Докато лидерите бездействат, обществото взе много да наказва

Проблемът е и с неспособността да се носи политическа отговорност
23 юли 2024 10:56, Александър Попов
19
Докато лидерите бездействат, обществото взе много да наказва
Кадър: Bulgaria ON AIR

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази оптимизътм за съставяне на правителство с третия мандат, но според експертите той е малко вероятен. Коя парламентарна група ще го получи и има ли шанс да бъде реализиран?

"Шансовете да се сформира мнозинство са изключително минимални. Фрагментацията в парламента се задълбочава. Независимите депутати са 39. Изборът на президента е доста ограничен. "Възраждане" се отказа, в ДПС тече активен разлом, БСП е с проблематично ръководство. Президентът ще се обърне към ИТН на Слави Трифонов. Винаги са демонстрирали добри отношения към държавния глава. Везните ще натежат по посока на най-малката парламентарна група", прогнозира социологът Елена Дариева пред Bulgaria ON AIR.

Според политическия анализатор доц. Светослав Живков партиите се подготвят за избори.

"Политическата криза в страната е всеобхватна. Преди всичко тя е криза на лидерството, на неумението да се поема и носи отговорност. Поемането на отговорност е това, което носи доверие. Позитивният знак е, че лидерите заговориха, че въпреки минималния шанс да се състави кабинет в това НС, разговорите дават добра основа за преговори и търсене на консенсус поне в следващото НС. Има нужда да се излъчи редовен кабинет. Това е основната задача на НС", каза Дариева.

Доц. Живков отбеляза, че поне декларативно има достатъчно на брой приоритети, по които системните формации да се обединят и да сформират мнозинство, а разговорът между основните играчи вече не е толкова остър и драматичен.

"Проблемът опира и с партийното лидерство, и с неспособността да се носи политическа отговорност. Докато лидерите се наканят да говорят помежду си, обществото взе много да наказва. Формация "Величие" беше израз на протестен вот. МЕЧ беше много близо да бариерата", добави той.

Дариева очаква избирателната активност да падне още повече на следващите избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президентът ще се обърне към ИТН на Слави Трифонов. Винаги са демонстрирали добри отношения към държавния глава. ---- Пак вицове. Трифонов винаги подкрепя Пеевски и Борисов. Как беше избрана председателката на парламента, че им трябваше, за да направят кабинет Желязков, ама не им стана работата?
16
2
 
5
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
"Формация "Величие" беше израз на протестен вот. МЕЧ беше много близо да бариерата" - и двете формации бяха политически проекти, сглобени на коляно, за да отклонят протестния вот от "Възраждане". МЕЧ не влезе в НС, но си изпълни предназначението. "Величие" влезе, но след като вече няма нужда от нея - също започна да се люспи.
15
3
 
5
 
! Отговори
Хич не ме интересува преди 1 месец
Зеления чорап схемаджия (четете за кеша) никога повече няма да получи одобрение! Докато прескачат с благовидни обяснения, че Възраждане като трета сила се е отказала, което не е вярно, те обясняваха, че математически не става, а не че се отказват! Възраждане сами казаха, че ще търсят от другите партии и формации представители с отговорност към България за мнозинство! Стабилността няма да е голяма и това го казаха, но искаха да опитат! Единствено решение е както казва Костадинов абсолютно мнозинс
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От както се помня все слушам за тая велика "политическа отговорност" и как все нямало кой да я поеме. Така и не можахме да се освободим от комунистическото мислене. И до днес властта е пълна с комунисти и деца и на комунисти. Няма един нормален човек. Как ще чакаш на комунист да поема отговорност за нещо? Ми той е свикнал само да краде. Само да взема за себе си. Тези хората на 90% са патологични лъжци, предатели и клептоманиаци. Трябва специалисти психиатри да се занимават с този проблем.
13
1
 
3
 
! Отговори
Свобода преди 1 месец
Обществото наказва единстевено себе си, като гласува за подобни партии, разбирай Величие и МЕЧ!
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както е тръгнало, македонците може да ни превземат с нашите танкове за 3 дни... Дотам ни докараха дупетати и п0литици алчни и продажни
11
1
 
0
 
! Отговори
Наказва ли преди 1 месец
По най лекия възможен начин.
10
2
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
До Зозо То Боко е проблема - харизва всичко на наши хора и който не го търпи това не участва. Само Делян му остана ама и той изсъхна вече. Нищо не никне около Боко. Само кр ад ци и *** като Цеко, на който продължава да се позволява да съсипва Витоша.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласувайте за Сектата на Сциентологията , за да докажете , че сте будали
8
1
 
11
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Измамници като чалгарите винаги ще бъдат най-подходящи за племето "Чалгари" ! Веднъж измамиха над 1/2 млн.българи като им обещаха "надежда", след това измамиха същите тези техни избиратели като 3 пъти умишлено предлагаха за мин.председател 3 "пробити мозъка", целта им беше - ПРОВАЛ, след това за "капак" събориха законно избран работещ кабинет и за да се гарантира простотията на суверена той отново ги вкара в НС ! Заблуден и много проsт народ, заслужава си съдбата и дано ИТН да го управлява !
7
6
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Без Боко кабинет не става :))))))))))))))))))))))))
6
0
 
8
 
! Отговори
отиде си неразбрана преди 1 месец
"Днес българина е духовно болен." Вера Кочовска======================================== Само наивник вярва в бъдещето светло !!
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4 - Управлява се с глава, не с крака. Доказателство Киро, крака има, ама в главата празно.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"обществото взе много да наказва" - Трябваше да започне с това, още през 1990-та ... колко мъки щяха да се спестят.
3
3
 
11
 
! Отговори
Криза има преди 1 месец
Защото мафията си има държава и блокира всеки опит да има някаква положителна за обществото промяна
2
1
 
11
 
! Отговори
Весел преди 1 месец
С тия щатни политици и вечни избори станахме за резил на цял свят.
1
1
 
3
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 месец
Вервай си...:)))чалгарите да бъдат обявени за позиция...:)))