Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

"Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия"
16 юни 2024 12:40, Красимир Ангелов
306
Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света
Снимка: Правителствена информационна служба

"Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света", призова премиерът Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се провежда в Бюргенщок, Швейцария.

Главчев направи изказване в рамките на тематичната сесия "Осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в Украйна".

Министър-председателят заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във "Формулата за мир" на украинския президент Володимир Зеленски и приветства изключително ценните усилия, които полага МААЕ.

Премиерът припомни, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия. Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия вече повече от две години, е в центъра на нашите тревоги, тъй като седемте незаменими стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност и петте принципа за нейната защита са нарушени, посочи Главчев, цитиран от пресслужбата на кабинета.

По думите му превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е нищо повече от проява на груба безотговорност. Българският министър-председател отбеляза, че с действията си Русия не само излага на риск световната общност, но и сериозно подкопава доверието в бъдещото развитие на ядрената енергетика.

"Не можем да приемем нито едно от двете", категоричен беше Главчев.

Премиерът приветства ключовите приоритети за осигуряване на координация на международните усилия, очертани в дискусионния документ. Непосредствените приоритети са – спешно изтегляне на целия неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ; неограничен достъп до инсталациите на компетентните представители на МААЕ и Украйна; възстановяване на достатъчен брой експерти със съответния опит в централата, тъй като в момента този брой е три пъти по-малък от нормалното.

Българският министър-председател открои също специалната роля в това отношение на страните, които в момента разработват или разглеждат възможностите за развитие на собствени ядрени програми с подкрепата на руската „Росатом“. "Призоваваме ги да използват своите лостове за влияние, за да се гарантира спазването на установените международни стандарти за ядрена безопасност и сигурност, което в крайна сметка е в интерес на всички", заяви премиерът.

В рамките на изказването си министър-председателят Димитър Главчев акцентира и върху постигнатия от България съществен напредък в диверсификацията на доставките на ядрено гориво чрез елиминиране на зависимостта от досегашния единствен руски доставчик и развитие на перспективно сътрудничество със световни лидери в сектора като „Уестингхаус“ и „Фраматом“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За свет разбирам. И за Европа. Ама за Украйна... защо? Ако чуеш, че някой се е сбил с някакви гамени на 3 махали от вас, одиш ли, да се биеш и ти? НЕ РАЗБИРА СЕ :)
139
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами те на *** от 3 поколения им намилат само за врагове и оръжия и как все другите ги лъгали. Кво да мислят за някакво забавление в Европа като европейско първенство по футбол и после олимпиада? Според мен на англичанчетата няма да им е толкова лесно срещу сърбите и по-скоро 2:1
138
0
 
4
 
! Отговори
Като преди 3 месеца
Не искате да служите в българската армия, ще служите в чужда.
137
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тОЗИ ГЛАВУНяк на Тиквата не знае ли че Русия пази АЕЗ Запорожие от непрекъснатите атаки на Осссрайна и САЩ? АЕЦ ЗАпорожие е от 2 гдини в Руски ръце и добре, че е така. Интересно ако Русия е главната заплаха за ядреният мир Защо не атакува другите АЕЦ на оСАЩрайна /още 4/ а само тази, която е под неин контрол. САЩ и колонните и в Европа са най-голямата заплаха за Мира по Света!
136
0
 
1
 
! Отговори
Пловдив преди 3 месеца
Ааааахахахаха
135
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аве ***, колхозниците превзеха ли Харков? Кво стана с глупостите на путинарко за мир с денацификацията и демилитаризация на урките дето колхозниците ви лъгаха в началото, че били цели на войната и вие ги подемахте като папагали?
134
7
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Англия-Сърбия 4-1!*** стига с тези орУжия бе:):):)Седнете малко да гледате Европейски футбол мастър клас:):):)Вие сте все едно слушам Митко Медведев,Мара Захарова,Песков и Лавров:):):)Само орУжия са ви в празните кратуни:):):)
133
0
 
9
 
! Отговори
По Христо Ботев преди 3 месеца
Рипна ми Главчев от радост | че в Швейцария ще иде | страшни хайдути да види | на русофобското сборище.
132
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На този кой му дава право да хейти България? Цял свят ни се подиграва.
131
5
 
1
 
! Отговори
До 126 преди 3 месеца
Пише се Уестингхаус! Не Лестингхаус! Да не си в руския Лес?! Руснаците си прибираха горивото, обаче се плащаше? Да си чел скоро да са си го прибрали??! Що се отнася до американското гориво: всеки вече иска да си го прибира, защото от него произвеждат боеприпаси! И тъй като съм завършил физика в СУ, малко по информиран съм от теб какво е вдрен синтез, разпад, как работи един ядрен реактор и какво гориво използва! Успех и късмет?
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глава, Сърдития Либервурст Шолц тази сутрин си е обрал крушите от "конференцията", а ти, главо xyйова, банкета ли чакаш, курбанджийо?
129
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защитникът Главчев седнал да мисли план как да защити ядрената безопасност на Украйна, Европа и света. Седял, мислил, седял мислил, мисли. По едно време се усетил, че само седи. Почесал се по главата и получил факс от прадядо му Главчо Главчев, който отдавна е в отвъдното. Бай Главчо му казал: "Търси Чък Норис! Само той може да ти помогне! Чък Норис е единствения, който може да вдигне ядрените реактори и да ги качи на Марс!"
128
0
 
7
 
! Отговори
Питанка преди 3 месеца
Тоя центаджия успя ли да прибере нещо от тази диверсификация или още се надява?
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно е бил комсомолец този Главчев, личи си, че блика от акъл, едва го разбираш какво иска да каже :)))
126
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В конфликт между две страни, ако трета налага санкции, дарява пари и военна техника, то на дипломатически и военен език е равнозначно на ОБЯВЯВАНЕ на ВОЙНА, така че ФАЩ посредством лоста си за влияние - НАТО де юре и де факто вкарват европа във война с РФ,като целта е Т$В!Бягам на село а който иска нека ходи да брани евроатлантизъмЬ!!!
125
0
 
15
 
! Отговори
Копейкин преди 3 месеца
Евроатлантика тиква така разпален ли беше, като подаряваше кученца и въртеше крана на турски потоб, бе Главчев?
124
0
 
13
 
! Отговори
ЛГБТ-ПП-ДЪВЪИБЪ ВГЗ преди 3 месеца
От глупаво, по глупаво,най-глупаво...що е то?!
123
0
 
4
 
! Отговори
сдфдсф преди 3 месеца
До 121На това се казва сарказъм....аз съм завършил електроника и знам какво има в една пералня...друг е въпроса че не може да се използват военните технолгии в цивилна електроника....има си закон във всяка държава ...не може да се изнася електроника с двойно предназначение...но гинеколожката знае колкоса проззти са либерастките папагали затоваръси простотии за да покаже колко са пропаднали руснаците...целта на тези изкавания бяха да покаже колко са изостанали прозззти руснаците...
122
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едва ли каквото и да било зависи от Главчев.
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заминавай да я защитаваш, какво чакаш, хайде, тръгвай! Много им е лесно да пращат чужди пари и хора, а те да се правят на корави от безопасно разстояние. Като предлагаш нещо направи го, като го нарравиш понеси си последствията. В Словакия вече съдят един който раздаваше национално имущество на чужди държави!