Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка

Според мнозина хората не бива да плащат за глупостта на политиците
28 юни 2024 21:30, Красимир Ангелов
937
Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка
Снимка: БГНЕС

Младите хора в България да получат базова военна подготовка, която да се провежда от запасняци и резервисти. Подобна идея лансира президентът Румен Радев преди 2 седмици по време на четвъртия национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

"Преди всяко семейство бе свързано по някакъв начин с армията. Днес това вече не е така", заяви тогава държавният глава.

Още по темата
Думите на президента срещнаха възмущението на председателя на ДПС Делян Пеевски, който отсече, че младежите на България няма да ходят в задължителна казарма.

"Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба“, посочи Пеевски.

В разгара на дискусиите дали трябва да има военно обучение за всички мъже, които не са ходили в казарма, Dnes.bg ви попита: Готови ли сте да защитавате България с оръжие, ако се наложи? В традиционната ни анкета гласуваха точно 3329 души.

Едва 13% от анкетираните декларират, че ако се наложи ще го сторят, защото това е дълг на всеки българин. Други 26% казват, че ще го сторят, но само и единствено ако има пряко нападение срещу България и са категорични, че няма да се бият в подкрепа или за интересите на чужди държави.

На фона на тези цифри цели 45% са категорични, че няма да хванат оръжие, защото настоящите военни конфликти са единствено плод на глупостта и болните амбиции на световните политици и хората не трябва да плащат заради тях.

Други 5% отчитат, че дори и да искат да защитят страната си няма как да го направят, защото нямат дори и елементарна военна подготовка. А 11% от анкетираните са категорични, че просто ще напуснат страната и ще потърсят спокойствие другаде, ако някога се стигне до такъв тежък момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


937
Още от ЕС
Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
703
3
 
7
 
! Отговори
КОМУНИСТИ НЕ БРАНЯ преди 5 дни
Но комент!
702
7
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 5 дни
Дори заглавието ви е манипулативно и деструктивно уважаеми днес. И се опитвате да инсталирате нихилизъм в Бг общество, защо така? Радев ли ви е спонсор. Знаете ли че Радев руският мир е подсъдим, колкото и вие сега.Я вижте си историята, ако сте българи в днес. Вижте 1912 и 1913 , който всее смут в строя, какво е ставало с него?! ЧЕТЕТЕ военни архиви, калпазайни
701
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Приема се Закон за национализация и отнемане на имуществото на български граждани отклонили се от изпълнение на задълженията си в Българската армия в периода .г. до ..г. и естествено промяна и в Конституцията.
700
5
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 5 дни
Ооо мир слама слама на Русия слама и сено.. Радев да не е дърпал нещо преди речите си, все за мир говори да предадем България доброволно. Боб Марли да нему е ментор?
699
1
 
4
 
! Отговори
Най добре е преди 5 дни
Да си разделим Пловдив по средата между нас и окупатора и да има мир
698
6
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 5 дни
Ами с химикал. Подписвате цялото Черноморие на Русия, Кърджали Смолян на Турция и мир мир. Руски Радевски мир.
697
4
 
4
 
! Отговори
666 преди 5 дни
Всъщност чл. 364, ал. от НК е Ако деянието по ал. 1 е извършено във военно време, наказанието е лишаване от свобода от пет до двадесет години или доживотен затвор без замяна. Но както писах с тази армия победителя ще дойде и амнистира осъдените.
696
1
 
6
 
! Отговори
Outlaw преди 5 дни
798 ама виж сега Закона е незаконен!
695
4
 
10
 
! Отговори
666 преди 5 дни
Наказателен кодекс - Чл. 364. (1) Който при мобилизация се отклони от военна служба, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години. Ал. 3- Ако деянието по ал. 1 е извършено във военно. Няма да ме бесят. Предпочитам да лежа. А победителя ще даде амнистия. Пък и винаги мога да мрънкям, че отказвам по религиозни съображения.
694
4
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 5 дни
Прави са хората да не копнеят за оръжие . При положение,че има една Митрофанова,която се разхожда като някакъв господ и дава заповеди . Кой ще води битката за България? Сиди,Каракачанов,Джамбазки,Борисов,Доган,Нинова,Пеевски...? Нито един от тия,ала и който и да е било от политическият елит НЕ СА ЧИСТИ ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ ! В името на какво да воюват младите? Разбира се,че няма да се бият в името на една мафия,която води война срещу Българският народ.
693
0
 
16
 
! Отговори
ДомусаДрогатаБохо преди 5 дни
Какво стана с кораба на Домуса заловен с един тон кокаин ще ни върнат ри кокаина че ми се шмърка?!
692
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
След време ще се наложи понеже те граничарите си затварят очите и оставят мигрантите да влязат в страната.
691
1
 
3
 
! Отговори
Брендо е преди 5 дни
Под пагон
690
4
 
7
 
! Отговори
Абе не ме интересува преди 5 дни
Няма да се бия в Украйна и за държавата и да корумпираните политици да си трупат богатствата!
689
1
 
1
 
! Отговори
Tru General преди 5 дни
790 И е така и не е така
688
3
 
14
 
! Отговори
До 783 преди 5 дни
България не може да обяви неутралитет защото не е суверенна държава. България е окупирана държава, протекторат на САЩ. Отделно че географската ни локация не предполага да сме неутрални. Ние не сме Швейцария в центъра на Европа в Алпите. Ние сме външна граница на ЕС и се намираме точно на моста свързващ Азия и Европа. Граничим все с държави които исторически винаги са били наши врагове и са искали да ни превземат.
687
2
 
17
 
! Отговори
На Боко чекмеджето преди 5 дни
Да ходя да се бия на фронта за да може крадливият Боко да си спаси чекмеджето ли?
686
0
 
1
 
! Отговори
ПартизанскиОтрядЮнак преди 5 дни
786 Партизанския отряд ще дойде с теб да ти помага
685
0
 
8
 
! Отговори
Справедливост трябва преди 5 дни
Аз ще я браня срещу власта в Бг само която краде народа си
684
0
 
20
 
! Отговори
Ак47 преди 5 дни
Вие ми дайте автомата ,пък аз знам къде да отида да стрелям ,има едно място с 240 диви прасета, перфектно за трениране на стрелба