Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия

Интереси, а не евроатлантически ценности крепят некоалицията, каза президентът
Обновена: 24 фев 2024 10:38 | 24 фев 2024 10:35, Елка Василева
379
Радев за войната: Не военно решение, а да търсим диалог и прекратяване на военните действия
Снимка: архив, БГНЕС

По повод 2 години от началото на войната в Украйна президентът Румен Радев заяви, че от първия ден България е заклеймила руската агресия в Украйна.

Още по темата
Апелът трябва да бъде, особено към всички европейски държави, да търсим най-сетне автономно европейско решение - да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос какви трябва да бъдат основните послания по повод втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Ясно трябва да си даваме сметка, че пътят, по който сме поели - да се търси военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултата, който искаме. Напротив, дава стотици хиляди жертви и разруха, заяви държавният глава. Според него Европа може да изходи от своя изстрадал опит през вековете.

Спомням си ранното утро на 24 февруари точно преди две години с избухването на войната, когато поканих при мен министър-председателя и ресорните министри, и излязохме с общо обръщение и призив моментално да се прекратят военните действия и заклеймихме агресията на Русия срещу Украйна, припомни Румен Радев.

Виждаме, за съжаление, че две години по-късно тази война не спира, напротив тя се разраства, коментира президентът и допълни, че войната вече е заплаха за глобалния мир и сигурност и отдавна е прехвърлила границите на региона по отношение на разруха, бедност и кризи от всякакъв характер.

Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатланетическа некоалиция функционира извън всички евроатлантически ценности, крепят я само интересите. Това заяви държавният глава Румен Радев.

"Изключително важно е да не позволим скандалите на управляващите и меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове. Нужно е стигане до сърцевината - откриване на политическите покровителства, и не само в правосъдната система. Каквато и да бъде съдбата на това правителство, трябва да стигне до края на този път. Ако управляващите нямат тази политическа воля, ще имаме и за вбъдеще превзети институции. Най-вероятно тези магистратски клубове ще надживеят ротацията. Призовавам медиите и обществеността да оказват натиск да бъдат разкрити всички зависимости. Ако продължаваме по същия начин, ще продължим да затъваме в беззаконие и безнадеждност", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Укрия най старшия офицер на фронтовата линия е сержант - новопроизведен. Старшите офицери стоят само в тила и направляват месото по радиостанциите щото жизнито не струва американските долари.
46
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радев не спира да повтаря тая мантра, която на хартия звучи много хубаво, но не казва как може да се случи на практика. Зеленски вече предложи своята формула за мир, която е доста добра като замисъл, но нашият президент се прави, че не е чувал за нея.
45
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С руснак да водиш диалог Радев, е все едно да се съгласяваш на всичко от тях казано, нема смисъл :)))
44
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
До Анонимен36. Не си мисли че кре.те.ните тук ще те разберат. Освен да пишат ***.отщини друго не могат да измислят. Мислят че са оригинални но се вижда какви ***.оти са.
43
3
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 6 месеца
Думата МИР е вече *** дума на запад,а МИРЪТ е нещо много скъпо за хората.
42
8
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 6 месеца
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ , ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА Е ОКУПИРАЛА ЧАСТИ ОТ РУСКАТА ТЕРИТОРИЯ НА ХЕРСОНСКА , ЗАПОРОЖКА , ЛУГАНСКА , ДОНЕЦКА ОБЛАСТИ !!! И ТАЗИ ВОЙНА ТРЯБВА ДА СПРЕ - СЛЕД ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ХАРКОВСКА , ДНЕПРОПЕТРОВСКА , НИКОЛАЕВСКА , И ОДЕСКА ОБЛАСТИ !!!
41
8
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Убряяяяяяя Рундьоооооооооо. Викаш спрете оръжието за Украйна за да може Джуджака да ги смачка и после да влезне в Молдова, а може би и в България. Пфу... ceрa на теб Рундьо!!!
40
3
 
3
 
! Отговори
Хайл Хитлер преди 6 месеца
не съм нацист Хитлер е бил *** лук същия като Путин Бойко и Радев направил е много хубави неща но е направил и много поразии за разлика от тях които хубави неща те са правили.Но в сравнение с Комунизма Нацизма не е чак толкова престъпен режим.
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зеленски реално вече не се прибира в Укрия - стои само в Западна Европа и от там си ръси глупостите
38
7
 
5
 
! Отговори
BRAVO преди 6 месеца
Радев е единствения човек , в Политиката на България , който казва че *Царя* е Гол .Добре че е той , иначе България щеше да е като Полша и Украйна .
37
3
 
8
 
! Отговори
Да преди 6 месеца
Прав е ,само с преговори може да има мир...
36
8
 
5
 
! Отговори
!! преди 6 месеца
Според разбиранията на Радев - единствения начин за водене на война е като се предадеш. Срамна позиция за бивш военен.Представяте ли си, ако утре Русия ни напрадне и реши, че иска Бургаска и Варнанска област - Радев ще "преговаря" как точно да им ги отстъпи - СРАМ.
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пълна подкрепа за Радев, абсолютно съгласен с него. Стига смърт, нека бъде мир
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
и какъв точно диалог да има с някой, който те е нападнал и иска да ти вземе територии?
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Диалог с рашките не може да се води Радев, то и за това като ни нападнаха през ПСВ ги изритахме за дни от България :)))
32
8
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 6 месеца
Радев само акъли дава,а нищо не прави.Ами да отива в Москва и да каже да Путин да спре войната и да се изтегли от Украйна.Дава акъл и чака други да вадят кестените от огъня.
31
8
 
8
 
! Отговори
Нострадамус преди 6 месеца
Радев и Путин ще свършат като Хитлер
30
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И с кое не е прав в изказването си?
29
8
 
7
 
! Отговори
Обувката в лицето преди 6 месеца
Радев, как да стане ? Защо говориш празни приказки ? Ако Украйна се предаде , ще избият стотици хиляди невинни хора ! Както убиха Навални ! Ако се стигне до мир то русия ще е завладяла стотици хиляди км без да иска да ги върне ! България ще признае ли украинските територии за руски ? ... Съжалявам , че съм гласувал за теб ! Ти си народен предател ! Пу !!! Да п***к***еш дано ! Амин ! +++ !
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Войната завършва ,кофата Тръмп стане президент ,и спре милиардите и оръжието за украйна ,то затова Байдън се разбързал за парите ,но не му позволяват републиканците)