Емин за разпада в ДПС: Предаване на властта от лидер към друг

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, категоричен е той
5 юли 2024 20:45, Анисия Иванова
93
Емин за разпада в ДПС: Предаване на властта от лидер към друг
Снимка: БГНЕС

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България".

"Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер. ДПС показва как ще се случат нещата в държавното управление, ако преминем към този модел, за който апелират кръгове, свързани с идеята за централизирана държава", каза гостът.

Още по темата

Емин посочи преимуществата на двамата претенденти за водещата позиция в ДПС.

"Пеевски има оперативната власт. Той притежава контрол и влияние в институциите на държавата, има механизми, свързани с вътрешната политическа власт. Доган има икономически структури, както и влияние в местните структури на партията".

Да се намесват евроатлантизмът и цивилизационният избор на България в борбата между двамата е погрешно, смята Емин.

"Не води до увеличаване на тяхната подкрепа, а до ерозиране на модела, който сме избрали – парламентарна република с представителна власт".

Къде беше досега господин Джевдет Чакъров, откакто е съпредседател на ДПС, попита Мустафа Емин:
"Какви са механизмите за взимане на колективни решения?" При конфликт между двама авторитарни лидери трябва да има външен медиатор, посочи Емин.

"Решението е партийните лидери тотално да се отрекат от модела на тоталитарно управление".

В годините на прехода се наложи негласна договорка Ахмед Доган да изпълнява функциите на нещо като губернатор по мюсюлманските въпроси, обясни Мустафа Емин.

"Това ерозира демокрацията и възможностите за нормално функциониране на институциите.

Необходимо е създаване на такава форма на политическо представителство, която да отчита регионалните интереси на гражданите.

Най-малкият общ знаменател са регионалните икономически интереси на хората. Всички искат да работят по общи правила за нормално кариерно развитие и нормално функциониране на бизнеса. Това отсъства.

Решението на политическата криза е в компромиса, който трябва да направи политическата класа, а не избирателите", допълни Емин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто Магнитски ДПС си сложиха сами черен воал Всяко нещо си има начало Тия трусове ще засегнат и Герб
35
3
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 2 месеца
От Кръвта Вода- Не Става , От Импелиаста- Роб Не Става :) Тези Двамата са Обикновени Еничари - Да Се Избият - Ние Гледаме Сеир.....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
34
6
 
7
 
! Отговори
Плъха Денков преди 2 месеца
Козарите са наредили на намагнитения Ш*о*п*а*р - Шиши да разцепи ДПС. ... После щели да го размагнитят. ... И той стана най-ревностния евроатлантик и най-върл враг на Русия. ... Нишо лично, просто бизнес - "Интереса клати феса" !!!
33
3
 
7
 
! Отговори
До 32 преди 2 месеца
Е накрая ще се и избият
32
3
 
3
 
! Отговори
Абдур салам преди 2 месеца
Не, май няма мъдрост в турския език като - give him an inch and he will take a mile, или обонянието на сокола се е притъпило на старини; Иначе как би Доган допуснал прасе във вътрешния си кръг! Навремето, но никога.
31
3
 
5
 
! Отговори
Ехо преди 2 месеца
Дузпи ли искате?
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тлъстите олигарси се карат за власт пари и влияние Ние живем на територията на мафията и си въобразяваме че имаме държава
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не му стига едно Ер, отпред!
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-интересно е Доган от кого го пазят, или пазеха? Злите езици говорят, че му е свалена охраната
27
4
 
5
 
! Отговори
Володя преди 2 месеца
Морен сокол вода пие....
26
3
 
8
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Тука има сделка и това е видно!Пеевски е дал пари на Доган за варненския тец , а той му се отплаща с малко власт в ДПС и играта загрубя!Агент Лайъл Браниган!ЦРУ!!!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДПС не е ни е нужно на всички родени в БГ им пише в кръщелното Българи на малцинствата никой не им пречи да живеят в България по техните си традиции вяра и обичай ДПС какво направи в тези региони ? Бедност и мизерия
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По цял ден се коментира Бойко от всички, сега пък разпад в ДПС, драмите в БСП не спират, Величие се разпада, само новини от Възраждане липсват! Нямаме никакви проблеми в тая държава, та само с детските страсти на партиите се занимаваме. А да може да коментираме пак проблемите на Украйна и Русия, новия премиер на Англия, изборите във Франция или САЩ - топ, топ приоритети! После защо никой не гласувал, ама за какво по дяволите!
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
21 Доган да бъде разследван за произход на имуществото и дали плаща данъци. ДПС е партия на етническа основа и трябва да бъде забранена, по конституцията.
22
1
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 2 месеца
Сега обаче Кой Кого храни? Нещата са обърнати вече!
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДПС действа като проруска партия, въпреки твърденията на Пеевски че не е. Гласува против евроатлантическото бъдеще на България, като не подкрепи кабинетът на ГЕРБ. Сега, ДПС да плати новите избори.
20
4
 
8
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Иначе селяни прости , парите от общините и от републиканския бюджет продължават да си текат към фирмите на Пеевски и Доган!Нъл тъй бе селяни прости!Едното е доброто ченге, а други е лошото, а Вие сте бръшняния чувал, който ще изпъва вратни жили за жълти стотинки!Агент Рики Грийн!ЦРУ!!!
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората са казали - не хапи ръката която те храни, та така
18
2
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 2 месеца
Нещо смислено можеш ли да кажеш/ напишеш?! Ама не се напъвай, де!
17
3
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 2 месеца
ДПС няма да се разцепи, защото се държи здраво по Икономически причини. " Аз раздавам порциите..!"