Василев и Пеканов в спор: Ще има ли градска железница в Пловдив?

21 апр 2024 20:20, Нели Христова
62
Василев и Пеканов в спор: Ще има ли градска железница в Пловдив?
Снимка: БГНЕС

Съпредседятелят на “Продължаваме промяната” Асен Василев опроверга с факти твърдение на бившия вицепремиер Атанас Пеканов, че в ПВУ няма проект за градска железница в Пловдив. Асен Василев заяви:

"Учуден съм, че Атанас Пеканов, който два пъти е бил министър, отговарящ за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), не си е направил труда да го прочете. Иначе щеше да види, че проект за градска железница в Пловдив, която ще се финансира по ПВУ, има ето тук:

ПВУ (финална версия от април 2022 г.):

Проектен фиш 19 (компонент 8, инвестиция 1):

"Описание на Проект 1 – Въвеждане на редовно тактово влаково обслужване (тип S-bahn) в крайградските райони на София, Пловдив и други градове чрез закупуване на едноетажни и двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове с максимална скорост 160 км/ч, оборудвани с ERTMS
С оглед подобряване на обслужването с железопътен транспорт на най-големите градове на България – сред които София и Пловдив, се предвижда организирането на движение на регулярни крайградски влакове (тип S-bahn) в крайградските им райони."

Етап 184 и 186: "42 електрически мотрисни влака (ЕМВ) за пътнически услуги в крайградския транспорт с максимална скорост от 160 km/h, оборудвани с бордова апаратура за ERTMS — 7 двуетажни ЕМВ с минимален капацитет от 300 места за сядане и 35 едноетажни ЕМВ с минимален капацитет от 200 места за сядане“

Пълния текст на ПВУ и графика от Проектен фиш 19 можете да видите тук: https://nextgeneration.bg/14

По-рано Пеканов заяви, че Василев лъже в пост във Facebook. Ето какво написа той:

В Пловдив ще има нова градска железница (надземно метро) до 2026.
Ясно е, че по време на избори се лъже много, но тази глупост ми идва в повече. Миналата неделя Асен Василев е застанал пред гражданите на Пловдив на Римския стадион и им казал, че той е вкарал проект за метро в Пловдив (градска железница) до летището в Плана за възстановяване (съответно трябва да се изпълни до лятото на 2026). Разговорът е качен и в страницата на партията.

Такъв проект в българския План за възстановяване и устойчивост (който беше изработен през 2021 и одобрен през 2022) няма – не съществува. Чувал съм за такива идеи от други хора, може и да са добри, но винаги са били само теоретични. Няма такъв проект, няма такова финансиране. Асен Василев показва една красива визуализация на 30-секундно клипче и обещава, че на базата на това клипче догодина може да започне строителството (а явно и да привърши малко след това, защото проектите по ПВУ са до лятото на 2026).

Какъв е смисълът от тази лъжа? Какво носи? Колко гласове носи? Как после да убедим хората, че не всички са маскари? Защото хората, излъгани от тези лъскави клипчета, ще повярват и ще чакат нещо да се направи. Как да ги убедим след това, че Европа всъщност прави смислени неща за нас?  Е, след това разбира се винаги може да кажем, че някой друг е виновен, но да не се чудим защо има ниска избирателна активност, скептицизъм, анти-европейски настроения и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от Политика
Николай Рашков: Разхищаваме над 300 млн. лева годишно защото не ни приемат в Шенген
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Градска железница!!! преди 2 седмици
Повечето Градски железници (S-Bahn) системи са изцяло изградени върху по-стари местни железници или в някои случаи успоредни на съществуваща двурелсова железопътна линия. Повечето използват съществуващи местни железопътни линии, но няколко разклонения и линии могат да бъдат специално изградени S-Bahn линии. Влаковете S-Bahn обикновено използват Надземни линии или трета релса за теглителна сила. В Хамбург се използват и двата метода, в зависимост от това коя линия е захранвана.
60
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Пеканов е лъжецът на Гадев и неговия кръг!
59
0
 
1
 
! Отговори
Ядосан преди 2 седмици
Метрото се движи Под земята, а Градската железница се движи Над земята!!!!!!!!! В някои медии лъжат, че Асен Василев бил казал Метро, а той каза Градска железница. Ей това е лъжливата информация, за де злепоставят отново Асен Василев!
58
0
 
2
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 2 седмици
Първата градска желизница в Германия е открита преди 116 години! А ние още се самосаботираме, самооплюваме, назландисваме! А първата магистрала в Германия е построена преди 92 години! Ние още нямаме една цяла магистрала!
57
0
 
1
 
! Отговори
Отвратен преди 2 седмици
Пеканов е един нереализирал се неудачник! Лъже като всички чугунени комунисти. Нищо не направи с ПВУ, а го затлачи. Некадърник!
56
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 2 седмици
Пеканов привидя Метро! Асен Василев каза Градска надземна железница! На Пеканов някой му плати да лъже предизборно! Завистник е Пеканов! Не може да достигне баце си Асен по успехи и интелект, затова се опитва да го злепостави с лъжи!
55
0
 
1
 
! Отговори
Истината!!! преди 2 седмици
Пеканов, защо лъжеш най безобразно? Какво спечели? Срам позор за един обикновен социалист, който се бие в гърдите че е преподавател във Виена. Там има много български студенти честни и почтени, които са постигнали много повече от теб!!!!Извини се!!! На тези 6,5 милиона българи!!!
54
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 2 седмици
Надземна Градска железница има в немскоговорящите страни - Германия, Белгия, Дания, немската част на Швейцария, дори и в Чехия! На Лъжите на Пеканов се хващат само необразованите и неинформираните българи! Тази лъжа на Пеканов е предизборна, за да дескридитира Асен Василев. Да се съмняват хората в него. Но аз вярвам, че Асен Василев е един много добре образован и компетентен човек и иска да направи много добри неща за българите! А Пеканов е лъжец!!!!!!!
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Асен Василев най-мазното лице на мафията - той не кадрува в митници и МВР, не е от Хасково като баща и син Димитрови, не ги познава дори, хора мислете малко!
52
0
 
3
 
! Отговори
Карат се преди 2 седмици
за комисионната. Отмениха и забраниха 2 Референдума. Изгавриха се с Конституцията. Дадоха още концесии за фото и перки в Черно море. Още концесии мини и злато. Закриха държавна ТЕЦ2, с изцяло български ресурси за 90 г. напред, защото увеличи квотите по ПВУ, от 40-70 лв производствена цена, квотите оскъпиха на 200 лева мегавата. Ток стана непродаваем. А ние ще им плащаме скъп ток задължително. Василев е доведен да унищожи България. С еврото и борса ток, България приключва. Изборите били лошо нещо
51
1
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 2 седмици
Пеканов лъже като разпран!
50
0
 
4
 
! Отговори
Алооо преди 2 седмици
В Германия такава градска железница има отпреди 116 години!!! Ние в кой век живеем?!
49
1
 
2
 
! Отговори
Право на мнение! преди 2 седмици
Пеканов пее в хора на президента, затова ръси лъжи. Такава им е политиката, да оплюват Промянат, защото не мислят за България, а за интересите на кръга около тях!
48
4
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 2 седмици
Асен Василев е интелигентен човек. Всички му завеждат, защото печели със своята компатентност. И този прэцльо Пеканов има много да учи от Асен Василев!
47
0
 
3
 
! Отговори
По-точно преди 2 седмици
До 36. Шиши е е дебелото лице на мафията!
46
2
 
5
 
! Отговори
Мария преди 2 седмици
Петканов е приятен,образован млад човек и мисля ,че не е мошеник като шарлатаните от ППДБ .Нали беше в правителството на лъжеца Киро министър но като ги видя се откъсна от тях.Дано те се лъжа ,че мошениците жадни за власт станаха много
45
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
А метро в Шекера?
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много неща се изписаха за Кирчо и Кокорчо. Откъде , как , бащи майки всичко им разплетоха. А за това момче Пеканов медиите нищо не казват. Гласят го за нещо началниците.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Василев вече незнам има ли хора които да ти вярват заблуди лъжи говориш говориш а реалността е друга Василев
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тука пак някой от Герборептил или Копейка си коментира сам и си отговаря сам хахахахахахахахаха.