Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО

Тя не се е променила от досегашните
28 юни 2024 14:34, Александър Попов
390
Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО
Снимка: БГНЕС

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност.

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

- България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.

- Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.

- Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.

- Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.  България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.

- Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.

- До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

- България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
0
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 ден
До Анонимен 362: Заповедта за изпращане на контингенти в Украйна ще дойде от Вашингтон. И не само до нас, а до всички сателити на САЩ.
365
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 1 ден
След като документът "не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България" тогава защо е засекретен? За да е класифициран (т.е. засекретен) значи има нещо скрито. Ще узнаем ли какво е то? Сигурно точно за това, което е скрито, президентът Радев е отказал да го представя той на срещата на НАТО.
364
0
 
7
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 ден
След като имаме натовски войски у нас има вероятност те да направят провокации от нашата територия,като например доставяне на нашите летища на самолети F16,които се бият с Русия. Така ние индиректно влизаме във войната и Русия може да бомбандира тези летища и по този начин да бъдем въвлечени във войната. Президентът трябва да отзове този премиер,който допуща всичко това. Тази война не е наша и нямаме право да унищожаваме и така унищоженото ни Отечество от мърлявите ни "политици".
363
0
 
4
 
! Отговори
Главчев и Тиквочев преди 1 ден
Ще има бесилки след новия Народен съд. Щще дойде време за разплата
362
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Очаква се със заповед на Путин 3 000 - те русофляци ,платени от руското посолство ,да заминат да се бият ,срещу Украйна !!
361
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако Путин не се предаде на Зеленски и украинските войски, Русия я очаква пълна разруха и !!!!НЯМА ВРЕМЕ .....
360
1
 
17
 
! Отговори
Лъчо преди 2 дни
Великият министър-председател главчо за когото Никой не е гласувал излиза че е по- важен от президента за когото се гласували и повече от 50% от избирателите и ние го търпим този господин никой да гради нашата външна политика че и не само че не пита народа а и не ни уведомява а народа си търпи ако беше жив някой класик на нашата литература щеше да възкликне народ мазохист
359
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
За последната седмица са убити 14000 украинци и са унищожени шест установки Хаймърс. Ясно е накъде вървят нещата. Да се спира с изпращането на оръжие и излишни човешки жертви.
358
10
 
1
 
! Отговори
Ментата Радев преди 2 дни
Открито лъже : Военната помощ за Украйна се заплаща . Нищо не подаряваме . Даваме скапани стари оръжия които се заплащат...
357
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
тая войма ще завърши с щик в седалището *** путин и пълна и безусловна руска капитулация колкото и да врещят от олгиново и някой избягали от карлуковци плужека
356
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
РАДЕВ ЯВНО СМЯТА, ЧЕ КОЙТО Е ПОДКРЕПЯЛ СЪПРОТИВАТА НА ФРАНЦИЯ СРЕЩУ ХИТЛЕР, Е ВОЙНОЛЮБЕЦ И САМО УДЪЛЖАВА ВОЙНАТА. АЛО, , АЛООО... ?
355
9
 
1
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 2 дни
И Точка. Не ви питаме
354
3
 
27
 
! Отговори
Мен преди 2 дни
Като дойде Тръмп на власт друга песен ще запеете всички. Малко ви остава...
353
2
 
21
 
! Отговори
Някой мисли ли, преди 2 дни
Че Главчо ще каже и една дума,която не е съгласувана с Баце.Никога повече ГЕРБ.
352
24
 
6
 
! Отговори
Точно това преди 2 дни
Е нашата позиция. Всички рубладжии в Русия
351
2
 
26
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 дни
10 бездушни екземпляра,защо говорят от името на 5 милиона?!?!? Защото около 2 милиона не гласуват! За това!
350
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Отваряме казармите и младежта от там на фронта в Украйна.
349
2
 
33
 
! Отговори
Евро Атлантик преди 2 дни
Всички евроатлантици - на фронта в Уродайна!
348
1
 
25
 
! Отговори
До 351 преди 2 дни
Дори да е така, в края на краищата, никой не може да изпрати никого насила на смърт. Нека се опитат, да видим какъв ще е резултата. Дали ще успеят да съберат и един файтон хора, как мислиш!? Точно от това ги е страх и за това е малка вероятността да опитат.
347
0
 
29
 
! Отговори
Тома неверник преди 2 дни
Интересно какво се крие зад всичките тези евфемизми!? Няма да е за доброто на държавата и народа, щом е толкова дълбоко засекретено. Хората трябва да знаят какво им готвят "строго секретно" политиците!