Паметникът на Съветската армия няма да се побере в музея на социалистическото изкуство

Това твърди директорът на музея
11 дек 2023 22:30, Стела Стоянова
266
Паметникът на Съветската армия няма  да се побере в музея на социалистическото изкуство
Снимка БГНЕС

Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това твърди пред радио "Фокус" директорът на музея Николай Ущавалийски.

"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София Вяра Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник - поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза Ущавалийски.

Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация, отбеляза още той.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, твърди Ущавалийски.

"Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", заяви директорът на Музея на изкуството от периода на социализма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
6
 
12
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
Накрая, тихомълком ще го нарежат за скрап и това е. По този начин ще изглеждаме много по-добре пред Европа и ФАЩ.
162
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Казват, че ***, преди да глътне нещо, първо си мерела дали ще излезе. Ние на руската армия само с паметника не можем се пребори, тръгнали сме да се заяждаме за кефа на посолството.
161
1
 
10
 
! Отговори
Ппп преди 6 месеца
Може да се събере, но на парчета
160
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да го сложат в някое от панелните гета и без това панелните хора постояно тъжат по комунизма, все разправят как било едно време, тамън ще му се радват.
159
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега това пак ли заради украйна го правим? Понеже там си махат паметниците и ние не можем да спим спокойно, ако следваме светлия им пример.
158
9
 
5
 
! Отговори
Допо времето на СССР преди 6 месеца
Много страни в Европа са по зле от Беларус, не само ние. Беларус е много развита страна, много неправилна е представата на хора не посещавали Беларус за страната. Всичко това от първо лице го знам.
157
7
 
10
 
! Отговори
Токмаков преди 6 месеца
Долните комунисти за 45 години унищожиха такава просперираща аграрна страна с преобладаващо селско население отглеждащо *** и работещо неуморно от сутрин до вечер на нивата. Натикаха тезиселски отрудени хора в градовете, построиха им заводи, училища и болници, изпратиха децата им да учат в университети и даже ги лекуваха безплатно. Каква деградация.
156
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече 34 години само рушим. А което не сме успяли да разрушим, дори не сме ремонтирали. По селата и не само там ифраструктурата не е барната повече от 50 години. Те до паметника опряли! Нема що, умна нация сме ние и винаги мислим как да заживеем по0добре .Само не разбирам, защо никога не ни се получава, а уж винаги взимаме правилните решения. Странно.
155
13
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
НА МЯСТОТО НА ТОЗИ СИМВОЛ НА СЪВЕТСКИТЕ ОКУПАТОРИ Е НАЙ-ПРАВИЛНО ДА СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК НА ГОЛЕМИЯТ ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ.
154
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
украйна също започна от демонтаж на паметници и до къде се докара....
153
7
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
До НЯМА НИКАКВА ЛОГИКА/ НЯМА ЛОГИКА В ГЛАВАТА ТИ ЗАЩОТО МОЗЪКА ТИ НЕ Е РАТИФИЦИРАН! ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ НАИСТИНА НИ Е ОСВОБОДИЛ ОТ ОСМАНСКО РОБСТВО!!! ДОКАТО СССР СА АБСОЛЮТНИ ПОРОБИТЕЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ НИЕ ОСВОБОЖДАВАНЕ НЕ СМЕ НИТО ТЪРСИЛИ НИТО ИСКАЛИ БИЛИ СМЕ СЪС ГЕРМАНИЯ! ТЪЙ, ЧЕ НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ И 10 ПАМЕТНИКА ЩЕ НАПРАВИМ НО ВСИЧКО НА СССР МОЖЕ ДА СЕ ЛИКВИДИРА! СССР Е ЗЛО!
152
14
 
7
 
! Отговори
НЯМА НИКАКВА ЛОГИКА преди 6 месеца
ДА МАХНЕШ СИМВОЛА НА "СОЦИАЛИЗМА" (***), А ДА ОСТАВИШ ОЩЕ ПО-ЖЕСТОКИЯТ СИМВОЛ НА ИМПЕРИАЛИЗМА - КОНЯ !--------------БЕЗ МАХАНЕТО НА КОНЯ, ДЕФАКТО НЯМА НИКАКВА ПРОМЯНА !.МАФИЯТА ОБАЧЕ НЯМА ДА МАХНЕ И *** !.СЛЕД КАТО ОТ 1 ГОДИНИ "УМУВАТ" ЗНАЧИ "ТЪРСЯТ ПРИЧИНИ ДА ГО ОСТАВЯТ, ИНЕЧА ОТДАВНА, ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА "ТЪРСЯТ НАЧИНИ" ДА ГО ИЗРИНАТ !-----------ПРОСТО ИДВА ТЕЖКА СТРОИТЕЛНА ТЕХНИКА ...И ГО СЪБАРЯ ! И ТОЧКА ! НО ВИ Е ИСКАТЕ ДА ГО "ЗАПАЗИТЕ", А ЗНАЧИ РЕАЛНО НЕ ТЪРСИТЕ ПРОМЯНА!
151
8
 
10
 
! Отговори
Токмаков преди 6 месеца
На мястото на паметника извикайте Веждито да Ви направи един голям фалос. Това е наследството което ви оставиха червените фашисти. Грабежи разруха - накратко комунизъм.
150
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Ей, смешници!А Альоша кога!? Стара Загора - Аязмото!? Хиляди паметници на поробителя чакат премахване. В останалия комунистически свят отдавна ги демонтираха . Единствено тук комунизма продължава а системата ограбва хората вече 77 години.
149
9
 
19
 
! Отговори
Ей, смешници! преди 6 месеца
На Бузлуджа, в средата на чинията има достатъчно място. Като ходите на поклонение всичко да ви е подръка!
148
5
 
13
 
! Отговори
ИВАН МАНАФА преди 6 месеца
ТОЯ. ДИРЕКТОР. Е. ***, ДА. СЕ. УВОЛНИ. ДИСЦИПЛИНАРНО, БОЛШЕВИШКА. МУТРА, ИМА. МЯСТО. ЗА. ВСИЧКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ОТВРАТ.
147
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Паметника на трета Украинскаармиянещо не се харесва на сглобката ахахахх
146
6
 
14
 
! Отговори
Off преди 6 месеца
В някоя леярна ще му се намери мястото за претопяване.
145
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Време е за Възраждане!
144
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
абе булшит какво сте изградили през мижавия си живот, че да събаряте