Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

"Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия"
16 юни 2024 12:40, Красимир Ангелов
306
Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света
Снимка: Правителствена информационна служба

"Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света", призова премиерът Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се провежда в Бюргенщок, Швейцария.

Главчев направи изказване в рамките на тематичната сесия "Осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в Украйна".

Министър-председателят заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във "Формулата за мир" на украинския президент Володимир Зеленски и приветства изключително ценните усилия, които полага МААЕ.

Премиерът припомни, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия. Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия вече повече от две години, е в центъра на нашите тревоги, тъй като седемте незаменими стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност и петте принципа за нейната защита са нарушени, посочи Главчев, цитиран от пресслужбата на кабинета.

По думите му превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е нищо повече от проява на груба безотговорност. Българският министър-председател отбеляза, че с действията си Русия не само излага на риск световната общност, но и сериозно подкопава доверието в бъдещото развитие на ядрената енергетика.

"Не можем да приемем нито едно от двете", категоричен беше Главчев.

Премиерът приветства ключовите приоритети за осигуряване на координация на международните усилия, очертани в дискусионния документ. Непосредствените приоритети са – спешно изтегляне на целия неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ; неограничен достъп до инсталациите на компетентните представители на МААЕ и Украйна; възстановяване на достатъчен брой експерти със съответния опит в централата, тъй като в момента този брой е три пъти по-малък от нормалното.

Българският министър-председател открои също специалната роля в това отношение на страните, които в момента разработват или разглеждат възможностите за развитие на собствени ядрени програми с подкрепата на руската „Росатом“. "Призоваваме ги да използват своите лостове за влияние, за да се гарантира спазването на установените международни стандарти за ядрена безопасност и сигурност, което в крайна сметка е в интерес на всички", заяви премиерът.

В рамките на изказването си министър-председателят Димитър Главчев акцентира и върху постигнатия от България съществен напредък в диверсификацията на доставките на ядрено гориво чрез елиминиране на зависимостта от досегашния единствен руски доставчик и развитие на перспективно сътрудничество със световни лидери в сектора като „Уестингхаус“ и „Фраматом“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от Политика
Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
нищо не управлява главчев, изпълнява нарежданията на борисов, защо имат толкова много гласов ДПС, за да помогнат на ГЕРБ за правителство
162
0
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 3 седмици
Съюз на социалистическите републики или по известен като СССР. В него е била и Украйна.
161
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки пита колко му е акъла на тоя главанак... Не помните ли че искаше да стане министър едва ли не на всички постове едновременно ?
160
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"В плана за мир, предложен от Путин на присъстват демилитаризация и денацификация на Украйна? Присъстват и още как." Присъстват само в *** ви кАпейски глави. Дай да видим къде присъстват?
159
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Навремето украинците гръмнаха Чернобил и навредиха на хиляди километри около тях" Аве кАпейки нали нямало такова животно Украйна ве, как украинците гръмнали Чернобил изведнАж? А поне за това вземете решение, мутрофеевна като ви праща опорките не ви ли прави впечатление. А и да знаете реакторите в Чернобил са били колознически и със скрит дефект, който колхозниците са знаели и прикривали
158
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тоя за много голям се мисли не знае ли че управлява временно една робска държава която може би скоро пак ще е руска колония
157
0
 
12
 
! Отговори
Такъмов преди 3 седмици
Глафчо ше реши всички световни праблеми. Без съмнение.
156
0
 
12
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 седмици
Машала Аби , ще спасяваш Европа и Света и Украйна, да дадем сценарият на Бооливуд :)
155
0
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 седмици
До Анонимен 156: В плана за мир, предложен от Путин на присъстват демилитаризация и денацификация на Украйна? Присъстват и още как. Това, което си написал показва само че не си ги чел.
154
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На гол тумбак чифте пищови извади Главчев. Общо взето приказки под шипковия храст.
153
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
само главчев не е разбрал.че зеленски не иска войната да свършва, защото това му е краят - избори и аут, дори ще го съдят за всички тези насила качвани в камионетките, избитите в опит да напуснат страната, миниране на границата с Полша
152
0
 
7
 
! Отговори
404 преди 3 седмици
Целта за денацификация е изпълнена - последните бандеровци ги изпращат в момента към идолите им Хитлер и Бандера. Безспорното доказателство са хилядите отвличания на улицата на нормални хора по украинските градове и села, които не искат да умират за англосаксонските интереси. Демилитаризацията на 404 беше постигната някъде около средата на 2022 г. - отдавна Русия унищожава единствено и само натовско въоръжение
151
0
 
14
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 седмици
До До 126: Как се пише името на фирмата не е толкова важно. За нас важното е: кое гориво е по-евтино. Това от Русия (от което се отказваме) или това, с което го заместваме. Май руското е по-евтино. Това което правят нашите слуги на евроатлантизма показва за пореден път че липсата на суверенитет води до вредни за държавата икономически решения. И още нещо: не е тайна, че САЩ всяка година купуват от Русия обогатен уран за един милиард долара. За САЩ задължителни санкции няма, те са за сателитите.
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и как няма да позволи, ще обяви война на Русия, вече такива като него са обявявали война на "враговете" САЩ и Англия, а бе то по-добре Чобанов да беше станал премиер, може да е от ДПС, но е принципен, дори не ползва служебен автомобил, а метрото
149
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кажете за какво ни е на нас Украйна? За САЩ има смисъл, защото са я купили, но ние какво очакваме от предаността си към Украйна? Потупване по *** главуняци от САЩ и "Браво, работите за нас, много сте добри"
148
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аве кАпейки що в измислените предложения за мир на путинарко вече не присъстват демилитаризация и денацификация заради които уж започна войната? Нещо май сменяме целите ден за ден та само и само кАпейките да вярват в нещо ли? Нещо путинарко май никой дори и не му коментира глупостите, що така нали страшен лидер или това само във вашите глави?
147
0
 
6
 
! Отговори
свети цон кай хой преди 3 седмици
хубаво де... ама ние като защитаваме на всички тези... КОЙ ще защити нашата?
146
0
 
10
 
! Отговори
404 преди 3 седмици
Какво е това Украйна?!
145
0
 
6
 
! Отговори
Този е преди 3 седмици
*** мутра
144
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този говори като самодържец.