Запрянов: Помощта ни за Украйна не е безвъзмездна

Президентът има право да откаже да води делегацията ни в НАТО
Обновена: 28 юни 2024 09:50 | 28 юни 2024 09:48, Елка Василева
36
Запрянов: Помощта ни за Украйна не е безвъзмездна
Снимка: архив, БГНЕС

Няма никакъв проблем в позицията и няма нищо ново в помощта за Украйна - тя е последователна както от национална гледна точка - за осъждане на агресията и военнотехническа подкрепа, така и по отношение на позицията на НАТО. Това заяви пред БНТ министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Той обясни, че страната ни дава на Украйна военна техника и боеприпаси, както и някои от средствата ни за ПВО, които са неизправни. Уточни още, че тази помощ не е безвъзмездна и България получава финансови компенсации по три канала.

Още по темата
"По отношение на европейския инструмент за мир сме заявили съответните средства - около 7 млн. лв. са утвърдени да ни бъдат върнати обратно. От международното финансово подпомагане от САЩ също имаме доста чувствителна сума като компенсация. Получаваме компенсация и от съюзни държави, които не могат да предоставят въоръжение и техника на Украйна. Те компенсират съюзниците, включително нас, с финансови средства", каза Запрянов.

Помощта, която даваме, е с отпаднала необходимост - всичко онова, което не е включено в окомплектоването на армията ни както за мирно, така и за военно време, уточни министърът.

Право на президента е да откаже да води делегацията на срещата на върха на НАТО, посочи Атанас Запрянов. Правителството решило да го покани заради 20-годишнината от членството на България в Алианса. На въпрос защо не е публикувана позицията на Министерския съвет, към която Румен Радев има забележки, министърът отговори, че в нея има секретна информация.

"Съдържа планове за отбрана, оценка как се изпълняват, оценка на рисковете, някои от тях са с най-високия секретен гриф. Това са документи, които в продължение на цяла година са подготвяни за срещата на високо равнище", обясни министърът.

Запрянов посочи, че присъствието на войски на НАТО на Източния фланг е правилно, защото засилва отбранителните способности и допринася за сдържаността от агресия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Политика
Лена Бориславова: КОНПИ се води от политически зависими лица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Лека жена преди 2 дни
Много ясно. След войната ще откраднем имотите не умрелите украинци. Няма само да го хрантутим тук я. За мен 3 имота с излаз на море.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да наистина. Помоща ни за украйна не е безвъзмездна. Посолството щедро раздава комисионни на предателите които разоръжават българската армия и подаряват въоръжението ни на Украйна.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А, прав е, за, общо казано, тагаренковци, помощта изобщо не е безвъзмездна. Те за какво се трепят, от благородство?
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Българин 8 - А ти схващаш ли, че мозъкът ти няма и една гънчица, полиран е! Ти си медицински обект.
26
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 2 дни
На този дрът козел изказванията са не по-свързани от тия на БайДън.
25
0
 
9
 
! Отговори
Теодор преди 2 дни
До 8 Българин. Абе посерк-о,как се спасяват жени и деца бе(защо забравяш мъжете???), като ги бомбардират още и още ли бе гаме-н долен? Спират доставките на оръжие и спира войната, така се спасяват ЖИВОТИ бе нищожество. Какво по-ценно има от живота бе нима е обратим или има обратен рестарт на живота ли, защо трябва да умират хора бе, заради някаква си остаряла идеология от рода защита на родина и пр. афоризми?! *** отвратителното мислене еййй, бокл-ук.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Искам да знам в чий джоб отиват кинтите, които уж получаваме срещу помощите!!! Че някои хора много забогатяха покрай тази война!
23
0
 
9
 
! Отговори
Той преди 2 дни
До Българин. Ти си ПОЗОР.Оръжие за мир, е като секс за девственост, никакъв нон сенс няма в това. Умират деца, хора и има много мъка. Все тая как ще спре тази война, от нея няма полза за никого, няма и добавена стойност, освен за печалбарите, които всеки знае, кои са. Оръжието доставят смърт, капиш?
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Хайде де, а 100-те БТР-а за колко ги дадохте - един БТР за 100 кг пшеница? А украинците с преработка и модернизиране за около 3400 $ на бройка ги направиха пълноценни бойни машини. Да хванат сега бившия военен министър от ПП, дето се хвалеше, че е професор от БАН, и да го тикнат 5-10 години в СЦЗ! Престанете да се хвалите, г-н Запрянов, че сте изкярили от войната в Украйна!
21
0
 
12
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 дни
Така ли ? И какво е овъзмездяането - една усмивка ? :)
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Помощта ни за Украйна не е безвъзмездна." - получаваме комбинация от три пръста с преобладаващ среден!
19
20
 
14
 
! Отговори
българския Лукашенко преди 2 дни
Някои индивиди са вредни за България! Фигуранта яко се изплашил от руските си господари. От предан слуга до захвърлен оtпадък са само няколко контролни изстрела.
18
4
 
22
 
! Отговори
BONZO преди 2 дни
"Помощта ни за Украйна не е безвъзмездна." Разбира се, че не е безвъзмездна, но само за някои политици-предатели на българския народ.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ат колко метра останаха до Киев?
16
11
 
29
 
! Отговори
мдаа преди 2 дни
Дали ще има народен съд за тия национални предатели? Кой и как решава дали и кога едно въоръжение е с "отпаднала необходимост"? Получавал той "чувствителна сума", но крие колко е чувствителна. И това ли е строго секретно? Ние нямаме министри, нямаме МС, тия всички са краварски марионетки, които работят за интересите на САЩ в Украйна, но не и за българските интереси.
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Истината е, че не му позволиха на Радев да отиде, за да не договори някаква реална помощ за Украйна. Както го направи Нинова, когато беше министърка.
14
6
 
24
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 2 дни
Кажеге кога ще е мобилизацията че да взема мерки отрано! А че ще подарите всичкото въоръжение на хохлите е повече от ясно. Пиндостански слуги.
13
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
до 8, разбрах, двегодишното русо момиченце убито на плажа в Севастопол не е човек, човек е зеленски, който не иска войната да спре, защото трябва дапроведе избори и да се лиши от поста, а възможно и съд за насилствената мобилизация и убитите при опит за пресичане на границата и напускане на страната
12
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Колко хитро! Неудобните неща винаги минават с гриф "секретно" и "национална сигурност"! Дано да не са продали страната и народа за едното потупване по рамото от "господарите"!
11
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
до 7, и как ще стане, платихме милиарди и къде са самолетите, новите модерните, бронетранспортьорите нови ли са, модерни, а украйна разчита на нашия "скрап"