Захарова: Атака срещу Тръмп е последица от "политиката на Вашингтон за разпалване на омраза"

Китай също реагира на стрелбата срещу Тръмп
Обновена: 14 юли 2024 14:50 | 14 юли 2024 14:35, Красимир Ангелов
268
Захарова: Атака срещу Тръмп е последица от "политиката на Вашингтон за разпалване на омраза"
Снимка: БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин изрази съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА.

Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството.

Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че опитът за убийство е последица от "политиката на Вашингтон за разпалване на омраза".

“Съединените щати трябва да направят равносметка на политиките си по отношение на политически опоненти, държави и народи”, заяви Захарова. САЩ трябва да се съсредоточат върху вътрешнополитическите си проблеми, вместо да доставят оръжия на Украйна, каза още тя, цитирана от БТА.

Кремъл осъжда проявите на насилие в политическата борба в контекста на нападението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, каза и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Русия винаги е осъждала и сега също осъждаме категорично всякакви прояви на насилие в хода на политическата борба", посочи говорителят на Кремъл. Настоящата власт в САЩ създаде атмосфера на насилие, с която е свързан и опитът за убийство на кандидата за президент на страната Доналд Тръмп, добави Песков.

"Ние изобщо не вярваме, че опитът за ликвидиране на Тръмп е организиран от сегашното правителство, но атмосферата, която беше създадена от тази администрация в хода на политическата борба, атмосферата около кандидата Тръмп, именно тези са нещата, които провокираха това, с което Америка се сблъсква днес", заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Кремъл изрази съболезнованията си за жертвите на нападението, но добави, че руският президент Путин не планира да разговаря с Тръмп.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп оцеля при стрелба, открита вчера по време на предизборен митинг в град Бътлър в щата Пенсилвания.

Тръмп, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември, бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет Сървис. В резултат на стрелбата загина човек, взел участие в митинга, а още двама бяха ранени.

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ пое случая и каза, че става дума за опит за убийство. Двадесетгодишният нападател бе убит от агенти на Сикрет Сървис секунди след като произведе няколко изстрела с автомат на митинга на Тръмп.

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
8
 
0
 
! Отговори
Само Още преди 2 месеца
5 Милиметра по-вдясно Трябваше и сега САЩ - щеше да е в Гражданска Война!
73
7
 
4
 
! Отговори
Чуждестрсанни агенти преди 2 месеца
До Руско лицемерие - същото като с американското лицемерие. Ти какво очакваше? В щатите какво стана с участниците участвали в атаката срещу Катитола? НЕ ЗНАЕШ нали? То щото медиите на запад траят!
72
8
 
9
 
! Отговори
ГАВРИЛ преди 2 месеца
Един 20 годишен цайс за малко да опушка инвестицията на Чайна и Раша в США! ХА ХА ХА ХА
71
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мдааааа , не че е от Захарова , ама е вярно , познато , наблюдавано и милото ни общество вече не е общество , на човек е изтръгната човещината .
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много знаете, бе! Щом Тръмп е агресора, защо защитници на Тръмп не стрелят по Байдън? А? Много големи разбирачи се извъдихте, бре!
69
7
 
10
 
! Отговори
Руско лицемерие преди 2 месеца
Кремъл осъжда проявите на насилие в политическата борба --- Какво се случи с Немцов и Навални бе, лицемери?
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ислямска Държава е поела отговорност за атентата
67
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Виж ти, страна, която подпалва омраза и разруха в целият свят ще говори за разпалване на омраза. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
66
7
 
7
 
! Отговори
Убиеца вика дръжте.. преди 2 месеца
а бай Издън викаше че Путин бил килър.
65
4
 
4
 
! Отговори
След такива преди 2 месеца
"Неуспешни" атентати у нас се титулуват почетни председатели. Тия там могат да си произведат първия почетен президент. Само, че този размаха юмрук, не се скри като мишка в прохладни сараи.
64
2
 
3
 
! Отговори
Ss преди 2 месеца
До 55 нямат щот не излизат от бункерите си миш.ите
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно стрелец с ментални проблеми,който е бил употребен.
62
6
 
2
 
! Отговори
ДемОнКратите преди 2 месеца
в Съединените Ашкенази Щати, тоя път Много Сгазиха Лука!
61
4
 
12
 
! Отговори
Тая па преди 2 месеца
Отново се изказа не подготвена. Жалка картинка са кремльовските шебеци, но най жалкото е, че не осъзнава колко са не съществени и не значими за световната общност.
60
7
 
4
 
! Отговори
А честито! преди 2 месеца
на новия президент на щатите - Тръмп! След тая история няма да има съмнения какви са пишман-демократите.
59
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Циoннистите управляващи США са решили да правят Кенеди 2,ама тоя път не са подбрали кадърен вършач(стрелец) та набързо го лиkвидираха да не вземе да каже кой е поръчителя!!!! Как SS(koлко много сикрет сървис напомня на фашисткотто СС) за минути локализирана и елиминираха човек, който е стрелял от 150м?!?Ако бяха Толкова добри щяха да го хванат преди да стреля!!Това си е като 9/11,а именно поръчка на сената!!!
58
6
 
8
 
! Отговори
Урките го отнесоха преди 2 месеца
Сега като при потоците - ще намерят парче сланина. украинския флаг и недояден борш в квартирата на атентатора...
57
5
 
7
 
! Отговори
Няколко преди 2 месеца
Милиметра и този 20 годишен дри... щеше да ви отърве от русофилските мъки.
56
6
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
Какво да искаме от граждани на страна, която в последните десителетия заличи няколко държави и под нейно прекритие и с нейно оръжие се проведе геноцида срещу палестинците в Газа.
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Захарова не прави добра услуга на рекламираната красота и добрина на рускините.Май виждаме еднинствено неуравновесена лелка, с изкривено от злоба лице