Путин: Украйна ще получи достоен отговор, ще реализираме целите си

Загубите на украинските въоръжени сили се увеличават драматично за тях
12 авг 2024 19:05, Александър Попов
653
Путин: Украйна ще получи достоен отговор, ще реализираме целите си
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин потвърди днес, че иска да "изтласка" украинските сили, които на 6 август нахлуха в Курска област, предаде Франс прес. Това е най-мащабното нахлуване на украински военни части на руска територия от началото на войната през февруари 2022 г.

"Основната задача на министерството на отбраната несъмнено е да изтласка врага от нашите територии", каза Путин на среща с висши служители по сигурността и областни губернатори, излъчена по руската телевизия. "Врагът се стреми да подобри преговорната си позиция в бъдеще", добави той, обвинявайки Киев, че "изпълнява волята" на Запада.

Руският президент допълни, че украинската инвазия в Курска област е опит да бъде спряно руското настъпление в Донбас.

Путин каза, че украинското настъпление е опит на Киев да подкопае стабилността на Русия, но подчерта, че "той няма да е успешен".

"Загубите на украинските въоръжени сили се увеличават драматично за тях, включително сред най-боеспособните части, които врагът прехвърля към нашата граница", каза Путин. "Врагът със сигурност ще получи достоен отговор и всички цели, които стоят пред нас, без съмнение ще бъдат постигнати", допълни руският лидер.

По думите му броят на доброволците, които искат да се присъединят към руската армия, се е увеличил след атаката, допълва Асошиейтед прес. Президентът подчерта, че Москва ще продължи офанзивата си в Източна Украйна независимо от нападението срещу Курска област.  

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов докладва на държавния глава, че украинските сили са навлезли на 12 км в областт по протежение на 40-километрова фронтова линия и че в момента контролират руски селища. Смирнов каза, че 12 цивилни са били убити, а 121, сред които 10 деца, са били ранени. Около 121 000 души са били евакуирани или сами са напуснали засегнатите от сраженията райони.

Смирнов каза, че е трудно да се проследят всички диверсионни части в областта и отбеляза, че някои от украинските военни използват фалшиви руски документи за самоличност.

Губернаторът на съседната на Белгородска област Вячеслав Гладков също съобщи за евакуирани жители от районите край украинската граница. Той каза, че тази сутрин е била "тревожна", но не оповести подробности.

След като започнаха нападението си, украинските сили бързо навлязоха в град Суджа, който се намира на около 10 км от границата. Съобщава се, че те все още държат западната част на града, където се намира важна транзитна станция за природен газ.

Украинската операция се осъществява в условията на строга секретност. Не е ясно дали украинските сили имат за цел да задържат територии или само да извършват набези и да се изтеглят, коментира АП.

Това не е първият пробив на руската граница от началото на конфликта, но нападението срещу Курска област е най-голямата атака на територията на Русия след Втората световна война и представлява крайъгълен камък в сраженията. Това е и първият случай, когато настъплението е оглавявано от украинската армия, а не от проукраински руски бойци. Държавната пропаганда се опитва да омаловажи атаката, като подчертава, че властите са фокусирали усилията си върху помощта на местните жители. Това е опит да се отклони вниманието от неуспеха на военните да се подготвят за нападението и бързо да го отблъснат, коментира още АП.  

Генерал-лейтенант от запаса Андрей Гурульов, депутат в долната камара на руския парламент, разкритикува военните, че не са успели да защитят границата.

"За съжаление, групата сили, охраняваща границата, не е разполагала със собствени разузнавателни средства", заяви той в социалните мрежи. "Никой не обича да вижда истината в докладите, всички искат да чуят само, че всичко е наред", допълни Гурульов.

Сраженията в Русия отново повдигнаха въпроса дали Украйна използва оръжия, доставени от страни членки на НАТО. Някои западни държави не искаха да позволят на Украйна да използва тяхната военна помощ за удари по руска територия, опасявайки се, че това ще доведе до ескалация, която може да въвлече НАТО във война с Русия.

Въпреки че не е ясно какви оръжия използва Украйна в Курска област, много руски медии съобщават, че там има американски бронирани пехотни машини "Брадли" (Bradley), както и германски "Мардер" (Marder). Агенция АП отбелязва, че не може да потвърди тази информация чрез независим източник.

Украйна вече използва доставени от САЩ оръжия за удари по руска територия. Но италианският външен министър Антонио Таяни каза в публикувано днес интервю, че военното оборудване, изпратено от неговата страна, "не може да се използва за атаки срещу Русия на нейна територия".  

Същевременно Арне Колац, говорител на германското министерство на отбраната, заяви, че "международното право позволява на една държава, която се отбранява, да се отбранява и на територията на нападателя". "Това е ясно и от наша гледна точка", допълни Колац.

Руското министерство на отбраната днес съобщи, че изпратените в Курска област подкрепления от военновъздушните сили и артилерията през последното денонощие са отблъснали украински части край Мартиновка, Борки и Коренево. Военното ведомство допълни, че руските сили са осуетили и опит на украински мобилни групи да навлязат дълбоко в руската територия край Каучук.

Освен това руската армия нанесе въздушни и артилерийски удари и по местата, в които има струпване на украински войски и техника край Суджа, Куриловка, Пехово, Любимово и няколко други населени района, се още казва в съобщението. Министерството на отбраната допълва, че военни самолети и артилерия са нанесли удари по резервите на Киев в украинската Сумска област.

Паси Паройнен, анализатор от базираната във Финландия разузнавателна агенция"Блек бърд груп", която работи с общодостъпни източници на информация, каза, че най-тежката фаза от украинското нахлуване вероятно ще започне, след като руските резервисти влязат в битката.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната" определи руските сили, реагирали на нахлуването, като "набързо събрани и разнородни"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


653
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
450
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Известно е вековното (от три века насам) разграничаване на Русия от Европа. Може да се приеме, че това разграничаване и противопоставяне започва, в момента в който Московското царство (бившето угрофинско Москвалско княжество, по - късно за три века улус на Златната монголо - татарска орда) завоюва съседните славянски и не само славянски земи в Источна Европа, а по - късно и цяла Северна Азия. Присвоявайки си името на Киевската Рус, тази вече империя от 1723 се нарича Российская империя!
449
3
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 месец
Так держит, Щирлиц!
448
12
 
7
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 1 месец
Мараба Путьооо. Получихте достоен отговор, нали?
447
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин: Украйна ще получи достоен отговор, ще реализираме целите си!...... Давай Вова! Покажи им къде зимуват раците. Две години само ги почесваш леко. Зачеши ги така, че докато съществуват даже и да не искат да чуят думата "война"!
446
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Има две Русии. Първата - Киевска Рус, има свои корени в световната, а минимум в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата, справедливостта в тази Рус се разбират така, както се разбират и в целия западен свят. Но има и втора Рус - Московската. Това е Русия на тайгата, монголска, дива, зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата ярост. Тази Московска Рус отдавна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско" Алексей Толстой
445
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците саМелези. Те са хазаро-татари, или козароМангасари. Езикът им даже е бил друг допреди християнството. Добре, че сме били ние, българите, да проговорят на свят език!
444
10
 
10
 
! Отговори
резидент Радев преди 1 месец
Другарю Путин, ама недейте така, че ставаме за смях...аз таковата...нали щяхме миротворци да сме. По вашите опорки, които аз стриктно спазвам Курск...е украински!И за да не бъдем войнолюбци (пак по вашите опорки) трябва да предадете тези територии на Украйна без бой...иначе сме фашисти, нацисти и т.н. нъл тъй другарю от бункерите?Или сега палачинката се обърна?
443
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"На какъв език и на каква азбука пишеш в момента , нали на славянска азбука и език? Това с лъжливата мантра, че не сме славяни, а някакви други, си го говори сам в тоалетната, може и да си повярваш!" - Нека позная - всичките ти знания относно историята са от училище, което си посещавал доста отдавна. Предполагам също, че имаш най-много средно образование от някое СОУ. Иначе и една допълнителна статия по история не си прочел през целия си примерно таксиджийски живот. Нали така?
442
3
 
5
 
! Отговори
... преди 1 месец
ми то рашистан вече колко 2-3 години се опитва да превземе Украйна и все "постига" целите си! а май май в началото се предполагаше, че за дни ли беше за седмици ли, ще превземе цялата Украйна! Та и сега така! :))))))
441
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия разруши Българските държави ...... Те в момента съществуват под други имена... на окупираната от Чукчетата - Московски Татари територия под името Русия!
440
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква стана тя - вместо руснаците да бъхтат път за да трошат дарената техника от Европа и САЩ на урките, те сами си я докарват на полигона за отстрел от русите. Жалко ,че край техниката си отиват и много млади момчета, но на запада кво му пука за това!
439
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименА ти влез и виж социалистическа Русия(СССР), след като я разгледаш, виж и царска Русия, която по-голяма и от СССР, това е Русия! Бяха откраднати много територии от Русия през последните десетилетия, ограбиха и самата Русия, не за първи път и Русия трябва да се възстанови!
438
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 454 Пълни глупости пишеш...Я погледни една стара карта и виж русията каква плюнка е в сравнение с руската федерация която насила е присъединила маса държави нямащи нищо общо с русията...
437
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНа какъв език и на каква азбука пишеш в момента , нали на славянска азбука и език? Това с лъжливата мантра, че не сме славяни, а някакви други, си го говори сам в тоалетната, може и да си повярваш!
436
5
 
7
 
! Отговори
Карачанаков преди 1 месец
Женският полов орган пак изби рибата Украйна нанесла удари по жилищни сгради, болници, училища и т.н. крадеца вика дръжте крадеца ,ами Вие колко хора избихте и оставихте без дом и без ток ве Пу.....
435
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 454Славяни няма и никога не е имало. Славянството е руска измислица. Украинците са хора, а руснаците само приличат на хора.
434
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаци и украинци,, не само са славяни, но те са един и същ народ, една кръв тече във вените им, те са руснаци и Украйна е руска територия от векове, просто бяха насилствено разделени, а украинците и зомбирани,за да убиват братята си, но това трябва да спре и ще спре, а Украйна трябва да се прибира в Русия, където е реалната им родина, защото Зеленски и разни други чужденци, няма да помогнат на украинците, а им вредят, та те ги убиваха!
433
6
 
10
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 1 месец
Търся на изгодна цена памперси за другаря Путин! Може и втора употреба....Спешно!!!
432
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Над половин Европа, са славянски държави и са роднини, те гледат какъв геноцид се извършва срещу славяните руснаци и украинци, дори и да мълчат от страх или се преструват, те не са на страната на Киевската хунта и няма да бъдат! Наблюдават каква гавра се случва със славяните и си правят изводите, това ще се отрази и на бъдещата политика!
431
3
 
2
 
! Отговори
ЕвроПръц преди 1 месец
Имам ценности ама кви са и аз не знам.