Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна

Прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни, посочи премиерът
Обновена: 18 фев 2024 19:00 | 18 фев 2024 17:00, Красимир Ангелов
331
Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна
Снимка: БГНЕС

"В Европа и в САЩ основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна", каза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти след завръщането си от Мюнхенската конференция по сигурността, посветена на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност.

"Това е едно от заключенията от конференцията. Другото е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет и това да стане бързо и общо усилие, а следващо заключение е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и че тази помощ трябва да дойде бързо", каза още той.

Още по темата
По отношение на България прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни на югоизточния фланг на НАТО – в Черно море, и това, което не очаквахме, но се оказа, че привлича внимание, е процесът на ротацията – как ще се реализира, всички казаха, че очакват да успеем да я направим успешна, за да продължим да правим това, което правим досега, допълни премиерът акад. Денков.

Ротацията и това управление имат смисъл, ако изпълняваме управленската си програма и вървим по европейския си път, с развитието на институциите, икономиката, социалното развитие на хората и да намалим неравенството, каза още той.

В отговор на въпрос дали е готов за вариант, ако в пленарна зала не бъде приета оставката му, премиерът припомни, че както винаги е казвал, трябва да се спазват постигнатите споразумения и на 6 март ще подаде оставка. Има процедура, правителството продължава да изпълнява задълженията си, докато се вземе следващо решение, а ако не се гласува оставката, правителството продължава да работи в оставка, добави той.

В отговор на въпрос дали настоява за поста министър на външните работи премиерът акад. Денков каза, че трябва да се намери приемливо и за двете страни решение. Стана ясно, че трябва да има контакт с външните партньори и този контакт лесно може да се реализира, ако просто си разменим местата с Габриел. Все още предстои разговорът защо това е проблем за другата страна, каза още той.

Няма как в един разговор на форум да се стигне до такова решение, каза премиерът Денков в отговор на въпрос дали Австрия е поела ангажимент за конкретна дата, на която България и Румъния могат да бъдат приети в Шенген и по суша.

С австрийския външен министър обсъдихме, че трябва да подновим преговорите, които спряха след 30 декември, за да намерим решение, свързано с датата. Обърнах внимание, че забавянето по границите е проблем за всеки бизнес и че най-лесният начин да премахнем този проблем е да премахнем сухопътните граници, допълни акад. Денков. По думите му има шанс до края на годината да получим дата, но трябва да се проведат преговори. (БТА)

Какво още каза премиерът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
23
 
! Отговори
Хахаха преди 6 месеца
Денков е луд ***!
29
0
 
6
 
! Отговори
Младият Брендо преди 6 месеца
30 Познавам корумпирани чИнгета които се правят на бедни карат стари коли а живеят в къщи за над 2 милиона лева и имат дивани които правят масаж знам защото сме шм ъ крали заедно кокаин у тях.
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стига с тая Украйна бе, сапунерка!
27
2
 
15
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 6 месеца
Късно е веке чадо! Мандалото лопна.
26
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега Денков се оправдава заради казаните от него думи, че няма значение икономиката в България, важното е санкциите да работят срещу Русия. Но всички виждаме срещу кого работят санкциите. Денков ще бъде даден на Прокуратурата за престъпление срещу РБ. За това се оправдава, че видите ли всички говорят как да се помогне на Украйна, а кои са тези всички? Той и шайката им. Хората в цяла Европа протестират. Друга голяма част в САЩ не искат да се дава пари на Украйна. Конгресът също.
25
2
 
7
 
! Отговори
Вижте укипедия преди 6 месеца
Христо Христов е гей от най извратените!
24
14
 
3
 
! Отговори
Бъргарите преди 6 месеца
Са анадолци
23
4
 
28
 
! Отговори
САЩ пося смърт преди 6 месеца
Единственият път е незабавни мирни преговори. Спрете касапницата, сатанисти
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
хорица, какво сте се зажалили за украйна? намерихте една по-мафиотска и покварена държава в света от нашата и решихте да се отъждествявате с нея? ха спомнете си какви бяха новините и статистиките за тази държава преди русия да ги подпука! ха да се поинтересуваме малко от това какво се случва у нас! ха да почнат да се спазват закони и да се регулират от малко, от малко покварените и мафиотски бизнеси! ха да спомогнем младите да станат от малко, от малко независими и работоспособни!
21
4
 
23
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 6 месеца
Утре ще съм на церемонията за 151 годишнината от *** на Васил Иванов Кунчев - Апостола!!! Дано това чyчeло "академик" николай денkOFF, не е там,щото ако опозори паметта на Левски ще го наплюя в челото. Доленнн и мръссен продажник!!!!
20
3
 
27
 
! Отговори
Лукчо преди 6 месеца
Хм,колкото по-късно сключат мир,толкова по-зле за Украйна ще е.Русия воюва с една пета от сухопътните си войски.Илюзорната надежда бе за бунт срещу Путин.Бунт имаше,но поради това,че не действа твърдо в Украйна Ами няма надежда Русия да загуби,вътрешният бунт бе единствената надежда,но той бе обратен с очакванията.Поне премиерът правилно казва ЕС и САЩ,а не светът.На света не му дреме за Европа,която почти вече няма влияние в света.
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ха ха ха ха ха ха...тия от сглобката вече звучат като "Краставицата" на Мирча Кришан - по каквато и тема да ги бутнеш все едно и също ломотят.
18
10
 
7
 
! Отговори
Татарлъ как търпите преди 6 месеца
Българите са Тюрки - слугуват на всички!
17
5
 
28
 
! Отговори
български избирател преди 6 месеца
ТояЦървул не е за ротация а е заКастрация !!!!
16
34
 
3
 
! Отговори
ПутинХуйлло преди 6 месеца
И в България трябва да стане като в Украйна да ги питаме после рус0робите дари им харесва как ги е освободила Рушлямска Държава.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 10Нали знаеш, че може и да е за смазка.... ;)
14
4
 
24
 
! Отговори
ха-ха-хи...верваме преди 6 месеца
Въздушно-капковата САПУНЕРКА пак се изсраНАмеждународната арена...
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Димек обсъждат как да ни вкарат в войната по бързо защото хохли вече няма наемници немогат да съберат най смелите измряха там съответно вместо американски или немски войници трябва да се хвърлят коалишън форсес това са поляци румънци българи . Така че гответе се господа гласували за ППДБ ГЕРБ И ТУРЧИЛЯТА ОТ ДПС вашите деца са следващото пушечно месо Е ТОВА ОСЪЖДАТ ДРУГА ПОМОЩ ВЕЧЕ НЯМА
12
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За това ли ликвидираха Навални - за да ускорят помощта за Украйна??? Даже не изчакаха да изстине човека и почнаха да просят за Украйна. Навални го направиха курбан неговите хора.
11
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами как... Есть Путин, есть проблем, нет Путин, нет проблем... Очистете го....