари доставчици, производители. Ние трябва да помислим как да създадем добри условия за производителите, за да има повече стоки, а не да натискаме крайната цена, която, като я натиснете, просто ще смачкате този, когото натискате и той ще излезе от пазара. Това ще засили инфлацията, защото ще останат по-малко играчи", каза Кузман Илиев.

Задава се охлаждане на икономиката, категоричен е той. "Цяла Европа се забавя. Трябва малко да преминем на друг режим – по-консервативен, по-разумен. Да го видим това като изчистване, тази рецесия, която се задава, а не като проблем".

Падането на плоския данък ще стане модерна тема съвсем скоро, прогнозира Кузман Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Не зная откъде го измислиха този пишман икономист - и той за нищо не става, щом приглася на финансовата министърка.
62
0
 
3
 
! Отговори
ВРЪЩАЙ СЕ БОЙКО..!! преди 1 година
КИРЧЕ, КОКОРЧЕ И КОПЕЙКА РАЗСИПАХА БЪЛГАРИЯ....
61
1
 
2
 
! Отговори
sd преди 1 година
интересно че никой не говори за боко и милиардите му хвърлени безотчетно и авансово, забележете, за магистрали и турски поток! виновни се оказаха киро и асен, които са били на власт само няколко месеца. като нищо бг ще фалира, но дано преди да излезе от ЕС малкото можещи да успеят да се изнесат на запад.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човекът иска да каже нещо много просто: ядохте и пихте на корем, но сега ще стягате коланите. Защото това което ни дадоха, сега ще ни го вземат поне двойно през данъците. Приспаха ни, упоиха ни, разпасахме се, но сега е време разделно. Кой еб*л, еб*л. Кака се ожени!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експресбанк няма от известно време насам, стига писахте глупости
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев прибери си кокошката и я оскуби
57
1
 
3
 
! Отговори
До Странджата преди 1 година
Малко си закъснял, Експресбанк във Варна спря продажбата на всякаква свястна валута, уж нямали, аз си обърнах спестяванията във Варчев, малко неизгодно ама на фона на това, което предстои си е ОК.
56
4
 
4
 
! Отговори
Странджата преди 1 година
Народеее, юруш към банкоматите, теглете си смешните лефчета и ги обръщайте в долари или евро. Падне ли борда ще затворят всички банки и няма да можете да си купите и коричка хляб. Още помня девалвацията, денонощните опашки за бензин, апартаментите се продаваха за 5-7000 долара.
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашата мижава държава, с управление от тарикати, които гледат първо да натрупат милиони, единствено се спасява като се държи за силна валута. Падне ли валутния борд, падаме и ние в канала. Който помни - 1 долар беше 3000 лв. Силен лев може да се държи от силна икономика, която при нас никога няма да се случи. Като гледам как върви подписката срещу приемане на еврото, се уверявам че съм прав.
54
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите срещу Русия действат! Една православна държава вече фалира! Още малко и ще фалира и Русия!
53
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При правителството на Сергей Станишев България вървеше бързо напред, но после дойде ГЕРБ и България тръгна назад. Нищо чудно тези 12 години управление на ГЕРБ да са фалирали България. При фалити нещата се случват с няколко години закъснение и повечето хора лесно се лъжат заради кого е фалита. Примерно банките фалираха още през 1992 година, но юридическия им фалит беше чак през 1996 година.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кузман Илиев е журналист, представящ се за икономист. Знанията му едва ли са по-различни от знанията на всеки завършил някакъв ВУЗ.
51
8
 
3
 
! Отговори
ЕС ни храни преди 1 година
НАТО ни брани. Важното е Русия да е под санкции.
50
15
 
7
 
! Отговори
Дърт емигрант преди 1 година
Падането на борда, ще е чудесна новина за всички нас, които живеем в чужбина. Паундите и еврата ще са много по ценни тогава в България, ако откачат лева от фиксирания курс към еврото. Едно е да обменяш 1000 пандура за 5 бона, а не както сега за мижавия курс 2.15лв.
49
2
 
24
 
! Отговори
м преди 1 година
Какво стана с ония американски самолети, дето ги купихме на хартия? Може ли да ги върнем и да си вземем парите обратно, преди да са поискали да ги дарим на Украйна?Зле сме, братя българи. Ама още не го знаем.
48
4
 
12
 
! Отговори
аха преди 1 година
Фалита на държавата е актуален още от влизането на БСП във властта, досега не е имало случай да не е имало фалит, ако сега прескочиме трапа ще е сефте
47
1
 
16
 
! Отговори
Кирето преди 1 година
Защо не ги казвахте на ония пеликан от КНСБ. Пламен Димитров който от една година грачи как в страната има много пари и трябва да се дават за заплати и пенсии, акъде е сега да обясни къде са парите в държавата,а и тоя същия викаше трябва да се натиска бизнеса само,че бизнеса е тоя който произвежда Б.продукт а чиновниците са на хранилка на държавния бюджет
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спрат тези пимощи за ресторантите и без това там така са надули цените че никъде го няма в Европата А да видя колко ресторанти ще фалират ама друг път
45
3
 
21
 
! Отговори
Кирчо и Кокорчо преди 1 година
за 9 месеца взеха 16 милиарда и раздаваха на калпак! Сигурно така са ги посъветвали от Козяк!
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С разумно управление не би трябвало да има такива апокалиптични финансови земетресения. Имаме борд имаме някакъв фискален резерв. Доста добър бих казал. Не е ли време да си купим още ф-16-ски ? Или да построим двата взривени газопровода на руснаците? Зер пари имаме...