Тагарев уверен: Вреден съм за руските интереси в България

Той декларира, че не е член на нито една от партиите в управлението
Обновена: 19 ное 2023 12:29 | 19 ное 2023 12:15, Камелия Цветанова
472
Тагарев уверен: Вреден съм за руските интереси в България
Снимка: БГНЕС

"Вреден съм за руските интереси в България и руските интереси в това българската отбрана да стои недофинансирана, със старо въоръжение, зависима във всяка възможна степен от Руската федерация - това няма да се случи". Това заяви категорично пред БНР военният министър Тодор Тагарев.

Относно протестите срещу БФС и погрома в София, след който ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, Тагарев изказа мнение, че МВР не се е справило по най-добрия начин.

"Въпреки че огромната част от полицаите действаха професионално в тази сложна ситуация, имаше отделни полицаи, които надвишиха правата си. Трябва да бъде разследван този случай, трябва да бъдат идентифицирани виновните и да понесат съответните последствия", коментира министърът.

Още по темата

Според него в правителството няма квоти за различните партии. Той декларира, че не е член на нито една от партиите в управлението, както и че не е участвал в партийни дейности на тези партии.
"Бях поканен в лично качество от акад. Денков. Не съм запознат с механизмите как е бил формиран кабинетът", каза той.

От 35 години за първи път сухопътните войски ще получават основна бойна техника, подчерта министърът на отбраната в интервю за предаването "Неделя 150".

"Възможността за това се осигурява и чрез повишаването на бюджета с ангажиментите, които сме поели. През 2001 г. бюджетът за отбрана беше по-малко от 250 млн. долара. Следващата година той ще е близо 2,5 млрд. долара. Следващата година ще излезем отново след 15 години на 2% от БВП, което дава солидна основа за превъоръжаване и модернизация на армията, така че тя да стане оперативно съвместима и да може да действа заедно със съюзниците", каза той.

По думите му три са големите проекти, които са във фокуса за последните 10 години – бойни самолети, кораби и бронирани машини. Сега тръгва третият от тях, което е много важно за развитието на сухопътните войски, посочи Тодор Тагарев. Той обяви, че по-следващата сряда ще внесе в МС програма за инвестиции до 2032 г..

"Там се вижда, че няма дори за втора бригада за изцяло нови машини при 2% от БВП. Няма да имаме възможност да го направим. За 900 машини въобще не говорим. Но изключително важно беше да имаме поне една модернизирана бригада, защото ние имаме ангажименти, които са към нашата собствена сигурност. Още една бригада правим, но не цялостно, не по този начин – частично ще модернизираме до 2032 г. 30 години почти нищо не се случваше от гледна точка на превъоръжаването. Малко трудно ще бъде компенсирано това изоставане. Правим най-доброто, за да осигурим приоритетно необходимите способности на армията", посочи Тагарев.

За критиките относно самите машини, министърът бе категоричен, че нищо не се прави без експертната оценка на сухопътните войски и специалистите от щаба по отбрана. Според експертната група тази машина ни дава най-добър баланс между мобилност и маневриране, защитеност на машината и огнева мощ.

"Това е машината, която ни дава най-добрия баланс, на цена, която можем да си позволим. Много важен е въпросът да не очерняме предварително това, което ще получи българската армия. Това масово очерняне не помага на армията. Пуканки ли били, ковчези ли били – това не е сериозно", коментира Тарагев.
Военният министър отбеляза, че няма абсолютна защита.

"Няма машина, която да издържи на пряко попадение от управляема ракета. Няма такава", отсече той.
А за вота на недоверие в сферата на отбрана Тагарев изказа мнение, че тези, които поставят въпросите, не се интересуват от отговорите и фактологията. Според него целта им е да разширят избирателната си основа.
"Там няма сериозно обсъждане. Там има политически или други внушения", настоя той.

По думите му проблемът с недокомплектът е комплексен и не може да се реши с 1-2 мерки. Той отбеляза вредните ефекти от дезинформационната кампания срещу българската армия - че ще бъдат изпращани да воюват в Украйна. Това е обяснението за спада на курсантите, смята министърът на отбраната. Той добави обаче, че проблемът е траен и много сериозен.

"Ако не вземем някакви мерки за подготовка на населението, то след 10 години ние няма да имаме такъв състав изобщо", предупреди Тодор Тагарев. По думите му обаче хипотезата за връщане на наборната служба не стои на нашето внимание. Трябва обаче да се намери някаква форма, така че повече български граждани да преминат базова военна подготовка, категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още по темата: УкрайнаТагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
7
 
! Отговори
Вреден си преди 9 месеца
за България! Време е да си платиш!
219
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продажният Тагаренко ще бъде пометен скоро!
218
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ей украински копейки! Безполезни и некачествен материал срам за човечеството!
217
5
 
3
 
! Отговори
Magna Bulgaria преди 9 месеца
Щом 4-хилядните копейки са се превъзбудили, значи е на прав път. И пак ще ви задам все същия въпрос, другар: да предположим, че вашите безумни желания се сбъднат и вашият государ Путин за пореден път дойде да ни освобождава ( от какво, само вие знаете; може би от тежко робство натовско и еврогеjско). Какво следва? Ще превърнете България в губерния? В нещо като Беларус? Или ще върнете цоциализъма? Другари, в тези лъжи никой нормален човек не вярва, вкл. и вашето кремълско диктаторче...
216
1
 
7
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 9 месеца
Благодарение на Тагаренко вече няма да зависим от впк на руската федерация.Ще зависим от впк на американската федерация
215
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По долу някой обяснява роман на Гогол! Че кой русофил въобще в живота си е чел и една книга?
214
0
 
1
 
! Отговори
шаман преди 9 месеца
До Анонимен Не, просто жалка гледка.
213
4
 
11
 
! Отговори
шаман преди 9 месеца
Не знам дали точно този е вреден за някакви руски интереси в България. Тука отдавна си имаме бази на НАТО и не сме фактор, та дори и локален такъв. По скоро този прави смях на Путин с манията си за величие и значимост. Сигурно и Американците му се смеят без да им пука, ама този си трае защото го е страх, че може да го заменят със следващия продажник от списъка с чакащи.
212
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вреден е за българските интереси в България. Тагаренко шикалкави и ви будалка, за да отклони вниманието от съществените неща.
211
3
 
5
 
! Отговори
келешчето преди 9 месеца
Не знам , ама някои май ще викате за САЩ на въпросната среща ка ви гледам малоумието .
210
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колкото и да се пънете тука, ако бяхте мнозинство, копейкин и онази мучащата от бсп щяха да водят на изборите. И хич не вменявайте, че негласувалите били за Путин.
209
12
 
6
 
! Отговори
българин преди 9 месеца
Браво , Тагарев , действай и не обръщай внимание на русофилските плачове и скимтене !
208
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Костя Копейкин е герой от романа на Гогол ,,Мъртви души", той е офицер загубил крака си и станал главатар на банда. Романа описва периода след отмяната на крепостничеството, което освобождава милиони безимотни и безпарични руски селяни, които няма какво да правят.Държавата дава субсидии ако някой ги наеме на работа и главния герой , един измамник Чичиков уж наема хора които вече са умрели за да вземе пари за тях.Затова се казва ,,Мъртви души", но всъщност е метафора за цялото руско общество!
207
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По голям б***оклук от украйнското л@***йно Тагаренко в политиката в България няма,не е имало и няма да има .
206
1
 
17
 
! Отговори
сбъркал си диагнозат преди 9 месеца
Психясъл , не си вреден , а си увреден .
205
0
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 9 месеца
в миналото българите-майцепродавци,които са се подлагали доброволно в служба на султана за да тероризират собствения си народ ,са ги наричали ЕНИ ЧЕРИ...Сега ,същите елементи се самонаричат "политици","управници","евроатлантици",..но НЕ И БЪЛГАРИ !
204
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Тагарев уверен: Вреден съм за руските интереси в България" Явно е печатна грешка - това трябва да е "Тагарев уверен: Вреден съм за българските интереси извън България"
203
1
 
15
 
! Отговори
Полезен преди 9 месеца
Е за Посолството на САЩ! Като му наредят, дърпа шалтера и обябява война на Русия ;))
202
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво се оплаква Тагаренко. Ще си купим още някой чертеж. И армия ще се намери, я колко много поддръжници си има. Да вземе да си ги запише че са му верни и ако им даде оръжие няма да го обърнат срещу него.
201
0
 
16
 
! Отговори
Тоя си знае преди 9 месеца
Че е Вреден Човек! АнтиБългарин!