Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ на 15 май, видя много рискове

Тепърва предстоят лидерските срещи
Обновена: 9 май 2023 09:39 | 9 май 2023 09:09, Александър Попов
61

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС на 15 май.

"Рисковете са големи за избори през септември. Това значи България да загуби инерцията на това, което е постигнала до момента, да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите за модернизация на страната. Големият риск от нови избори е от още по -малка избирателна активност. Логично е и вероятността за съставяне на правителство с първи мандат е най-голяма", подчерта Радев.

Радев коментира евентуален експертен кабинет, като според него такава формула към момента има неяснота.

"Големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад него", смята Радев.

Той отново припомни, че рискуваме приемането на много важни закони и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, ако не успеем да съставим редовно правителство.

"Рискуваме бюджета и много важните закони да не бъдат приети. Това означава България да загуби не просто пари, а възможност за ускоряване на реформата и модернизацията в стрнаната", коментира президентът. По думите му, ако стигнем отново до предсрочни избори, "големият риск е от още по-малка избирателна активност и това означава вече много ниска представителство" в парламента".

Президентът отказа да коментира задочните реплики между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов, като изрази надежда "час по-скоро да се установят както извършителите, така и организаторите".

След като първата политическа сила го получи, ще има седем дни да предложи проектосъстав на кабинет или да върне празна папка. Мандатът ще бъде връчен на кандидата за министър – председател на ГЕРБ –СДС, чието име все още се пази в тайна.

Тепърва предстоят и лидерските срещи между партиите, в които да се обсъждат варианти за кабинет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В риск сме откакто ти пое пРезиденството!! всеки ден ни държиш "на нокти".. много неадекатен!
49
2
 
5
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Абе наглец,ти разсипа държавата с това юмруче,сега всички други са ти виновни,гордееш ли се Радев?
48
2
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Анонимен 41 Как от кого го пазят ? Заслужил си е. Я какво хубава каша забърка.
47
1
 
2
 
! Отговори
село преди 1 година
До48-АМА *** ШОФИРАМЕ,масквичи,зазкъй,И ДРУГИЕ,РЕЗНЪИЕ,МАШИНКЪЙ.
46
2
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Да връчи мандата на ДПС. Изглеждат най адекватни.Повече с избори няма да се разправяме.До види Радев до къде докара държавата.
45
4
 
9
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 година
Според мен, ЕВРОПА е доста тъпелива. Ако ни върне работниците от чужбина, ако ни отреже с пазарите си, ако спре да внася към нас технологии и храни, както нямаме селско стопанство, ко праим? Ще им писне съвсем скоро, ще ни теглят една майна и прав ви път към Русия. Ще се молим на моряците, да ни донесат западен кастофон и некерман, да цъкаме с език как живее свободния свят. Да не говорим, като се върнат хилядите роми в БГ, просто ще стане чудноооо
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искахте шофьор на самолет ай сега сърбайте
43
2
 
10
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 година
Тъй ни дърпате безсрамно към Русия, че чак грозно. Руските опорки вървят от сутрин до вечер, дали ЕВРО или не, национална идентичност и др. То хубу, дърпаме се от европа, ама ако на Европа им писне и ни изпраскат една икономическа криза, като на Турция, много ще ми е чудно де ще се крият русофилите и как ще обясняват защо стабилния ни лев, дето е във ВАЛУТЕН БОРД е станал 50 000 лева спрямо Еврото. Ние дето нямаме никаква икономика и производство, и най-вече технологии, претендираме за силен ЛЕВ
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко няма да сформира правителство защото вече никой не го иска. Тоест сега Киро ако се изтапани да покаже колко е велик пак ще направи сделки против националните интереси и пак за 6 месеца изчезва. Лошото е че тези събития затвърждават държавата като кенеff, ама на никой не му пука, взжно е кокала да се дъвче...
41
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
този път радев много забави мандатите така се тупа топката за няма нищо тези внс не стават за нищо това са лобисти за отделни бизнеси икон групировки нареченипартии да връщат веднага мандатите отиваме на избори до дупка докато случимне може едни и същи да се мотаят с годин и по коридорите на нс и накрая едноголямо нищо за народа не за тях
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държават затъва, убиват децата ни за развлечение, а Радев се хили пред охраната и клакьорите си от ПП и ДБ, които го наричаха президентът на Промяната!
39
1
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Рундьова работа. Изборите на 02.04.2023г. ... ще връчи мандата на 15.05.2023г. ?!?
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кого го пазят тоя селяндурски президент? 50 души охрана, бронирани коли!
37
0
 
11
 
! Отговори
dmx преди 1 година
Как така този мотае и то пръвия мандат, вече повече от месец? Вече трябваше да има дата за нови избори. Мафията е заклещена, не разбрахте ли?
36
3
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Чакайте, че Ангелов ми прави смях , вдигнал е една табела с надпис:"За вас може да струвам мъртъв повече жив, но от индивидуален номадски конструкт струвам все още повече жив отколкото мъртъв. Няма да видите втора част"
35
2
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Чакайте, че Ангелов ми прови смях , вдигнал е една табела с надпис:"За вас може да струвам мъртъв повече жив, но от индивидуален номадски конструкт струвам все още повече жив отколкото мъртъв. Няма да видите втора част"
34
11
 
3
 
! Отговори
Да преди 1 година
Нормален е срокът. Само не знам кое ще е по- различното на следващите избори? Освен ако Русия не победи в Украйна и тогава Възраждане ще са на 70% поне!
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Французите защо предават директно парада от Москва? Тези евро-атлантици ли са или какво?
32
10
 
11
 
! Отговори
Твърде късно преди 1 година
Баце вече опорочи шанса за неговия мандат.
31
3
 
20
 
! Отговори
Kiro преди 1 година
Още миналата седмица този мандат трябваше да е връчен, стига е губил времето на народа, то и без това време не ни остана. До края на Май трябваше или да имаме правителство или да сме вече на нови избори, а не да протакаме.