Христина Христова: Трябва нещо да се прави за пенсионната система

Само за периода 2019-2022 г. има увеличение със 76%, каза бившият министър
23 сеп 2024 21:15, Красимир Ангелов
11

"Не са за първи път тези препоръки. Ние ги чухме и от последната мисия на Международния валутен фонд, чухме ги и от последния доклад на ОИСР и онзи ден имаше една неформална среща на финансовите министри в Будапеща. Проблемът е очевидно, че основата, на която ще се взимат бъдещи решения за пенсионната система, е демографската ситуация и демографската криза. Ние сме една от държавите, които имат много негативен субективен фактор. Това е един допълнителен минус. За последните 3-4 години, ако направим анализ на решенията, ще видим, че преди няколко години имаше повишаване на пенсиите, което дебалансира системата", заяви бившият социален министър Христина Христова в "Денят ON AIR".

Тя подчерта за Bulgaria ON AIR, че няма система, която да може да понесе такова голямо увеличение на средната пенсия.

"Само за периода 2019-2022 г. средната пенсия се повиши със 76%. А минималната и максималната пенсия се повишиха два пъти и всичко това се случи не с парите от приходи и осигурителни вноски, това се случи с парите на данъкоплатците от бюджета на държавата и се получиха тези две неща, заради които и Брюксел, и други организации дават препоръки за дебалансирането на пенсионните системи", допълни Христова.

По думите ѝ след като констатираме, че пенсионната ни система не е в добро здраве, трябва нещо да се прави за лечение на ситуацията.

"Установявам в последните няколко години, че политическата нестабилност доведе до това, че се натрупаха проблеми, които не получават своето законодателно решение даже и от изпълнителната власт. Поради тази нестабилност е естествено министрите да не работят с дългосрочни визии. При такива несигурни мнозинства в парламента и при такива чести избори, такива сериозни решения в такава среда не могат да се вземат", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Политика
Главчев: Необходими са всеобщи усилия за сигурно дигитално пространство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Иначе казано: Получавате прилична пенсия при пенсиониране... а после нещо се променя с остаряването ВИ - ИНФЛАЦИЯТА ИЗЯЖДА ПЕНСИЯТА ви! Но "социално гласуващите" продължават да ПОЛУЧАВАТ!!! Без да са внесли и 1 лев! И се лекуват на Бърза помощ! И ако не им достига - крадат, убиват... Но Ние сме политкоректни и нямаме нищо против!
10
3
 
0
 
! Отговори
DenFomov преди 59 минути
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо----- https://do.my/xpro
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нашата пенсионна система, която се основава на теорията на Общия кюп няма как някога да излезе на печалба. Тя пряко стимулира хората да внасят колкото се може по-малко, а да получават колкото може повече. Има прекалено много пенсии, които се изплащат на хора, които никога не са внасяли или са внасяли минимални суми. Постоянно се прави популизъм с темата от политиците. За мен, изходът е в личните спестовни партиди, които държавата няма как да пипа. Който внася много, ще има и добра пенсия.
8
3
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 час
Пенсионер да си ! Софийски обикновен пенсионер: 2 бона пенсия, 2 бона заплата , 5 апартамента ....плюскане и вакацуване в близки и далечни страни .
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако държавните служители си внасят осигуровките , няма да има дупка в пенсионните фондове и няма да се натяква, че държавата плаща пенсиите на хората. Просто всички, които искат да взимат пенсии трябва да внасят осигуровки.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Държавата е редно да субсидира пенсионната система докато доходите на работещите станат европейски и започнат да внасят значителни суми. Ако има проблем, държавата да намали военните разходи, да спре безконтролния ръст на разходите за здравеопазване, да намали администрацията, да привлече инвеститори от Азия, които биха останали задълго.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Направо ги дайте на Прокопиев пак да ги окраде в офшорка.
4
0
 
3
 
! Отговори
Та Христинке, преди 1 час
Какво и кой питаш?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Axa, goбpe чe noнe cu npuзнaвaтe чe нe знaeтe kakвo ga npaвuтe..
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В един момент като настане криза в ИТ сектора - най-честните и наивни спонсори на пенсионната система и всичко ще излезе наяве - 90% не си внасят реални осигуровки и после реват, а ППДБ уредиха и доста народ на макс. пенсии които не заслужават!
1
0
 
4
 
! Отговори
Че те от преди 1 час
Всякъде крещят! Прогресивно и по справедливо данъчно облагане. Вместо за стари трошки да ни дерат по три кожи, акциза за бензина и ДДС то да са основни за пълнене на хазната, бръкнете се, Господата, комунистомилиционерите.