ПП КЪМ ГЕРБ: Създадохте криза, предложете план за излизане от нея

Обвиниха партньорите си в едностранни действия
21 мар 2024 13:40, Александър Попов
249
ПП КЪМ ГЕРБ: Създадохте криза, предложете план за излизане от нея
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме Промяната" излезе с позиция в създалата се политическа криза и разрушен диалог между водещите две коалиции. Според тях отговорност за създалата се ситуация носят от ГЕРБ-СДС и трябва да поемат своята отговорност и да предложат план за излизане от кризата. Ето и позицията:

"Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа:

1. Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;

2. Всички решения относно състава на министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;

3. Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите.

Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Първия мандат, този на ГЕРБ е похабен. Остава втория на ПП-ДБ. За него трябва да се договорят. А втория мандат е на ПП-ДБ, така че ако Бойко неиска да ходи на избори, ще трябва да подкрепи кабинет на ПП-ДБ с премиер Академик Денков.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От 80 милиарда бюджета пада на 8 и боричканията спират! Ще си търсят нормална работа!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде пак продължаваме със сериала сълза и смях
13
4
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 5 месеца
Здравейте, искам да направя едно предложение. Предложение: предлагам демоса да гласува и да определи кой иска да го управлява, така е най-демократично. Демокрация идва от демос, значе демоса трябва да решава кой да го управлява. Демокрацията е най-добрата система.
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да махнат Габриел Денко и Сачева и Асен защото не се понасат. Как ще работат заедно. Вероятно и Лойко и Кирката трябва да бъдат исключени от НС.
11
6
 
16
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 месеца
Киро чупи всичко па са Баце да замита след него
10
3
 
16
 
! Отговори
От зайчарника преди 5 месеца
Който идва за пазарлъци да си носи вазелин.
9
9
 
17
 
! Отговори
Много лесно! преди 5 месеца
Оттегляте си декларациите без Василев и готово, а финансовия министър си го избира партията спечелила изборите!
8
4
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
решението е всички вие да си подадете незабавно оставките и да напуснете нсповече с политика не се занимаваите какво умеете наи добре това праветение 60 процента негласувалите не сме съгласни с вас по нито един въпрос иискаме нови избори с нови неопетнени лица губите време и ощетявате държаватас харчовете си
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А те, миличките ми променкаджиии - света вода тройно дестилирана!
6
8
 
29
 
! Отговори
1280 преди 5 месеца
Яко нагли аматьори-шарлатани, Баце, пращай ги на избори да се борят с чалгаря за преминаване на 4% та бариера
5
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ГЕРБ си изгърмяха първия мандат. Сега единствения шанс за съставяне на правителство е със втория мандат на ПП-ДБ. Кабинета ще е на ПП-ДБ подкрепен от ГЕРБ. Това е единствения шанс да не се ходи на избори.
4
4
 
8
 
! Отговори
герП.....ВЪН преди 5 месеца
Това не е възможно, Лидера никога не създава кризи!
3
10
 
9
 
! Отговори
123 преди 5 месеца
много добре казано. кратко, точно и ясно.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Решението е, който е бил вече депутат, повече да не бъде!
1
5
 
31
 
! Отговори
Българка преди 5 месеца
На това му се викат евроатлантически ценности. Цирк за пред хората от актьори, докато кукловодите им отдавна са разделили фондовете.