Казусът с Ненчев показва липса на държавност

Това определено не говори добре за България
24 юли 2024 11:53, Инна Ангелова
48
Казусът с Ненчев показва липса на държавност
Снимка: БГНЕС

Цялата история с назначаването на Николай Ненчев за посланик е много тъжна. България е България е единствената страна, чието предложение за посланик в НАТО беше отхвърлено от Алианса. То е симптом за слаба държавност.

Това коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по повод информацията, че Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството ни в Киев. Президентът Румен Радев отправи своите критики към решението и призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици. Радев допълни, че вижда доминация на лични отношения.

Пред БНР бившият военен министър предположи, че е вероятно предложеният човек, в случая Ненчев, да се е оказал неприемлив за украинската страна.

"Острото противоречие между Радев и държавната политика, определяна от Министерския съвет и Народното събрание, по темата за войната в Украйна, за руската агресия, по темата чий е Крим, всъщност създава голям риск да не бъде възможно да бъде избран посланик и вероятно да има натиск от страна на президентската институция – посланик да бъде човек, който защитава позициите на президента, които са в пълен разрез с националната политика и с политиката на НАТО и ЕС", коментира той.

“Труд” допълва, че Шаламанов е посочил и друг проблем: "Както за посланик в НАТО, така сега и за посланик в Украйна – двете най-ключови посланически места в този период на война – явно нещо процесът не работи. Не е възможно за години да не може да се проведе конкурс и да бъдат избрани млади, подготвени дипломати. Явно този процес не работи и се е стигнало до решението за политическо назначение”.

Бившият министър допълни, че ако искаме да покажем високо ниво и да поемем ангажимент, е хубаво за посланик да бъде някой от последните министри на отбраната.

По думите му всичко това не е добър тон и не говори добре за България. Според него това прави страната ни много по-слаба и вътрешно, и външно.

"Спорът е между министър-председателя и президента. Този спор не прави чест на президента с квалификациите, които използва. Има толкова натрупани лични отношения и те влияят на сигурността и отбраната на България".
Според бившия военен министър процедурите са спазени. Българският интерес е там да имаме силен, действащ, реален посланик, категоричен бе Шаламанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 1 месец
"Защо не прочетете какво каза президента и да спрете да лъжете, че бил казал, че има нарушение на конституцията?" - - Защо не посочиш кой твърди, че това го е казал президентът? Това си е нарушение на КРБ,независимо дали той или друг го е казал или не. В това е въпросът. Защото посланици назначава само той. Поне така пише в Конституцията и текстът е ясен, понеже не е писан от шайката правни неграмотници от ГРОБ-СДС-ПП-ДБ.
35
0
 
1
 
! Отговори
Няма временен преди 1 месец
Директорът на института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков каза: "Посланикът представлява държавата и се назначава от държавния глава. Временно изпълняващ длъжността посланик не съществува. По-коректната формулировка е временно управляващ посолството, уточни Кючуков.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не прочетете какво каза президента и да спрете да лъжете, че бил казал, че има нарушение на конституцията?
33
6
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Крайно време е този проруски президент да бъде изритан! Да върви при убиеца Путин да преговаря за мир!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те временните неща в България се оказват най-постоянни.
31
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
този 120 килограмов псефдоземеделец няма ли да вземе мотиката наи накраякротуват и изведнъж се появяват за посланици хаиде стига вече с тази прос-то-тияписна ни вече няма нужда от посолство на българия в украина само харчене на пари
30
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 месец
"НЯМА никакво нарушение на конституцията Постът е временен и Няма Нужда от президентско одобрение. Ако беше постоянен - тогава да! Радев взе да лае на всяка крачка за гллллупостти!" - - - Това кой ти го спусна? Къде ги пише тия измислици? Нормата на чл. 98, т. 6 от КРБ е ясна - посланиците се назначават от президента, точка. Няма временни, няма постоянни посланици. Едно изречение не можете да прочетете и да смелите.
29
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 1 месец
Няма такова нещо, като "временен" пост. Посланиците винаги са за определено време и КРБ не прави разлика според "времето" кой назначава тези хора. Това е винаги президентът. Неграмотните да си приберат кандидата и да се съобразят с Конституцията на държавата!
28
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 1 месец
Защо президентът трябва да "казва", че е налице нарушение на Конституцията? Самата Конституция регламентира, че само той назначава посланици и нарушението е видно. Президентът ни е достатъчно възпитан и запознат с нормите, за да не се излага като кифладжия и да посочва явни нарушения. За целта има други органи.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Майор Шаламанов стана по случайност за три месеца министър на отбраната в служебното правителство на Близнашки и се помисли за голяма работа.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президентът никога не е казвал,че това с Ненчев е нарушение на конституцията. Кой ви спусна тази лъжа за опорка?
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шаламанов май се самопредлага за посланик в Украйна
24
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ало, Радев, каква е тази Лична омраза към Ненчев?! Да не ти е гризнал от баничката?!
23
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЯМА никакво нарушение на конституцията Постът е временен и Няма Нужда от президентско одобрение. Ако беше постоянен - тогава да! Радев взе да лае на всяка крачка за гллллупостти!
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То липсата на държавност е и промените в Конституцията, които ограничиха кръга от хора, от които се назначава служебен премиер до ГЕРБ и ... ГЕРБ.
21
1
 
4
 
! Отговори
Дженерал Атанасов преди 1 месец
Перукан е много представителен, всява респект
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ШАМПАН ШАЛАМАН НАДУЙ МИ ОКАРИНАТА!!!...
19
2
 
4
 
! Отговори
уха преди 1 месец
С тоя засаден перчем тамън за амбасадор става. То и фамилията подсказва за ненки(цицанье). Вайник? Май и в кзарма не е ходил (като моню) ама беше и министър на войната. Е, има и един плюя-*бач, ама що всичките му ша*рантии на държавна ясла курдиса? Да си ги отчува със заплата. И като урист-какво е работив? Вечен комсомолец.
18
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Ейй аман от попивателни, съвсем ми писна от вас.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно логично разсъждение хахахахаха В Украйна посланикът трябва да бъде бивш министър на отбраната, а във Франция трябва да бъде бивш министър на спорта заради олимпиадата. В Македония трябва да бъде бивш министър на вътрешните работи хахахаха В Гърция трябва да бъде бивш министър на туризма хахахахах