Австрия съгласна да сме във "въздушен Шенген": Какво означава това?

На пресконференция Герхард Карнер ще даде обяснение
11 дек 2023 11:30, Нели Христова
267
Австрия съгласна да сме във "въздушен Шенген": Какво означава това?
Снимка: БГНЕС

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер ще даде пресконференция, на която се очаква да разясни публикациите в местни медии, че Виена е съгласна - България и Румъния да станат част от т.нар. въздушен Шенген - да няма граничен контрол само при пътуване със самолет.

Според публикациите, Карнер е поставил няколко условия. Днес в Словения започва Залцбургският Форум, на който се предполага, че темата за Шенген ще бъде сред основните. На срещата ще присъства и българският министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Още по темата
България може да бъде приета в т.нар. въздушен Шенген, като се спомена евентуално условие - страната ни да приема повече мигранти.

"Няма как чрез двустранни отношения на България да бъде вменено да приема повече мигранти. По-скоро става въпрос страната ни да регистрира всички онези, които влизат на територията на ЕС през страната ни", заяви коресподентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Една от критиките на Австрия беше, че на територията й пристигат много нелегални мигранти, които са минали през България. След тези критики, през последните месеци, България отбелязва повече регистрации.

"Австрия не може да извива ръцете на България. Договорите трябва да бъдат подплатени с документи от Европейския съвет от Европейската комисия. Трябва да бъдат юридически издържани", каза Десислава Апостолова.

България, за да стане част от Шенген, трябва да бъде подкрепена от 27-те държави-членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
*** равноправния ЕС. А с визите за САЩ кво стана ? Отпаднаха ли ? Че доколкото си спомням няма визи за граждани на ЕС. Ние на кой съюз сме граждани ?
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТЕ ЩЕ НИ КАЦНАТ АВСТРИЙЦИТЕ - ЩЕ ИСКАТ ДА ПОДКРЕПИМ РСМ И ЧЕРНА ГОРА...
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Брее,много хитри тия шваби ве... Какво великодушие и загриженост от тяхна страна.Да,ама не..или веднага пълноправни в Шенген без допълнително условия,или изобщо да не влизаме и даже да засилим контола на всичко европейско идващо тука.Стига са ни се подигравали,а нашите ми*шки управляващи им правят евала.Време е малко и ние да се разбонтуваме и да излезем от позата партер.Повече от 10 години ни габаркат и само ни показват моркова и ни се обяснява как не сме готови..айде стига
43
1
 
9
 
! Отговори
мак преди 9 месеца
Искат България да приема гости, да ги държи тук, да идват вече безспирно, защото това което искат си е покана. не са добре, но защо не скачат против германия, която е виновна и до ден днешен носим последствия? После същото условие с мигранти ще поставят, когат България ще трябва да е приета в еврово "семейство". Според мен - никакви отстъпки по въпроса с мигранти,за да не станем като запада.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
излишни локуми се разтягат Първо, освен АВстрия има и други страни, които не ни искат и те не са променили мнението си. Второ, искането да регистрираме бежанците у нас на практика води до задължение в последствие те да бъдат трайно настанявани тук , по силата на едно европейско законче. Т.е. богати държави реват,, че не е хуманно да се спират бежанците, но искат те да си стоят в покрайнините на евросъюза и някой друг да им бере кахъра. За техен лош късмет бежанците не искат да стоят у нас
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въздушен шенген е въздух под налягане , така или иначе кой знае какви драми няма като пътуваш със самолет. Проблема е със сухопътните граници , накрая да им кажем баста да направим един балкански шенген с Гърция и Румъния , и повечето проблеми за обикновения човек - падат
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въздушен Шенген ми звучи като почти бременна... Т.е. ще ни набутат мигрантите от Афганистан, а за благодарност няма да получим почти нищо.
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На нас шенген не ни трябва за разходки, а тировете да висят с дни по границите.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да кръстите софийското летище Летище Гаргамел, в чест на въздушния Шенген!
37
0
 
9
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
Като не ни искат в шенген-менген , отваряйте границите и да приемат хората от изтока . Как може да сме винаги на патладжана дръжката ? Дайте малко на контра и това е , като не става .
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Означава, че Холандия няма да ни пусне ахахах
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Направете едно тристранно споразумение с Румъниця и Гърция, ние помежду си да нямаме проверки и готово.
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въздушен Шенген значи, че сме във въздуха на ЕС, тоест НИКЪДЕ НИ НЯМА! България във въздуха на Шенген.хахаха
33
1
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Тинтин, холандците най-вероятно ще поискат пристанищата ни да спипват кокаина, защото последните години хващат само грамове. Холандците са притеснени, че дрогата минава свободно от тук, вместо през Ротердам. Бъркаме и в техния дригаджийски бизнес.
32
1
 
18
 
! Отговори
Добре преди 9 месеца
Сега став все по-ясно, че цялята драма е заради сухопътния транспорт и пристанищата в Гърция, които ще изместят холандските, ако влезем в Шенген!!! Влезем ли, пристанищата в холандия са чао, защото ще е много по-рентабилно, че и бързо всичко за западна/централна Европа да минава през Гърция - България....
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо не означава
30
2
 
16
 
! Отговори
??? преди 9 месеца
Какъв въздушен Шенген, какви пет лева. ТИР през летище не минава. Границата с Румъния е нужно да се отпуши. Австрия няма право да иска нищо. Точно преди 2-3 дни ни топяха, че нашите "лоши" граничари връщат мигранти в Турция. Като са им толкова скъпи, да си ги карат директно във Виена от летището в Истанбул.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
от тук насетне просто на мигрантите които влизат от турция да им направим еднин хубав коридор с ленти и стрелки към Австрия нагоре и отстрани дори да им даваме водички и протеинови барчета
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въздушен Шенген значи даго дуате :)))
27
1
 
9
 
! Отговори
За какво говорим преди 9 месеца
Само Роми и Перничани в автобусите за Европа, вижте Международна автогара "Сердика", за какво пътуват - да вършат престъпления !