Тагарев уверен: Вреден съм за руските интереси в България

Той декларира, че не е член на нито една от партиите в управлението
Обновена: 19 ное 2023 12:29 | 19 ное 2023 12:15, Камелия Цветанова
472
Тагарев уверен: Вреден съм за руските интереси в България
Снимка: БГНЕС

"Вреден съм за руските интереси в България и руските интереси в това българската отбрана да стои недофинансирана, със старо въоръжение, зависима във всяка възможна степен от Руската федерация - това няма да се случи". Това заяви категорично пред БНР военният министър Тодор Тагарев.

Относно протестите срещу БФС и погрома в София, след който ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, Тагарев изказа мнение, че МВР не се е справило по най-добрия начин.

"Въпреки че огромната част от полицаите действаха професионално в тази сложна ситуация, имаше отделни полицаи, които надвишиха правата си. Трябва да бъде разследван този случай, трябва да бъдат идентифицирани виновните и да понесат съответните последствия", коментира министърът.

Още по темата

Според него в правителството няма квоти за различните партии. Той декларира, че не е член на нито една от партиите в управлението, както и че не е участвал в партийни дейности на тези партии.
"Бях поканен в лично качество от акад. Денков. Не съм запознат с механизмите как е бил формиран кабинетът", каза той.

От 35 години за първи път сухопътните войски ще получават основна бойна техника, подчерта министърът на отбраната в интервю за предаването "Неделя 150".

"Възможността за това се осигурява и чрез повишаването на бюджета с ангажиментите, които сме поели. През 2001 г. бюджетът за отбрана беше по-малко от 250 млн. долара. Следващата година той ще е близо 2,5 млрд. долара. Следващата година ще излезем отново след 15 години на 2% от БВП, което дава солидна основа за превъоръжаване и модернизация на армията, така че тя да стане оперативно съвместима и да може да действа заедно със съюзниците", каза той.

По думите му три са големите проекти, които са във фокуса за последните 10 години – бойни самолети, кораби и бронирани машини. Сега тръгва третият от тях, което е много важно за развитието на сухопътните войски, посочи Тодор Тагарев. Той обяви, че по-следващата сряда ще внесе в МС програма за инвестиции до 2032 г..

"Там се вижда, че няма дори за втора бригада за изцяло нови машини при 2% от БВП. Няма да имаме възможност да го направим. За 900 машини въобще не говорим. Но изключително важно беше да имаме поне една модернизирана бригада, защото ние имаме ангажименти, които са към нашата собствена сигурност. Още една бригада правим, но не цялостно, не по този начин – частично ще модернизираме до 2032 г. 30 години почти нищо не се случваше от гледна точка на превъоръжаването. Малко трудно ще бъде компенсирано това изоставане. Правим най-доброто, за да осигурим приоритетно необходимите способности на армията", посочи Тагарев.

За критиките относно самите машини, министърът бе категоричен, че нищо не се прави без експертната оценка на сухопътните войски и специалистите от щаба по отбрана. Според експертната група тази машина ни дава най-добър баланс между мобилност и маневриране, защитеност на машината и огнева мощ.

"Това е машината, която ни дава най-добрия баланс, на цена, която можем да си позволим. Много важен е въпросът да не очерняме предварително това, което ще получи българската армия. Това масово очерняне не помага на армията. Пуканки ли били, ковчези ли били – това не е сериозно", коментира Тарагев.
Военният министър отбеляза, че няма абсолютна защита.

"Няма машина, която да издържи на пряко попадение от управляема ракета. Няма такава", отсече той.
А за вота на недоверие в сферата на отбрана Тагарев изказа мнение, че тези, които поставят въпросите, не се интересуват от отговорите и фактологията. Според него целта им е да разширят избирателната си основа.
"Там няма сериозно обсъждане. Там има политически или други внушения", настоя той.

По думите му проблемът с недокомплектът е комплексен и не може да се реши с 1-2 мерки. Той отбеляза вредните ефекти от дезинформационната кампания срещу българската армия - че ще бъдат изпращани да воюват в Украйна. Това е обяснението за спада на курсантите, смята министърът на отбраната. Той добави обаче, че проблемът е траен и много сериозен.

"Ако не вземем някакви мерки за подготовка на населението, то след 10 години ние няма да имаме такъв състав изобщо", предупреди Тодор Тагарев. По думите му обаче хипотезата за връщане на наборната служба не стои на нашето внимание. Трябва обаче да се намери някаква форма, така че повече български граждани да преминат базова военна подготовка, категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още по темата: УкрайнаТагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
2
 
13
 
! Отговори
Gags преди 9 месеца
Тагарев ако си даряваш комисионните на Украйна ще те признаем
299
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Курсанти няма защото статута им умишлено се поддържа ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН!!!! Не просто незаконен- а противоконституционен.....Безправие, ограничения, неприложимо образование, лишения, несигурност, заробване с борч за десетки хиляди и накрая разпределение кой знае къде, за неизвестно каква заплата?!?! Че то всеки нормален родител, по скоро ще изгори на детето си дипломата за средно, отколкото да го прати във военно училище.
298
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
вреден си и точка, той и един мазол би бил неудобен за русия, това не го прави компетентен представител на народа
297
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германия е окупирана от сащ -- тя не може да бъде двигател на ес, това са заблуждаващи твърдения. Една прислужница на военните от сащ (бивша военна министърка на германия) е назначена за шеф на еврокомисията, без никой да пита европейците от ес -- ха-ха, хи-хи !
296
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тя, тая тактика "разделяй и владей" изобщо не е нова, ама някои се правят, че няма такова нещо. Новият голЕм брат много ни обича и само доброто ни мисли.
295
2
 
2
 
! Отговори
Чочо преди 9 месеца
Към допълнение на долното - за който не знае, българската икономика (а и не само българската) е пряко зависима от немската. Ако Германия потъне икономически, България ще я последва. Т.е. ще се върнем в 90те год. Ето това искат вашите "прескъпи" американски приятели. Бедност и разруха в Европа. Първата крачка е направена - отдалечаване на Европа и Русия (Украйна бе просто мая). И щом сте толкова дебеловрати, щото да не разбирате, обричате и себе си, и деца, и внуци на страшна мизерия.
294
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"За критиките относно самите машини, министърът бе категоричен, че нищо не се прави без експертната оценка на сухопътните войски и специалистите от щаба по отбрана." -- какви са тези "експерти" и кой им е казал, че може да се поръчва всичко без оглед на цената. Държавният бюджет е със заложен дефицит от 4 милиарда -- това автоматично показва, че не можем да си позволим нещо, което може да се купи другаде по-евтино.Това е източване, криминално деяние.
293
2
 
6
 
! Отговори
Чочо преди 9 месеца
Един коментар много точно отсече - воюва американската икономика срвщу европейската. Целта на САЩ е да подчини Европа на интересите си и да го пороби икономически. Затова са тези постоянни опити да се откъсне Русия от Европа и в частност от Германия, за да не се създава сътрудничество между Русия и Германия, т.е. ресурси / технология. Тогава Европа и Русия ще са силни. Ако бедните евроатлантици и американофили в България не го виждат значи са първокласни невеже.
292
3
 
2
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
До 305_Сащ като държава са несъстоятелни_ , само дето другарката Нинова е пратила сина си да живее и да работи в Ню Йорк, вие всичките русофили сте рОсуфили на само приказка !!!???
291
0
 
1
 
! Отговори
Пляс-пляс преди 9 месеца
нали знаете кого.
290
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 302. Не разбирам защо е толкова важно за теб САЩ да завладеят света. Повярвай! Ти процент от това няма да получиш. Интересно е и друго. САЩ се борят срещу диктатурите, но като завладея света, ще установят диктатура. Правилно ли съм те разбрал?
289
1
 
1
 
! Отговори
Танас преди 9 месеца
Този е приятел на Путин и търси путинисти в България
288
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бъдещето на сащ е една голяма война, която те ще загубят -- не са квалифицирани да спечелят подобна война. А техните агенти в България и ес трябва да бъдат унищожавани като вируси на чумата -- ха-ха, хи-хи !
287
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"сащ отстъпват..."- чети с главата, не само с очите, нищо, че и те са на главата!
286
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Остава впечатлението, че главното за г-н Тагарев е да е вреден за руските интереси, а не да е полезен за българските. Това е много модерно сега.
285
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Важното е че САЩ ще завладеят света ..." -- това може да е важно за някои кухоглави, но е реално невъзможно и равносилно на носене на вода в сито. сащ отстъпват по всички фронтове -- какво завладяване, те като държава са несъстоятелни и измамата вече се разкрива в пълната й картинка.
284
1
 
1
 
! Отговори
вожда на сиуксите преди 9 месеца
До Българин В какво се изразява " пукането " му , в обещание да им купи колело , ама друг път , но за това пък ще го плати на американците - 4-5 милиарда само . 12 лева разкладка на курсантите и да ядат вафли на лафката що и стол няма . Да не си ял на Киро от пиците ?
283
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пишете си каквото си искате! Важното е че САЩ ще завладеят света и ще остане единствено тяхната диктатура! Няма да има руски, сирийски,либийски диктатори. Само американска демокрация! Тогава кой ли ще нине виновен? С кой ще воюва НАТО? Може би с охлювите?
282
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Вреден съм за руските интереси в България" -- заблуждаващо твърдение за овчеглави избиратели. Вреден не само за руските интереси, но което е и по-важно -- за българските интереси още повече. Единствено полезен за интересите на цру. Какво търси като министър на отбраната ? Организира източване на милиарди левове от бюджета ни към сащ. Трябва да бъде съден като чужд агент или самоубит.
281
0
 
4
 
! Отговори
кух ката дуло на гау преди 9 месеца
Нема а те питам с кво им вредиш точно ти в качеството си на министър на отбраната , нема да коментирам и качеството на това качество , да не смущавам аудиторията , на интересите на Русия в България , ЩОТО ЕДВА ЛИ ЩЕ МОЖЕШ ДА ОТГОВОРИШ С НЕЩО СМИСЛЕНО .