Йотова: България има нужда да излъчва послания на стабилна страна и сериозен партньор

Трябва да отидем със силна позиция на срещата на върха на НАТО, смята тя
29 юни 2024 14:22, Красимир Ангелов
96
Йотова: България има нужда да излъчва послания на стабилна страна и сериозен партньор
Снимка: БГНЕС

“България в момента има нужда да излъчва послания на стабилна страна в тази част на Европа, която и без това има достатъчно много проблеми, и на сериозен партньор - както в рамките на Европейския съюз, така и в НАТО. Затова трябва да отидем с много силна позиция на следващата среща на върха”, каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Белоградчик.

По думите ѝ, невъзможността да се изработят предварителни позиции за срещата показва корените на политическата криза.

“Надявам се в мъдростта и разума на политическите партии да намерят добрата формула и да излъчат стабилно правителство”, допълни тя.

Самата Йотова призна, че ситуацията в страната е изключително нестабилна.

“Има голям опасност от сериозна политическа криза, която да направи така, че да не можем да се справим с Плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните програми, нито с важни решения, които стоят пред страната ни”, коментира Йотова.

Според вицепрезидента е много трудно да има правителство на малцинството. Йотова отбеляза, че в политическата си биография е виждала няколко такива правителства. “Това не е здрава политическа основа и терен за добри политически решения, защото при всяка по-деликатна ситуация започват да се събират гласове, да се правят много тежки компромиси и най-голямата политическа сила ще е зависима от всички останали”, коментира тя, цитирана от БТА.

Всички стратегии и планове, които се правеха от много правителства за Северозападна България, си останаха в папките и това усилие в писането е обратнопропорционално на резултатите, коментира Илияна Йотова. Политическата криза има измерение в общините и най-вече върху българските граждани, защото кметовете, колкото и да са амбициозни, такова е законодателното устройство на държавата, че в един момент опират до националните власти – по отношение на отпускането на европейските средства, националните планове, цени, обществени поръчки, отбеляза тя.

Йотова допълни, че в момента обществото ни е на кръстопът. “Всички трябва да осъзнаем, че България е нашата държава и усилието трябва да бъде общо. Много се надявам следващият кабинет да дойде с управленска програма. Уморихме се от "сглобки", пазарлъци, договорки. Нека тези, които искат и имат намерение да управляват, да представят пред българските граждани кои са петте приоритета, които ще развива България, за да задържим младите хора”, каза Йотова.

Българската православна църква (БПЦ) е в основата на българското възраждане, в строежа и в създаването на българската нация, коментира вицепрезидентът предстоящия избор на български патриарх. “БПЦ винаги е била не само упование, но и източник на стабилност, помагала е в най-трудните и деликатни моменти от българската история. И сега, когато имаме своите съмнения, има напрежение в обществото, конфликти и омраза помежду ни, се надявам, че една стабилна Православна църква, начело с нов патриарх, ще бъде част и залог от това обществото ни да се успокои и да поеме по пътя към единението”, допълни вицепрезидентът.

Йотова коментира и споровете и проблемите с новите власти в Северна Македония.

“Ще повярвам, че нещата са се променили по отношение спазването на човешките права и Република Северна Македония е направила крачки по пътя на своето европейско членство, тогава, когато всички македонци с български паспорти няма да се страхуват да кажат, че са българи и имат български произход”, коментира Йотова.

По думите й е много тревожно изявлението на новия министър-председател на Република Северна Македония, че никога няма да допусне българите да бъдат записани в конституцията.

“Това е регрес и връщане назад, потъпкване на европейските правила, отстъпление от европейски позиции. Така че, той първо трябва да даде отчет пред своите съграждани защо не иска Република Северна Македония да стане част от ЕС”, допълни тя. (БТА, Росен Младенов)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от Политика
Много е вероятно Байдън да не стигне до изборите през ноември, смята Боян Чуков
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За това ли се бориха и умряха героите ни Левски и Ботев,Раковски, Бенковски, Захари....за да издигнат на власт героя на Иван Вазов.....-***!?!
19
4
 
7
 
! Отговори
Шулева преди 4 дни
Чългария в момента излъчва послания на НЕ стабилна страна в Европа, която е затънала в достатъчно много проблеми, и на смотан партньор - както в рамките на Европейския съюз, така и в НАТО. Затова НЕ трябва да отидем с много просташка позиция на следващата среща на дъното във вашингтонското блато. Укрорейхът е пред приключване, идва ред за нови наемници (държави балъци), кои-то пендос възнамерява да хвърли пеклото на война.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тая институция е путлерастка и е срам за държава от ЕС и НАТО! Като Орбан и Фицо! Да ходят в Русия тия карикатури! И само абсолютно прости хора гласуват за Радев, направо общаци и гащници!
17
0
 
6
 
! Отговори
Хо хо преди 4 дни
Лицемерно изказване. Уж щеше да дебне Радев да не кривне от правата партийна линия а се оказа че Радев и Нинова кривнаха и съсипаха БСП. Е няма лошо, но се отвори широко вратата за леви и крайно леви популисти които съсипаха държавата.
16
3
 
5
 
! Отговори
Видимо доволен преди 4 дни
Народа е най доволен от президента Първанов които подписа за членството ни в НАТО и благодарение на това държавническо решение Русия не може да на нападне както нападна на Украйна
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Краваророб като в Южна Корея или като в Западна Германия, а? Много е гадно там, ама виж руския ботуш си влече прасетата.
14
0
 
10
 
! Отговори
няма как преди 4 дни
Трябва да излъчва стабилност, но това не е възможно докато не се смени обитателя на Дондуков 2. Нека този който стои зад нея да се извини на народа и да се оттегли за благото на народа.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да де, ама до къде тая с тая кАпейка Зеления Чорап сте на тия позиции излъчвате точно обратното
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Айде тая пак с лозунгите от диктатурата
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Идва края на ЛИТИЕВИТЕ БАТЕРИИ и ЛИТИЕВИЯ БИЗНЕС..... понеже те са неефективни и замърсители на природата .... От Старото и Сегашното - Избирам Свобода на Словото - Идва времето на ЕКОЛОГИЧНИТЕ КОНОПЕНИ БАТЕРИИ, които имат 8 пъти по-голяма капацитивност от литиевите и като ги заредиш ел. колата ти ще изминава над 1500 километра без зареждане! Освен това и каросерията на колата ще е направена от екологична конопена пластмаса! Престанете с тая остаряла пропаганда на литиевите батерии!
10
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
Има нужда, но с шефа ти и останалите руски матрьошки правите точно обратното. Типичните наглости на руските петоколонници - предизвикват проблема и след това "размишляват" защо е такъв и как да се "реши". А когато изнаглеят съвсем предлагат те да го "решат". Естествено, срещу "дребни" отстъпки в гражданските свободи. Кво става, кога ще "предложите" да решите "прблема" с партиите които руските партии създадоха, за да "предложат" Радев като "решение" на кризата?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонименимаме интелект, а вие сте по-глупави и от медузите
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
След като свалиха американските евроатлантици Йотова и Радев се надяват руските евроатлантици да направят правителство.
7
7
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
Докато тиквата е начело,със дебелия,правителство НЯМА да има,българите НЕ са толкова глупави
6
11
 
9
 
! Отговори
Краваророб преди 4 дни
Къде стъпи американския мирижлив ботуш трева не никте. Стъпи в украйна и вече е с минус 20% територия и минус 50% население. БГ е вече 35 г. под краварско р0бство и от 9 млн вече сме има няма 6 млн. 1/3 от населението ни станаха р0би назапад, а останалите 1/3 са р0би на западни фирми у нас.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Йотова всеки ден си мажи кожата с Йод за да премахнеш тоя пропаганден Пот, който изливаш по медиите!
4
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Русия щяла да напада г.е.iропа..хахахаха. Кой ще ви напада вас бе голищари? Какво имате вие бе? Русия има всичко и територия и безкрайни ресурси. Вие геiропейци имате едни голи duпари.
3
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В Боливия, Чили и Аржентина има супер много литий. В тези страни се намира литиевия триъгълник. Руски и китайски фирми ще разработват литиевите залежи в тези страни. В БГ също има известни залежи от някои полезни и редки елементи, но най-ценния ресурс е дришнята на русофобите. Септичните ями в БГ са пълни с този ценен ресурс, който мирише та не се трае.
2
1
 
13
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 дни
А бе,Йотова,кой да ги излъчи такивата послания,като всички сте облъчени ? Вземи се скрий някъде и не си показвай фасона,че ни гнусиш.
1
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В измислената държава украйна, ловят хората по улиците като пилци. И вас русофоби ще ви ловят така. Има време