Вървим смело към избори, играта с процедури свърши

ИТН връща третия мандат неизпълнен
119
Вървим смело към избори, играта с процедури свърши
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ПГ на „Има такъв народ“ ще върне третия мандат за съставяне на кабинет неизпълнен днес, след проведените срещи с различни парламентарни групи и независими депутати в опит за търсене на подкрепа.

Така редовно правителство няма да има и предстои България да проведе отново на предсрочни парламентарни избори, които са седми по ред.

След връщането на първия мандат от ГЕРБ-СДС неизпълнен, както и втория от ПП-ДБ отново неизпълнен, папката бе връчена от президента Радев на ИТН за опит за излъчат правителство с третия мандат. ИТН проведоха редица срещи с останалите парламентарни групи в търсене на подкрепа.

През изминалата седмица бе проведен първият кръг от преговори с т.нар. нечленуващи в групи народни представители, с двете групи от несъществуващата вече "Величие" - депутатите около Николай Марков и депутатите около Ивелин Михайлов. Групата на ДПС с председател Делян Пеевски отказаха да отидат на разговори с ИТН.

ИТН приканиха депутатите на разговор с това, че страната е изпаднала в дълбока политическа, икономическа и социална криза. Не на последно място е нарушено и доверието между гражданите и техните народни представители.

Единственият народен представител от разпадналата се група на "Величие" Красимира Катинчарова, която разговаря с ИТН за третия мандат, заяви, че групата около Ивелин Михайлов няма да даде подкрепа. След срещата на ИТН с останалите депутати близо до Николай Марков стана ясно, че те подкрепят третия мандат и са намерили общи виждания по редица приоритети.

В името на бъдещето на страната сме готови да дадем нашата подкрепа, заяви председателят на ДПС Джевдет Чакъров след срещата си с ИТН и независимите депутати от ДПС, подкрепящи Чакъров. Казахме в самото начало, че бихме положили всички усилия за съставяне на правителство и са необходими цели и приоритети в краткосрочен и дългосрочен план, но в масите на нашата евроатлантическа ориентация трябва да се положат всички усилия да се състави правителство с оглед на тежката политическа криза в страната", подчерта Чакъров.

ПГ на "Възраждане" отказа подкрепа на ИТН за третия мандат.

ИТН се срещна и с БСП, като стана ясно, че имат много допирни точки. Общото разбиране за редовен кабинет е водещо. Не е нормално за 3 години 6 пъти да ходим на предсрочни парламентарни избори, заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Последваха срещите и с ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

След срещата си с ПП-ДБ от ИТН не получиха отговор дали ще подкрепят правителство с третия мандат. Йорданов припомни, че едно от нещата, които от ПП-ДБ заявиха по време на предизборната си кампания, беше, че искат управление без Делян Пеевски. „Сега имаме тази възможност“, подчерта той.

Божидар Божанов обясни от своя страна, че от ПП-ДБ са дошли на срещата, за да чуят приоритетите на ИТН, да зададат своите въпроси по тях, за да могат да осмислят ситуацията. След срещата Тошко Йорданов от ИТН заяви: От ПП нямаме отговор, но дори и да се съгласят, нямаме 121 депутати.

А след последната среща на ИТН с ГЕРБ-СДС стана ясно, че партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: трети мандатИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ли се търси премиер, а няма желаещи?!?
91
1
 
1
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Аз знам схемата за съставяне на правителство! Казва им се на всички в парламента, че парите за изборите ще се събират от партиите, и готово! Става ли въпрос за пари, всичко си идва на мястото.
90
0
 
1
 
! Отговори
Размисъл преди 1 месец
Тук чета коментари на отявлени "капацитети", които казват с герП май беше по-добре, Костята ще ме оправи.......кое му беше добре с тая Тиква и отклонените млрд в частни джобове, а Копейката и партийката му не може да сформира група за напиване с водка, какво остава за правителство. Дебелия и Баце докато са в играта, държавате ще потъва повече и повече...
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изобщо не ми дреме. Аз от 2 години не ходя да гласувам. Ако искат и всеки месец да правят избори.
88
0
 
0
 
! Отговори
Dodo преди 1 месец
Рожбе, много ти е болно мозъчето!
87
2
 
2
 
! Отговори
Мънго джери преди 1 месец
Избори. И така от избор до избор. Накрая шебеци в парламента.
86
2
 
2
 
! Отговори
Цик преди 1 месец
Искаме избори. Избори след избори. Нали така ***.
85
9
 
4
 
! Отговори
Какво да се прави преди 1 месец
България ще се оправи когато се изхващат всички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
84
4
 
0
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
,,ОНИ СПИРАНЦА ЛАШАТЕ-ВОЙКЕ АНТРАТЕ А МЕ,,-ТОВА Е ИСТИНАТА
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво се мъчиме, направо президентска република и готово, нови избори са излишни !
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разни кухи формаций тип крадци на мандри и чалгари БСП и ИТК нямат място в парламента
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** ниско образован би си търси надарен мъжкар за Контакти Максуда или офисите на възраждане ...За Костя
80
5
 
4
 
! Отговори
КНИГА НА ПРОМЕНИТЕ преди 1 месец
ЖАЛКО, НО НАДЯВЯМ СЕ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА СИ НАПРАВЯТ НЕОБХОДИМИТЕ ИЗВОДИ ЗА НЕДЪРЖАВНИЧЕСКИТЕ ДЕЙСТВИЯ И ПАТРИОТАРСТВОТО НА ДПС-***; ВЪЗРОДИТЕЛИТЕ-КОСЕ БОСЕ, А ГЕРБ-СДС ТРЕПТИ ЗАХОЖДА ЗАД ЗАДИМЕНАТА ГОРА КЪМ НЕЗАВИДНИТЕ 48 МАНДАТА СЛЕД НОВИТЕ ИЗБОРИ, ТАКА ЧЕ БУДА ИЗТЪРВА ШАНСА... ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА И НЯМА ДА СПРЕМ ДОКАТО НЕ ПРЕМАХНЕМ КОМПРОМЕТИРАНИТЕ КОРУМПАТОРИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКОТО БИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!...
79
2
 
3
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 1 месец
Аз също
78
3
 
2
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Правя фелацио на надарени господа
77
7
 
5
 
! Отговори
Избори до преди 1 месец
дупка, докато унищожилите бившата държава България не напуснат политиката. Защото държава без граници, без Конституция, без национална парична единица е територия.Гледам една партия "Пряка Демокрация", есента гласувам за нея.
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много страни не познавам и един гласувал за итк навремето така бяха вкарали мая общата. Някой налива проценти в тия кухи формаций
75
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Стига с тези избори. Доказахме, че такива процеси са базсмислени. Всеки грамотен българин, навършил 30 години да минава на ротационен принцип през Парламента. Така шансът в него да влезнат качествени и стойностни депутати се увеличава многократно, а и вероатността от работещ парламент.
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тошко африкански и чалга клоуните сериозно кой изобщо гласува за тия олита???
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И след следващите избори пак ще се оплакват от силно фрагментиран парламент, който прави съставянето на стабилно правителство невъзможно! А фрагментирането е следствие на това, че няма един свестен сред тях!