Експерт: В България не може да се произведат пейджъри-бомби

Според проф. Петков това вероятно е станало във високотехнологична азиатска държава
21 сеп 2024 11:21, Елка Василева
50
Експерт: В България не може да се произведат пейджъри-бомби
Кадър: bTV

В България не е възможно да се произведат пейджъри-бомби. Това каза пред bTV проф. Станчо Петков, експерт по взривни устройства.

Още по темата
„Става дума за съвременна технология, имайки предвид масовостта, която се получава при един такъв взрив. Устройството се активира чрез сателитна връзка. Едновременно могат да се взривят десетки такива устройства, които се притежават от различни граждани“, посочи експертът.

Проф. Станчо Петков поясни, че самото устройство притежава източник на захранване – това е батерията в самия пейджър.

Вътре в него пък e инсталиран детонатор и взривно вещество. А за да се стигне до взрив, вътре има вграден чип, чрез който да бъдат активирани всички процеси в устройството.

„Процесите се активират по същия начин, по който човек получава някакво съобщение на мобилния си телефон“, поясни той.

Според него не е проблем да се направи едно такова устройство, но далеч повече време отнема организирането на атентати с мащаби като в Ливан и Сирия. Това налага организирането на производството на десетки или стотици такива устройства, както и тяхното разпространяване, така че да се постигне поставената цел.

„Това може да се организира за няколко месеца, като се имат предвид съвременните технологии и факта, че хората масово ползват такива средства за комуникация. Такова нещо обаче не може да се направи в гараж, необходима е поточна линия. Ние не можем да произведем такива устройства въпреки опитите да бъдем нападнати по тази линия“, поясни проф. Петков.

Той предположи, че устройствата вероятно са произведени някъде в Азия -  вероятно става дума за високотехнологична страна, в която се произвеждат чипове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Политика
Атанасов: Българската държава няма никакво отношение към аферата с гърмящите пейджъри
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Доооооообре
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До воеводата - Писанията ти са престъпление, срещу родния буквар.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Говори се, че евреите развързват кисията, когато се прави нещо важно. Не, че нещо, но кой не би се хванал, ако му предложат хубави парички? Можеи да е гаражно... Ама вместоедин, да са 20 гаража.
26
4
 
1
 
! Отговори
Войводата преди 4 часа
1. Вижте така функционира света и това е правилният начин2. Война е и всеки е на ръба на военните престъпления и се надява да победи и да не го съдят3. Аз никога не върша престъпления но аз съм как беше?4. Най силният най умният и най красивия5. Другите трябва да вършат иначе нямат шанс
25
1
 
3
 
! Отговори
Митко преди 4 часа
До Воевода - кой се пуше четник, бе ***, бе *** некадърна. Ако те срещна на живо ще станеш клиент на цебтър за рехабилитация .... Четки минприказва. И с точки ми говори. Айде поне на име и без убиди. Четкал съм у бил ... Жена!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
То и пиратките китайците ни ги правят! А нашти заводи за оръжие по 24 часа работят !
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Жребчево направиха огромна подземна оранцерия, съа стай за сушене, отопление, спални, дизелови генератори, камери и какво ли не, като никой нищо не разбра и дорде отиде полицията, онея офейкали. Не се знае кога е направена, колкондълго е правена, нито от кого, както и колко матерял е бил произведе . - Ама според тоя - не можело.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
В Абсурдистан всичко е възможно. И атомни бомби може да прайм без да знаем.
21
4
 
2
 
! Отговори
Войводата преди 4 часа
1. До четника. Прав си :)2. Всичко се знае ... ама не се знае3. Съгласен съм че е кофти
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Китай официално минаха на страната на Изарел. Не можем да ги виним, защото те наистина се опитаха да помогнат на Палестина и да си колаборират някак си. Ами, видяха ги каква стока са и се отказаха. Може би трябваше първо да попитат Египет как си патиха от тия горките 'жертви' и 'цивилно' население в държавата на Хамас - Палестина.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
"1. Всяка страна има вътрешно разузнаване. Всичко се знае2. Около 15% от населението е обвързано и докладва. Така е по цял свят" - Не на вски километръ, аминпрезмполовин метър, нали? Всичко се знае, а не се знае кой окраде парите за пътя. Не се знае кой гръмна Трактора, Къро и къде бяха братя Галеви. Не се знае кой и колко мигрвнти прекарва, не се знай кой се опита да взриви Гешев ... Изидаш ти тъпата тотеорийка
18
3
 
2
 
! Отговори
Войводата преди 5 часа
1. Всяка страна има вътрешно разузнаване. Всичко се знае2. Около 15% от населението е обвързано и докладва. Така е по цял свят 3. Затова трябва да се притиснат службите да се правят че не знаят за тези бомби4. Повтарям само 5 държави могат да притискат правителства. САЩ Франция Китай Русия ЮКей5. В случая са САЩ
17
2
 
1
 
! Отговори
освен ментета, друго преди 5 часа
В България не може да се произведат пейджъри-бомби
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
И кое точно ще спре някой с пари, да наеме една поточна линия, да пишат, правят вафли, да даде 50-100 бона рушвети и да не го закачт половин година? Някой от работниците ще го издаде ли? Че те може всичките да са били на Мосад хоря, а и да не са е пълно с арод, дето за хилядарка отгоре, ще мълчи до гроб.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Свръхразвитата и напреднала Българип, член на ЕС-а му и НАТО-то му с най-висок ръст по сичкото му не мой да произвежда чипуви. То не мой да произведе платките на които се вграждат чипувити. То не мой да произведе материала на платките дето се вграждат чипувити... Що така бе Миме ? Пък денонояно се смеем на другите че били изостанали... Кой изостаналият бе Миме ?
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Напротив ,всичко може ,да произведе България !! Имаме много способни инженери и специалисти ..
13
3
 
1
 
! Отговори
Войводата преди 5 часа
1. Като цяло всичко е вярно от мнението на това лице значи за мен е експерт2. Също така той не може открито да назове поръчителя3. Само САЩ, другите 4 ядрени сили могат да направят това, защото трябва да се притиснат правителства. Да това са атентати 4. В случая цру е организатора на всичко като тупайки се по гърдите е обещало на Унгария и Тайван споко никой няма да ви съди5. Такива са моите другари от САЩ бандити
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
В България има само един сериозен бизнес.Производство на политически шарлатани.
11
1
 
1
 
! Отговори
Аерофлот......... преди 5 часа
.........От милиционер толкова...............Скръб по Комунизъма.....П.С. България има един файтон военни, но и те са достатъчни да го Удавят с Храчки.....
10
0
 
6
 
! Отговори
Mхм преди 5 часа
Целият ресурс е впрегнат с амфетите на Бойко!