Топ финансист: Спиралата от избори ще отложи с две години еврото

Вървяхме заедно с Хърватия, но кризите ни дърпат назад, предупреди Георги Ангелов
Обновена: 26 мар 2024 09:30 | 26 мар 2024 09:05, Петър Бойчев
89
Топ финансист: Спиралата от избори ще отложи с две години еврото
Снимка БГНЕС

С две години ще отложи влизането ни в еврозоната политическата ни нестабилност - спирала от избори. Това предупреди старши икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов. Така стана и преди две години, когато вървяхме заедно с Хърватия, дори бяхме малко по-напред, но те влязоха, а ние не заради политическата нестабилност, обясни топ финансистът пред БНТ.

Още не изпълняваме прословутият инфлационен критерий, за да се впишем в него. Средната инфлация за последните 12 месеца трябва да е до 3,9%, а тя е 6,9%, посочи обаче икономистът Георги Вулждев. Значи така или иначе не влизаме, дори да няма политическа криза. Не може да се приложи изкючението, направено за Хърватия, категоричен бе той.

Около 5,5% бе разликата в инфлацията между нас и еврозоната, сега е стопена на 2%, по-голям оптимист е Георги Ангелов. Въпросът е дали ще стане през 2025 г., или през 2026-а. Въпросът обаче е и как ще работят регулаторите. Например цената на парното се държи по-висока от пазарните нива, това влияе на инфлацията, въпросът е регулаторите да си вършат работата, настоя той.

Балансът при жилищното кредитиране открои пък Вулджев, призовайки за работа в тази посока на БНБ. Да се внимава с ипотечното кредитиране, призова и Ангелов. БНБ и Министерството на финансите могат да направят повече за намаляване на инфлацията, това ще успокои и хората, допълни той.

Още не се прави достатъчно като кампания, смятат специалистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
17
 
! Отговори
По същество преди 1 месец
Значи избори до 2030 година, а до тогава я камилата, я камиларя.
41
10
 
17
 
! Отговори
Нормален Работещ преди 1 месец
Идеална новина! Даже си пожелавам НЕ две... а 12 години да се отложи това Евро! Нямаме нищо общо с работещите и силни икономически Европейски Държави за да въвеждаме Еврото! Тук е просто една продадена Мутренска Територия, която няма нищо общо с "Държава"!!! Ние нямаме Икономика... Ще въвеждаме Евро.... Ааааа ха ха ха! Айде нЕма нужда заплатата да става 500 евро месечно. Щото някой взимат 500 евро - ама за 3-4 дни! Или пенсия - 250 евро! В коя Европейска Държава го има това? Моля да посочите?!?
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно 70-80% не искат еврото ама нали не уважихте мнението на народа си, който и без това не гласува и не направихте референдум...щото така ви изнася на вас и щото така ви пеят от посолството.
39
2
 
9
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 месец
От твойте уста, в Божийте уши!
38
5
 
22
 
! Отговори
Супер преди 1 месец
Идеално. Не бързаме да обедняваме още
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и сегашния е топ финансис но когато слагая джоба )
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!!!
35
3
 
9
 
! Отговори
жаба преди 1 месец
това не е задължително лошо...
34
8
 
18
 
! Отговори
супер преди 1 месец
Супер. Трябва да напуснем ЕС и НАТО. Трябва да сме свободни и независими
33
1
 
4
 
! Отговори
в ЕС има да докараме преди 1 месец
шенген , еврото , модерни бази за мигранти , а и да махаме въглищари , но първо да спрем да се въртим в кръг . Бюджет и инфлация . 2 в 1 е ок . бандитите се избиват . сейр . пътната безопасност куца . сталинка се уреди .
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На БНТ пускат едни клипчета за еврото по рекламите, какви хубаво било. И си викам - аз па ще пусна клипче какво е лошо. И намерих една агенция, направиха го много хубаво, отивам в БНТ, ще си плащам за реклама и като чуха за какво - отказаха ми. Даже и като предложих двойно - пак. Един обеша, взе рушвета ама после ми го върна... Политчесно решение било.
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудесна новина
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако може от заглавието да да махнете "топ" и свичко е "шест"
29
3
 
7
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Дано има как да отложим и шенгена по вьздух - да не се напьлним с инжинерчетата на денков габриелВ русия вече стана грозно
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таман ВГЪЗРАЖДАНЬЕ ореваха с афиши как властта инги прееала референдумеца, и тия не могат да го въведат целия.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер!
26
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тамън до тогава ще се разпадне еврозоната и ЕС
25
3
 
6
 
! Отговори
А, дано! преди 1 месец
30 милиарда народна пара, за която никой от "експертите" подкрепящи еврото не говори, всичкия напън е да се докопат до тия пари, че има и от чужбина даже, оня къф беше Манфред Вебер ли, кой, и той настояваше да има правителство, защото и той ще получи дял от тия пари.
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
супер добра новина, ще има време и да се проведе референдума
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този *** няма и 1 ден работа във фирма, банка или друга финансова институция. Какъв финансист, какъв топ? Икономист - да. Обществен работник на заплата в НПО. Работата му е да дава интервюта и мнения по поръчани теми. Формиране на обществено мнение. А днес.бг е длъжна да го нарече ТОП, част от играта, за да му тежи мнението.