Партия на президента ще спечели 60% на следващите избори

Васил Тончев: Радев очаква гласове основно от ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП
4 юли 2024 11:23, Петър Бойчев
124
Партия на президента ще спечели 60% на следващите избори
Снимка БГНЕС

Румен Радев най-вероятно ще напусне президентската институция и ще спечели поне 60 процента на изборите. А мандата ще завърши Илияна Йотова. Тогава ще гласуват повече от 3 млн. души, а не 2.4 млн., както сега. Тази прогноза прави социологът Васил Тончев пред "Марица".

"Около изборите на 9 юни предварително се знаеше, че няма да донесат нещо ново, затова голяма част от хората не излязоха да гласуват. Но ако президентът се яви със свой проект, тогава ще е очевидно накъде ще върви развръзката, те ще решат политическата криза в страната", смята той.

Според социолога в сегашната ситуация президентът няма как да не излезе на партийната писта. "Румен Радев вече има какво да губи. Ако не жертва една година от мандата си, за да разреши тази политическа криза, той ще пропилее поне 50 процента от потенциала си сред избирателите", уверен е Тончев.

Според него ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане", партиите център, център-ляво ще загубят много сериозна част от избирателите си, които ще се преориентират към президента. От БСП също ще има сериозен отлив, въпреки че били сведени до едно твърдо ядро.

"Не вярвам ПП-ДБ да се разцепят, тъй като са в режим на оцеляване. Те са различни идеологически партии, но ги крепи анти-ГЕРБ реториката. Ако ГЕРБ не са водеща политическа сила, не знам какви ще са процесите. Там трябва да има и персонални промени, за да тръгнат нагоре. Христо Иванов даде добър пример, но Атанас Атанасов и Кирил Петков не го последваха", казва още Тончев.

Според него Пеевски налага съвършено нова визия за ДПС, като приема линията на Корнелия Нинова, когато тя оглави БСП. "Той върви само напред, мачка, действа със сила, авторитарно. Нещо, което не е било БСП преди Нинова, нито ДПС преди Пеевски. Те винаги са били много по-центристки, диалогични, с търпимост към останалите партии и вътрешните течения", казва социологът. Еднолично налагане на решения обаче не би могло според него да донесе стратегически предимства на партия на етническа основа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: изборипартия60Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
14
 
! Отговори
нормален преди 3 месеца
този не е моя президент и няма как да гласувам за него !
87
11
 
5
 
! Отговори
Той е Спасението преди 3 месеца
Ако сега има Президентски избори- няма да гласуват за Радев 2 милиона българи-Напротив----За Радев ще гласуват 3 милиона българи!!! Но едва ли Президента ще иска да прави партия--защо да се "каля" с това--То е ясно че НС е станало 'пазар на дупедати" Златното пръстче на Болен го пенсионира в охолство - да барабани по ресторантите и да раздава столевки на разни улични елементи
86
5
 
8
 
! Отговори
та така преди 3 месеца
ше падне смях ако се появи с партия и жалнанимайка на българите ако спечели изборите и направи кабинет !
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква партия на президента?Следващите избори са след 3 месеца!Стига сте мътили водата.
84
0
 
0
 
! Отговори
до 80 преди 3 месеца
Защо, другите народни представители какви са? Не са бухали, ами сови?
83
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Контактувам със стотици хора и са единици тези, които симпатизират на Радев, нямам идея от къде идват тези измишльотини :D
82
4
 
9
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 месеца
Ще бъде голям майтап Руци да се върже на "прогнозите", да сдаде поста и да спечели на изборите 2-3%. За съжаление Руци е дърт хитрец и няма да ми достави това удоволствие:)
81
5
 
14
 
! Отговори
Праведен преди 3 месеца
Нима много бързо забравихте юмрука и кой доведе тези нещастници неграмотни !
80
11
 
14
 
! Отговори
Ставри преди 3 месеца
За всички беди, които сполетяха страната ни е виновен Р.Радев. Той, с неговата некомпетентност, отмъстителност, злоба и омраза към Борисов, ни докара до това дередже. Така ч, когато си част от проблема, не може да бъдеш част от решението. Много се надявам голяма част от българите да са разбрали какво ни очаква, ако Радев вземе властта. никой да не гласува за него.
79
3
 
9
 
! Отговори
Деди преди 3 месеца
Де гиди дебела дряновица за такива "политолози", които само подклаждат близки небивалици! Я, колко "***-шарановци" ще се хванат на тази "въдица"? Президентът е разумен, такива политолози-съветници не са му нужни!
78
9
 
6
 
! Отговори
Без мен преди 3 месеца
На мен президента ми падна в очите когато една чалната журналистка го попита като пилот може ли да потвърди, че ни пръскат с кем трейлс. И той взе да шикалкави! Само и само да не изпусне гласа на някой хахо дето си вярва, че го ръсят
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Срам за политическата класа на страната са бухалите представители в парламента от Възраждане, вие как смятате?
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Диктатура
75
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според мен президента много го наплюха, защото размъти водите на герберите, но може би е най-големият патриот от всичките самозванци в добрия смисъл на думата. Просто с това руско мислене, няма да стане, брат! Светът се променя, Радев е с остарял акъл, а комунистическите му обкръжение пък освен за как да напълни джобовете, друго не го интересува.
74
2
 
8
 
! Отговори
Сендов преди 3 месеца
Всички СЪГРЕШИХМЕ, И ВКУПОМ...НЕПОТРЕБНИ СТАНАХМЕ....АЙДЕЕ ЧУПЛА ДА,ЗАКРИВАЙТЕ ТОЗ МАЙМУНАРНОК, НАРЕЧЕН ПАРЛАМЕНТ , 240 ПРОСТ_АЦИ И ТАРИКАТИ СИ ПАПЛАТ 10 ХИЛКИ МЕСЕЧНО, ПОДАВАТ СО ТОПКАТА И СКОРО- АЙДЕ НА МОРЕНЦЕ ПО ОСТРОВИТЕ...ВАШТА МАМА, РАХАТЪТ СВЪРШИ, НАЕСЕН НАРОДЪТ ВИ ЧАКА С...МОТИКИ,ЛОПАТИ, КАМЪНИ И ДЪРВЬЕ..В Ъ Н !!! Да идва Радев!!
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А МутроКомуниста в Банкя ли ще се " прибере"?-:)
72
18
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Кога ще се случи та да се затворят устата на всички русофоби. Нашият път е с Русия и БРИКС.
71
4
 
8
 
! Отговори
Митев преди 3 месеца
Експертееееее, да ти напомня за "АБВ" и Първанов? Никога Гербаджия или ДПСар няма да гласува за руска ***. За ПП- техните също няма да гласуват.
70
3
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 3 месеца
Какви са тея знайни и незнайни социолизи и изобщо защо ги каните по студиата ?Дори и Радев да влезе в изборите резултатите ще са 20 Герб, 20 Радев, 15 Възраждане, 15 ДПС, 10 ПП, 5 БСП и останалите в по-малките групи и пак на избори
69
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето почват със шлайфането на руския шпионин Румен Пилота. Кой ще гласува за този предател, шпионин, агент и глупендър военен ,който освен да ни вкарва във война Нева да направи друго