Ще успее ли ДПС да състави правителство?

В партията не се говори за разцепление, но то е очевидно
8 юли 2024 12:58, Инна Ангелова
34
Ще успее ли ДПС да състави правителство?
Снимка: Bulgaria ON AIR

На фона на очакването президентът да връчи втория мандат на ДПС, партията е разтърсена от конфликти е напът да се разпадне - едни депутати стоят зад почетния председател Ахмед Доган, други са зад настоящия председател Делян Пеевски.

"ДПС винаги се е позиционирала като партия на диалога. Досега не е била в позиция, която да допуска, че може да вземе втория мандат с перспектива. Очаквам да направят опит за диалог", коментира политологът Мила Мошелова в предаването "България сутрин".

Политическият анализатор Светослав Живков е на мнение, че вторият мандат е обречен, тъй като в ДПС няма никакъв коалиционен ресурс.

Според Мошелова кампанията за следващите избори вече е в ход. И двамата са на мнение, че в ДПС не се говори за разцепление, но е очевидно, че го има. Тя добави, че съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров е заявил, че партията не само ще вземе втория мандат, но вижда и правителство с него.

"ДПС винаги е била управлявана еднолично. Този модел на вожда е най-видим във върха на партийната пирамида. Това може да се каже и за местните лидери по места", уточни Живков.

След като се очертава и втория мандат да е неуспешен, третият позволява степен на конкуренция, допълва Мишелова. “Отваря пространство на останалите политически партии да демонстрират идеи и концепции за управление. Третият мандат трудно може да мине без ГЕРБ и ДПС", отбеляза още политологът.

По думите на Живков нови избори няма да доведат до по-ясно мнозинство в парламента, а техническото правителство би било камуфлаж и проект на нова сглобка, която може да включи ГЕРБ, но не и ДПС.

"Опцията трети мандат повишава значението на президента. Даване на мандата на БСП означава предсрочни избори. За него е по-изгодно да даде мандата на формация, която има макар и теоретични шансове да формира около себе си коалиция", смята Мошелова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: ДПСпартиямандат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 2 месеца
Ако ПП се коал рат с Възраждане - НАПЪЛНО ЩЕ СЕ РАЗКРИЯТ КОИ СА ВКЪЩНОСТ.
11
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
До анонимен.... Няма как да направят, нямат бройка :))))))))))))))))))
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толкова окрадоха държавата, че ще успеят да си купят каквото им трябва. В северозапада няма един турчин, но през последните години рязко се вдигнаха гласовете за ДПС благодарение на продажните римляни. Също изкупуват яко земи и никой не хае.
9
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
ДПС няма да направи правителство, но в третия мандат ПП , Възраждане, БСП и Великите ще направят североизточно правителство.
8
3
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 2 месеца
С кое обаче - руското или американското? То е ясно, че с народа няма да се съгласува, ама май сме повече под руско влияние. Копейкин пак изплиска легена в ютуб днес
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ще успее ако се разберат бащицата Бойко, бащицата Доган и синковеца Пеевски, заедно с вярно куче Христю-джаф,джаф
6
1
 
2
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
След около 30 години... ===)))
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И кой ще отиде евентуално за мандата с това разцепление?
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Caмo ako e cъrлacyвaлo c nocoлcтвoтo...
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нито третия мандат ще успее, нито новите избори. Аз нямам желание да гласувам защото НЯМА ЗА КОЙ. За нормалните хора като мен няма избор - мафиоти, манипулатори или русофили това е сцената в момента. Ако Радев направи партия след мандата си ще има промяна, но той е свестен човек и едва ли му се занимава с калните български 240 хрантутника
2
0
 
1
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 месеца
Лангар беса...:)))
1
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Аре да се събират ППДБ-тата с Копейките, Комунистите и Чалгата. Правили са го вече. Имат 125 гласа да правят правителство.