Надежда Йорданова: ВСС е с изтекъл мандат

Няма легитимност за избор на нов главен прокурор
Обновена: 5 сеп 2024 10:19 | 5 сеп 2024 10:16, Инна Ангелова
25
Надежда Йорданова: ВСС е с изтекъл мандат
Снимка: БГНЕС

Надежда Йорданова от ПП-ДБ каза в Народното събрание, че Висшия съдебен съвет е с изтекъл мандат и няма демократична легитимност да избира нов главен прокурор за следващите седем години.

Йорданова подчерта, че Прокурорската колегия на ВСС планира да започне действия за възобновяване на процедурата за избор на нов обвинител номер едно. По думите ѝ планът на мнозинството във ВСС е в идните месеци да избере нов главен прокурор, който ще заеме поста за следващите 7 години. Това става ясно от публикувания дневен ред от заседанието на 9 септември, вносител на точката е Стефан Петров.

“Призоваваме ВСС да не прави това“, каза Йорданова.

Бившият министър на правосъдието припомни, че “същият този ВСС в този си състав, причини Гешев на България и на българските граждани като главен прокурор. Същия този състав на ВСС отказа да го освободи своевременно през 2022 година. Същият този ВСС преживя катарзис само за едно денонощие след промяна на политическата конюнктура в страната и освободи Гешев. Той няма нито интегритета, нито демократичната легитимност да избира нов главен прокурор“, посочи тя и отбеляза, че от ПП-ДБ са внесли още на 1 август законопроект, в който се казва, че ВСС с изтекъл мандат не може да избира нито главен прокурор, нито председател на Върховния административен съд, нито на Върховния касационен съд”, допълни още Йорданова.

По отношение на полученото писмо от Цветан Василев с данни за рекет от страна на Делян Пеевски, за което съобщиха вчера в страницата си в социалната мрежа, от “Да, България“ и заявката им, че ще настояват главният прокурор да поиска имунитета на Пеевски, Надежда Йорданова коментира, че по този въпрос има процедури, които предстои да се развият, а медиите ще бъдат уведомени своевременно.

“Главният прокурор може да иска сваляне на имунитета на народен представител“, добави тя.

Лена Бориславова от своя страна заяви, че предстои сигналът от Цветан Василев да бъде обсъден в парламентарната група.

“Но това, което стана ясно по време на изслушването на Цветан Василев в комисията за Нотариуса и Пепи Еврото е, че Цветан Василев потвърждава за наличието на над 500 милиона лева, които са несъбрани кредити от фирми, свързани с Делян Пеевски“, припомни тя и се ангажира още в днешния ден да бъде изпратена информация до медиите, за да може да има пълна прозрачност.

Бориславова се надява да има достатъчно данни, за да не може прокуратурата да продължи да си затваря очите пред данни за извършени престъпления, включително от политически лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Избори 2024
Бъчварова: Кризата в ДПС може да завлече и другите партии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
абе преди 1 седмица
Наде, докато имахте власт какво направихте по въпроса? или лицето Боби Сарафов ви беше удобен тогава и услужливо мълчахте, сега идват избори и се сетихте, мамини златни... как не ви е срам бе, мам му стара...
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Наде-е-е,по твое време също беше с изтекъл мандат,ама ти клечеше върху клюна на Ристю Некъдърното !
11
0
 
0
 
! Отговори
учуден преди 1 седмица
До Наде, Надееее! а сигурен ли си, че може и това с престилката?
10
0
 
3
 
! Отговори
Надоооо, преди 1 седмица
забрави как Гешев на изслушването му показа на цяла България, че нищо не разбираш от право!
9
0
 
3
 
! Отговори
Наде, Надееее! преди 1 седмица
До каквото се докоснахте с Кирчо и Кокорчо съсипахте. И още власт ти се иска. Върви си вкъщи, запретни престилка и се захващай с това, което можеш най добре.
8
0
 
2
 
! Отговори
ПУДЕЛА преди 1 седмица
защо изтрихте за мозъка
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изключително ерудиран и усмихнат човек!Разбира се, че се шегувам.
6
0
 
10
 
! Отговори
Тази си я спомням преди 1 седмица
само от сватбените и снимки с белия Ролс Ройс и танците по масите (table dance). Снимките са вече изтрити, но не при мен. Това са хората управлявали и искащи още да управляват държавата. Накратко чалга, ама най-отдолу! От тази другарка даже добър ден не желая, а вие?
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая секретарка докога ще се изказва неподготвена?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато ВСС гласува оставката на Гешев има легитимност, нищо че е с изтекъл мандат. Когато ВСС трябва да избере нов главен прокурор и да махне Сарафов, тогава няма легитимност защото е с изтекъл мандат. Въпроса е чий човек е Сарафов?
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо от ПП-ДБ неискат да бъде избран нов главен прокурор? Сарафов техен човек ли е?
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВСС от 30 години не са свършили работа за 5 пари те са с постоянно изтекъл мандат.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи според госпожата ВСС няма легитимност да избира нов главен прокурор, но има легитимност да гласува свалянето на стария? Интересна форма на шизофрения.